Opintomatka Tallinnaan 12.-14.9.2024

Vanhustyön johtajat ja asiantuntijat ry järjestää jäsenistölle opintomatkan Tallinnaan ajalla 12.-14.9.2024. Viron yhdistysten (ESJN – Eesti Sotsiaalasutuste Juhtide Nöukoda ja Balti Sotsiaalteenuste Kvaliteedi Liit MTÜ BSKL) kanssa on sovittu yhteisestä työskentelypäivästä perjantaina 13.9.2024 klo 9.30–15.30 (Tallink Spa & Conference hotellin kokoustilat).

Ohjelma ajalla 12.-13.9.2024:

Torstai 12.9.2024        
Lähtö klo 16.30 (Länsiterminaali, My Star, Helsinki)
Majoittuminen ja vapaata ohjelmaa (Tallink Spa & Conference hotelli, Sadama 11 a, Tallinna)

Perjantai 13.9.2024 klo 9.30–15.30
Yhteinen lounas noin klo 12, (yhdistys tarjoaa yhdistyksen jäsenille, muutoin omakustanteisesti)

Klo 9.30      Yhteisen päivän aloitus

Klo 10 ->     Viron ikääntyneiden palvelujärjestelmän esittely:
palveluiden organisointi, rahoitus ja asiakasmaksut, henkilöstön ammatillinen rakenne ja saatavuus, hyvinvointiteknologian hyödyntäminen, kotiin annettavat palvelut, hoiva-asuminen, onnistumiset/haasteet

Suomen ikääntyneiden palvelujärjestelmän lyhyt esittely

Yhteistä keskustelua ja verkostoitumista

Klo 19 ->     Yhteinen illallinen Viron kollegoiden kanssa
(yhdistys tarjoaa yhdistyksen jäsenille ja Viron yhdistysten edustajille, muutoin omakustanteisesti)

Lauantai 14.9.2024       Vapaata ohjelmaa
Kotiin lähtö klo 13.30 (D-terminaali, My Star, Tallinna)

Opintomatkan aikataulu:

Lähtö:
Torstaina 12.9.2024 Helsinki-Tallinna
lähtö klo 16.30 -> 18.30 (Tallinna), Länsisatama, My Star, Helsink

Paluu:
Lauantaina 14.9.2024 Tallinna-Helsinki   
lähtö klo 13.30 -> 15.30 (Hki), D-terminaali, My Star, Tallinna

Matkan kustannukset:

  • opintomatka on omakustanteinen
  • laivamatka ja majoitus Tallink Spa & Conference hotellissa (hinta sisältää laivamatkat ja majoituksen)

   2-hengen huone         175 euroa/hlö

   1-hengen huone         270 euroa/hlö

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 5.8.2024 mennessä tanja.ekholm@gmail.com, puh. 040 737 4739

Osallistumismaksu tulee suorittaa Vanhustyön johtajat ja asiantuntijat ry:n tilille (FI56 5078 0820 1743 38) viimeistään 5.8.2024

Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa osallistujan nimi ja syntymäaika (pp.kk.vvvv) ja  yhteystiedot (sähköpost ja puhelinnumero), majoitus (yhden/ kahden hengen huone)

Matkan järjestäjä on Ikaalisten matkatoimisto (www.imt.fi, puh. 03 45800). Matkan järjestäjältä voi tiedustella liityntäkuljetusta kotipaikkakunnalta satamaan ja takaisin

Lisätietoja opintomatkaan liittyen:

tanja.ekholm@gmail.com, puh. puh. 040 737 4739

Gerontologinen sosiaalityö vanhusten osallisuutta vahvistamassa; koulutustilaisuus 23.5.2024 Jyväskylässä

Tällä kertaa yhdistyksen hallitus päätti nostaa teemaksi palveluohjauksen ja gerontologisen sosiaalityön. Paikalle saapui 26 ammattilaista. Puheenjohtaja Arja Kumpu avasi tilaisuuden kertomalla yhdistyksestä ja toiminnastamme myös kansainvälisillä areenoilla.

Projektitutkija Hilla Kiuru Jyväskylän yliopistosta kertoi meille IPO-hankkeesta, joka on alkanut vuoden 2024 alussa. Hanke on STM:n rahoittama ja tarkoituksellisesti ajoitettu muutosvaiheeseen, jossa soten palvelujärjestelmä määrittyy uudelleen hyvinvointialueiden aloituksen myötä. Tutkimus on tärkeä, koska palveluohjausta ei ole tutkittu 1990-luvun jälkeen. Kyse on asiakasturvallisuudesta, eettisestä ja juridisesta osaamisesta sekä institutionaalisesta luottamuksesta uudessa kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa sote-palvelujen ja sosiaalityön työmenetelmien vaikutuksista ja vaikuttavuuden arvioinnista ja mallintaa palveluohjausta. Voit seurata hankkeen etenemistä: Ikääntyneiden palveluohjaus hyvinvointialueilla – Asiakasturvallisen ja vaikuttavan palveluohjauksen kehittäminen muuttuvissa paikoissa ja tiloissa (IPO-hanke) | Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)

