Vanhusten turvallisuus vaakalaudalla – Talentia vastustaa henkilöstömitoituksen laskua vanhuspalveluissa
Haavoittuvimmassa asemassa olevien vanhusten palveluista leikkaaminen on eettisesti väärin ja vastoin suomalaisen yhteiskunnan arvoja. Vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen laskeminen heikentäisi myös alan vetovoimaa.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen laskemista.
Hallitus ajaa vanhuspalvelulakiin muutosta, jonka mukaan ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä olisi 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Tällä hetkellä mitoitus on 0,65, ja sen oli tarkoitus nousta 0,7:ään vuoden 2028 alusta.
Ympärivuorokautinen palveluasuminen on tarkoitettu ikääntyneille, jotka eivät selviydy kotonaan vaan tarvitsevat useista samanaikaisista syistä jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa. Monet kokevat myös kotihoidon palvelut riittämättömiksi.
– Lakimuutos vaarantaa näiden ihmisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden. Alun perin henkilöstömitoitusta lähdettiin säätämään juuri asiakasturvallisuuden vuoksi, kun ilmi tuli useita tapauksia iäkkäiden laiminlyönneistä hoivakodeissa, muistuttaa Talentian erityisasiantuntija Jaana Manssila.
Talentia pitää eettisesti kestämättömänä, että hallitus leikkaa kaikista hauraimpien ikääntyneiden palveluista. Säästöjä tuskin saadaan, sillä havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että ympärivuorokautiseen hoivapaikkaan jonottavat päätyvät yhä useammin sairaaloiden ja terveyskeskusten osastoille.
– Lopputulemana olemme siinä tilanteessa, jossa sosiaalipalvelut eivät riittävästi vastaa ikääntyneiden ihmisten palvelutarpeisiin. Oikeus ihmisarvoiseen elämään jää monelta toteutumatta. Onko tämä yhteiskuntamme arvojen mukaista, Manssila kysyy.
Talentia suhtautuu kriittisesti hallituksen suunnitelmaan laskea teknologia osaksi henkilöstömitoitusta. Asiaan liittyy paljon kysymyksiä, jotka pitää perusteellisesti selvittää, ennen kuin teknologian käytöstä voidaan säätää.
Työolot heikkenevät ja ammattilaisten kuormitus kasvaa
Henkilöstömitoituksen laskeminen heikentää vanhustyön ammattilaisten työoloja ja -hyvinvointia.
– Kuormitus lisääntyy, jos henkilöstöä on liian vähän suhteessa asiakkaiden tarpeisiin. Sairauspoissaoloja tulee yhä enemmän ja riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyteen kasvaa. Tämä vaikuttaa alan veto- ja pitovoimaan. Työntekijöiden saaminen alalle vaikeutuu, Manssila sanoo.
THL:n mukaan 93 prosenttia ympärivuorokautisista toimintayksiköistä yltää nyt 0,65:n mitoitukseen. Hyvä kehitys näyttää uutisoinnin perusteella kuitenkin pysähtyneen. Myönteiset vaikutukset asiakasturvallisuuteen ovat vaarassa romuttua.
Henkilöstömitoituksen laskiessa omavalvonnan merkitys korostuu. Manssila painottaa, että hyvinvointialueiden ja palveluntuottajien on nostettava vähimmäismitoitusta, jos asiakasturvallisuus ja asiakkaiden etu sitä vaativat.
– Omavalvontaan kuuluu myös se, että työntekijöille turvataan oikeus käyttää ilmoitusvelvollisuuttaan epäkohdista tai niiden uhista asiakkaiden palveluissa, hän sanoo.