Uutinen

Yksityisen varhaiskasvatusalan tes-neuvotteluissa käsiteltiin paikallisen sopimisen mallia 

Yksityisen varhaiskasvatusalan tes-neuvottelut jatkuivat maanantaina 21.10. Aiheina olivat muun muassa paikallisen sopimisen malli ja luottamusmiesjärjestelmä.  

Talentiaa neuvotteluissa edustaa neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen. Seuraavan kerran neuvotteluosapuolet tapaavat perjantaina 1.11. Neuvottelutulos on tarkoitus saada aikaan alkuvuonna 2025.  

Yksityisen varhaiskasvatusalan tes-neuvottelut alkoivat 17.9. Alalla ei ole aikaisemmin ollut omaa työehtosopimusta, vaan toimijat ovat olleet muun muassa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä.  

Yksityisellä varhaiskasvatusalalla ammattikorkeakouluista valmistuneiden sosionomien rooli on merkittävä niin opettajien, johtajien kuin uuden ammattiryhmän eli varhaiskasvatuksen sosionomien tehtävien keskuudessa. 

Talentia on motivoitunut rakentamaan uutta työehtosopimusta, jossa huomioidaan moniammatillisen osaamisen tarpeet.  

Sopimuksen neuvotteluosapuolia ovat työnantajapuolelta Sivistysala ry ja työntekijäpuolelta Talentia, JHL, OAJ ja SuPer. 

Yksityinen varhaiskasvatusala työllistää noin 10 000 palkansaajaa. Suomessa asuvista lapsista noin 20 prosenttia on yksityisissä päiväkodeissa, eli vuosittain reilut 40 000 lasta saa varhaiskasvatusta yksityisesti järjestetyissä varhaiskasvatuspalveluissa.