Uutinen

Vaikuta sosiaalialan tulevaisuuteen ja lähde ehdolle Talentian hallitukseen tai johtajistoon

Talentian liittovaltuutettuja ja puheenjohtaja Karsio mielenilmauksessa marraskuussa 2023.

Talentian tuoreella liittovaltuustolla on edessään tärkeitä päätöksiä heti syksyn ensimmäisessä kokouksessaan marraskuussa. Liittovaltuuston tehtävänä on valita Talentialle hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, hallituksen jäsenet sekä liittovaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Tarjolla on siis mahtavia vaikuttamistyön paikkoja.

Talentian hallitus tekee työtä, joka luotsaa liittoa valtuuston asettamien suuntaviivojen mukaan. Hallituksen tehtäviin kuuluu muun muassa toimeenpanna liittovaltuuston tekemät päätökset, määrittää Talentian strategiset toiminnot ja osoittaa niihin resurssit, käsitellä ajankohtaisia asioita ja päättää toiminnasta lyhyellä aikavälillä. Talentia on sosiaalialan arvostettu toimija, jonka asiantuntijanäkemystä kuullaan. Hallituksessa määritellään Talentian vaikuttamistyön painopisteet, kuten tavoitteet työehtosopimusneuvotteluissa.

Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi hallitukseen kuuluu vähintään seitsemän ja enintään yhdeksän varsinaista jäsentä. Jokaisella varsinaisella jäsenellä on myös henkilökohtainen varajäsen. Hallituksen jäsenistä vähintään yhden on oltava valintahetkellä Talentian opiskelijayhdistys TaSO ry:n jäsen. Varapuheenjohtaja toimii järjestön johtajiston jäsenenä. Hän kutsuu hallituksen kokouksen koolle ja toimii sen puheenjohtajana, mikäli puheenjohtaja on estynyt.

Johtajiston ja ammattieettisen lautakunnan toimikaudet ovat neljävuotiset

Liittovaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan valtuutettujen keskuudesta. Valtuuston puheenjohtajiston kausi on neljävuotinen.

Valtuusto asettaa kokouksessaan myös ammattieettisen lautakunnan tämän tulevalle nelivuotiselle toimikaudelle. Jos työskentely Talentian ammattieettisessä lautakunnassa kiinnostaa, otathan yhteyttä omaan jäsenyhdistykseesi. Jäsenyhdistykset tekevät esityksen ammattieettisen lautakunnan jäsenistä, jonka Talentian johtajisto esittelee valtuustolle marraskuun kokouksessa.

– Tarjolla on mahtava paikka vaikuttaa sosiaalialan tulevaisuuteen ja Talentian toimintaan. Kiinnostus, into ja halu vaikuttamistyöhön kannattaa ehdottomasti valjastaa toiminnaksi ja asettua ehdolle, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.

Hallituksen puheenjohtaja on Talentian puheenjohtaja

Karsio on toiminut Talentian puheenjohtajana, eli hallituksen puheenjohtajana marraskuusta 2020. Hallituksen puheenjohtajan kausi on nelivuotinen, eli Karsion kausi on pian päättymässä. Tästä johtuen tulevassa marraskuun valtuustossa käsitellään myös Talentian puheenjohtajan valinta.


Karsion ensimmäiseen puheenjohtajuuskauteen on sisältynyt historiallisia ja suuria muutoksia sosiaali- ja varhaiskasvatusalan kentällä. Muuttuva toimintaympäristö on heijastellut monella tavalla Talentian toimintaan. Koronakriisin lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut politiikan painotuksia. Julkisella ja yksityisellä sektorilla käytiin vaativat työehtosopimusneuvottelut, joissa Talentian vahva työtaisteluvalmius konkretisoitui lakkojen muodossa. Myös hyvinvointialueiden alkutaival on haastanut jäsenistöä ja sosiaalialan korkeakoulutettujen työkenttää merkittävällä tavalla.

– Yhdessä tekeminen on ollut keskeisessä roolissa ja tulee olemaan, jotta voimme tehdä erittäin haastavassa yhteiskunnallisessa tilanteessa parasta mahdollista sosiaalialan korkeakoulutettujen edunvalvontaa. Olen erittäin motivoitunut jatkamaan tärkeää työtä sosiaalialan korkeakoulutettujen edunvalvonnan eteen ja olen käytettävissä puheenjohtajan tehtävään myös seuraavalla kaudella, Karsio kertoo.

