Tiedote

Työntekijöiden vaihtuvuus kuormittaa varhaiskasvatuksessa ja sosiaalipalveluissa – Talentia julkaisi faktaratkaisuja alan heikkoon pitovoimaan

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia selvitti tutkimusperustaisia keinoja alan pitovoiman lisäämiseen.

Talentian työolobarometrin mukaan puolet sosiaalialan ammattilaisista harkitsee työpaikan vaihtamista ja yksi kolmesta pohtii alanvaihtoa. Ilmiö korostuu erityisesti varhaiskasvatuksessa.

Huolestuttavaa asiassa on se, että lähes kolmannes sosiaalialan korkeakoulutetuista kokee vaihtuvuuden yhdeksi suurimmista haasteista työssään.

– Jatkuva henkilöstövaihdos tulee myös työnantajalle kalliiksi, koska rekrytoinnit ja perehdytys vaativat paljon työaikaa, huomauttaa Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.

Lisäksi asiakasturvallisuus on vaarassa heikentyä, jos henkilökunta vaihtuu tiheään. Lyhyet työsuhteet estävät pitkäkestoisten asiakassuhteiden syntymisen.

Uraansa aloittavat ovat erityisen alttiita alanvaihtoajatuksille.

Faktaratkaisut perustuvat tutkimukseen

Talentia selvitti tutkimusperustaisia keinoja kiihtyvän pyöröoven rauhoittamiseksi. Analyysin tuotti Talentian työolobarometrin aineiston pohjalta Rud Pedersen Public Affairs. Otoskoko oli 2 460 sosiaalialan korkeakoulutettua.

– Tulosten perusteella varhaiskasvatusta tarjoavat kunnat ja sosiaalipalveluista vastaavat hyvinvointialueet voivat päätöksillään vahvistaa alan pitovoimaa. Lisäksi työnantajien rooli on merkittävä, Suominen sanoo.

Ratkaisut kiteytyvät kilpailukykyiseen ja työn vaativuutta vastaavaan palkkaan, hyviin työoloihin ja monipuolisiin etenemismahdollisuuksiin. Riittävästä täydennyskoulutuksesta tulee pitää huolta ja työntekijöiden vaikuttamismahdollisuuksia kehittää.

– Uraansa aloittavat ovat erityisen alttiita alanvaihtoajatuksille. Työn kuormitus voi aiheuttaa käytäntöshokin, ellei perehdytys ja tuki ole riittävää. Siksi työnantajien on panostettava laadukkaaseen ohjaukseen uran alkuvaiheessa, Suominen kertoo.

TutkimustulosFaktaratkaisu
Esihenkilötehtävissä toimivat harkitsevat harvemmin alan vaihtoa.Sitouta työntekijät tarjoamalla monipuolisia mahdollisuuksia edetä uralla.
Työn psykososiaalinen kuormitus uhkaa merkittävästi työntekijöiden työkykyä ja sitoutumista työpaikkaan.Työuupumuksen ehkäisyyn on monia keinoja, joita työturvallisuuslaki edellyttää. Ota ne käyttöön ja tarjoa työntekijöille joustavia työaikoja, luo avointa työilmapiiriä, panosta palautumiseen ja pidä työn määrä kohtuullisena.
Työn vaativuutta vastaava palkka on yksi tärkeimmistä alan pitovoimatekijöistä.Tarjoa kilpailukykyistä palkkaa ja työsuhde-etuja.
Työntekijät pysyvät alalla, kun he pääsevät päivittämään ammattitaitoaan säännöllisesti.Anna työntekijöille mahdollisuus osallistua koulutuksiin. Tarjoa heille työkiertoa ja mentorointia. Huomioi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön täydennyskoulutuksen määrästä ja laadusta annettu lainsäädäntö.
Työntekijät harkitsevat alanvaihtoa etenkin työuran ensimmäisinä vuosina.Perehdytä uudet työntekijät kunnolla työturvallisuuslain mukaisesti, osoita heille oma mentori ja anna heidän syventyä työtehtäviinsä rauhassa.
Työntekijä sitoutuu ja voi paremmin, kun hän voi itse vaikuttaa työhönsä. Työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhönsä ovat heikentyneet hyvinvointialueuudistuksen jälkeen.Ota työntekijät mukaan omaa työtään koskevaan päätöksentekoon ja käy vuoropuhelua heidän kanssaan.

Talentia luovutti faktaratkaisut tunnetuille alue- ja kuntavaalien ehdokkaille Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 11.3.2025. Katso tallenne vaalitentistä.

Haasta kunta- ja aluevaaliehdokkaasi keskustelemaan ratkaisuista, joilla varmistetaan oman alueesi henkilöstön työkyky ja saatavuus nyt ja tulevaisuudessa.

Lähteet:

  1. Rud Pedersen Public Affairs. (2025). Työolobarometrin jatkotarkastelu logistisella regressioanalyysilla. N: 2460.
  2. Työterveyslaitos & AkavaWorks. (2024). Hyvinvointialueille siirtyneiden työntekijöiden työolosuhteet ja työkyky.
  3. Verian Group. (2024). Talentian työolobarometri. N: 2691.

Lisätiedot

Jenny Suominen

Yhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Ammatillisen edunvalvonnan yksikön esihenkilö. Yhteiskuntavaikuttaminen.
09 3158 6021, 0504911401