Uutinen

Varsinais-Suomen hyvinvointialue hakee säästöjä YT-neuvotteluiden avulla – Talentia moittii toimia

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) esittää yt-neuvotteluiden aloittamista. Säästöjä haetaan muun muassa organisaatioon, johtamiseen ja henkilöstömitoitukseen liittyvillä muutoksilla. Merkittäviä muutoksia arvioidaan tulevan noin 220 työ- tai virkasuhteen ehtoihin. Yt-neuvotteluiden piirissä on eri vaiheissa koko henkilöstö.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia moittii suunnitelmia ja painottaa, että kustannuksia saadaan parhaiten kuriin investoimalla perus- ja ennaltaehkäiseviin palveluihin, mikä vähentää kalliimpien ja raskaimpien palveluiden tarvetta.

– Hyvinvointialueen sosiaalihuollon asiakkaalla on kaikissa tilanteissa oikeus saada laadukasta sosiaalihuoltoa. Laatuun vaikuttavat keskeisesti riittävä ja osaava henkilöstö sekä asianmukainen johtaminen, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio muistuttaa.

Hyvinvointialueen alijäämän arvioidaan painuvan noin 160 miljoonaan euroon kuluvan vuoden osalta, ja Varha onkin etsinyt jatkuvasti säästöjä esimerkiksi erilaisten taloudellisten sopeutusohjelmien ja säästöpakettien avulla. Viime vuoden tilinpäätös oli 147 miljoonaa alijäämäinen. Varhan ensi vuoden säästötavoite on 81,5 miljoonaa euroa.

– Hyvinvointialueen 81,5 miljoonan euron säästötavoite on yhdelle vuodelle aivan liian suuri, ja vaarantaa lähes varmuudella potilas- ja asiakasturvallisuuden, Karsio varoittaa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen on tarkoitus kokoontua seuraavan kerran 27. elokuuta.

– Varhan suunnittelemat muutokset koskevat ensivaiheessa erityisesti henkilöstöä, joka ei ole asiakastyössä. Seuraamme tilannetta ja Talentian luottamusmiehet ovat jäsentemme tukena tässä vaikeassa tilanteessa, Karsio sanoo.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei ole ainoa sote-toimija, joka on ilmoittanut hakevansa säästöjä leikkauksilla. Myös Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) on ilmoittanut 21.8. yt-neuvotteluista, joilla tavoitellaan noin 12 miljoonan euron säästöjä.

Talentia pitää Pirkanmaan hyvinvointialueen suunnitelmia huolestuttavina ja muistuttaa, että sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena oli kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä taata kaikille suomalaisille laadukkaat ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Jatkuvat leikkaukset ovat ristiriidassa tavoitteen kanssa.