Näin ollen Talentian puheenjohtajakisa on avattu. Viimeistään marraskuun valtuuston kokouksessa näemme, asettuuko ehdolle muita Talentian puheenjohtajuutta tavoittelevia henkilöitä. Syvällisen sosiaalialan korkeakoulutettujen kentän tuntemisen lisäksi puheenjohtajuutta tavoittelevan henkilön tulee olla Talentian varsinainen jäsen.

Heräsikö kiinnostus ja halu vaikuttaa? Hyödynnä asiantuntemustasi sosiaalialan työkentästä koko jäsenistön hyväksi ja lähde ehdolle Talentian hallitukseen tai liittovaltuuston puheenjohtajistoon!

Liittovaltuutetut voivat esittää ehdokkaita Talentian hallitukseen ja valtuuston puheenjohtajistoon. Ole siis yhteydessä omaan alue- tai ammatilliseen yhdistykseesi, mikäli olet kiinnostunut hallitustyöskentelystä. Liittovaltuusto äänestää Talentian hallituksen uudesta kokoonpanosta toisena liittokokouspäivänä 23.11.2024.

Kerro kiinnostuksestasi omalle alue- tai ammatilliselle yhdistyksellesi.

Täytä webropol-lomake ja kerro videolla itsestäsi

Jos kiinnostuit ehdokkuudesta, täytä huolellisesti tämä webropol-lomake. Lähetä myös esittelyvideo itsestäsi. Videot ovat katsottavissa 1.11. alkaen Talentian nettisivuilla ja Youtube-kanavassa. Ne myös näytetään liittovaltuuston syyskokouksessa lauantaina 23.11. ennen hallituksen jäsenien valitsemista.

Tee esittelyvideo näin:

  • Kuvaa lyhyt, korkeintaan yhden minuutin mittainen video. (Jos video on pidempi, sitä lyhennetään lopusta.)
  • Videon tulee olla muodoltaan vaaka, eli käännä puhelin pystyasennosta pitkittäin. Videon koko on näin ollen 1920 x 1080 pikseliä ja sen kuvasuhde on 16:9.
  • Videokuvaa itseäsi. Pidä videolla hissipuhe itsestäsi: tiivistä ytimekkäästi, miksi haluat Talentian hallitukseen/varapuheenjohtajaksi, sekä kerro muutama sana itsestäsi.
  • Sinun ei tarvitse huolehtia videon teksteistä, sillä lisäämme tiedot sinusta videon alkuun Talentiassa.
  • Älä lisää videoon efektejä, dioja tai muuta ylimääräistä.

Kerro videon saatetekstissä:

  • nimesi,
  • koulutuksesi,
  • työsi,
  • Talentian yhdistys, johon kuulut ja
  • mihin tehtävään haet (liittovaltuuston puheenjohtaja, liittovaltuuston varapuheenjohtaja, hallituksen puheenjohtaja, hallituksen varapuheenjohtaja, hallituksen jäsen tai hallituksen varajäsen).

Lähetä video 27.10. mennessä Talentiaan. Sinulla on 2 vaihtoehtoista tapaa:

  1. Sähköposti ja WhatsApp: Lähetä sähköpostilla osoitteeseen viestinta@talentia.fi tarvittavat tiedot, eli nimesi, koulutuksesi, työsi, Talentian yhdistys, johon kuulut, sekä hakemasi tehtävä. Huom! Älä lähetä videota sähköpostilla, koska se ei suuren tiedostokoon vuoksi tule perille. Lähetä videosi WhatsAppilla numeroon 040 921 8024. Valitse lähettäessä videolle HD-laatu.
  2. WeTransfer: Lähetä video ja viestissä tarvittavat tiedot WeTransfer-palvelulla osoitteeseen viestinta@talentia.fi. Palvelu toimii nettiselaimilla ja sen osoite on: wetransfer.com (ei vaadi kirjautumista).

Artikkelia muokattu 3.10.2024: tarkennettu video-ohjeistukseen haettavien paikkojen lista.

Lisätietoja Talentian liittovaltuustosta ja henkilövalinnoista

Sini Waris

Järjestöasiantuntija
järjestökoulutus ja yhdistystoiminta, hallituksen sihteeri, jäsenrekrytointi
09 3158 6031