Dekaani, professori Marjaana Seppänen Helsingin yliopistosta avasi gerontologisen sosiaalityön tarpeellisuutta Gerit-hankkeen (1921–2022) tulosten pohjalta. Hanke sai tukea STM:ltä.  Hanke pureutui erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden tunnistamiseen, ohjaamiseen, sosiaalityöhön ja gerontologisen sosiaalityön työmenetelmiin. Gerontologinen sosiaalityö on yksilöiden, perheiden, ryhmien ja yhteisöjen sosiaalisten ongelmien tilannearviointiin ja ratkaisuprosesseihin perustuvaa kokonaisvaltaista muutostyötä, joka tukee vanhojen ihmisten sekä heidän läheistensä selviytymistä. Tutkimusaineistot kerättiin kolmen yliopiston yhteistyönä laajalta maantieteelliseltä alueelta, joka kattoi suurkaupunkialueen, pienempiä kaupunkeja ja haja-asutusalueita. Toivottavasti Sinulla on aikaa perehtyä hankkeen tuloksiin: GERIT – Tutkimushanke gerontologisesta sosiaalityöstä ja ikääntyvien erityisen tuen tarpeista (helsinki.fi)
Ja laitapa linkit myös esimiehillesi, tutkimus avaa hyvin gerontologisen sosiaalityön tärkeyttä!

Koti- ja asumispalvelujen vastuualuejohtaja Tuija Koivisto esitteli meille keskisuomalaista tapaa tehdä vanhustyötä. Haastetta siinä riittääkin, kun yli 65-vuotiaiden osuus hyvinvointialueen kunnissa vaihtelee 19 – 41,5 prosenttiin. Palveluverkkoesityksessä ympärivuorokautisten yksiköiden määrä vähenee, mutta paikkamäärä ei olennaisesti muutu, asiakas pyritään sijoittamaan ensisijaisesti kotikuntaansa huomioiden asiakkaan ja omaisten toive ja tosiasialliset mahdollisuudet liikkumiseen. Nykyisillä paikkamäärillä peittävyys on 9 %, tavoite vuoteen 2030 mennessä on 7 %.  Ilahduttavaa oli kuulla, että panostetaan ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitämiseen, jota vahvistetaan lisäämällä ennalta ehkäisevää toimintaa, kuten päivätoimintaa toisin kuin monella muulla hyvinvointialueella. Hyvä Keski-Suomi!

Mukavan lisän koulutukseen toi vanhusneuvoston edustaja Kaija Heikura, joka kertoi keskisuomalaisista jo olemassa olevista yhteistyökäytännöistä ja ikäihmisten odotuksista. Alueella on huolipuhelin, jonne kuka tahansa voi soittaa. Seniorikeskukset ja päivätoiminta koettiin hyvin tärkeiksi, huolena on tuttu asia: ympärivuorokautisen hoivan riittävyys. Yhteisöllisen asumisen sisältöä ja puolesta asiointia pitäisi kehittää. Digitaalisia palveluja ja liikkuvia palveluja ei vastusteta.

Palveluohjauksen puheenvuoron käytti Mirja Ahoniemi. Keski-Suomessa on keskitetty, hajautettu palveluohjaus joka kunnassa, osin etätyötä. Uusia palveluohjauksen virkoja on saatu hyvin. Kotihoitoon tullaan kuntouttavan arviointijakson kautta. Erityisen tuen tarpeesta tekee päätöksen sosiaalityöntekijä.

Vastaava hankesuunnittelija Jukka Keronen VALLI ry:stä kertoi Moni-ikä – hankkeesta (2024–2026). Hanke pyrkii vahvistamaan ikääntyvien vähemmistöjen osallisuutta ja iäkkäiden ja vähemmistöjen kanssa työskentelevien ammattilaisten moninaisuus- ja ikäosaamista. Voit tutustua hankkeeseen osoitteessa: www.valli.fi/moni-ika

Vastaava alueohjaaja Laura Rautiainen Vanhustyön keskusliitosta toi esiin omahoitovalmennustoimintaa ja erityisesti muistisairaiden kotona selviytymisen tuen tärkeyttä. Tarvitaan tavoitteellista ja kuntoutumista edistävää toimintaa, joka kohdentuu muistipolun alkuvaiheeseen.  Oikea-aikaisesti kohdennettu moniulotteinen ja tavoitteellinen Omahoitovalmennus on vaikuttavaa ja ennaltaehkäisevää toimintaa, jossa tuetaan iäkkäiden ihmisten omahoitotaitoja voimavaralähtöisellä ja valmentavalla ryhmämuotoisella muistiohjauksella. Tutustu tästä: Omahoitovalmennus-toiminta – Vanhustyön keskusliitto – Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. (vtkl.fi)

Terhi Tahvanainen Talentia Keski-Suomesta lupasi viedä omissa verkostoissaan tietoa yhdistyksemme toiminnasta.

Koulutuspäivässä toteutui hyvin tutkimuksen, yhdistysten ja kentän välinen vuorovaikutus, keskustelu oli vilkasta.  Olipa mukava käydä kylässä Jyväskylässä!

Kiitos kaikille, että teitte koulutustilaisuudesta onnistuneen!