Toimeentulotukeen suunnitellut muutokset rikkovat ihmisoikeuksia ja perustuslakia
Toimeentulotuen kokonaisuudistus herättää syvää huolta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiassa. Nyt tehdyt esitykset uhkaavat pahimmillaan sekä ihmisoikeuksia että sosiaalihuollon ammattilaisten mahdollisuuksia tehdä työtään eettisesti.
– Toimeentulotuen saajia voitaisiin velvoittaa tekemään työtä ilman riittävää korvausta julkishallinnon organisaatioissa. Tällainen muutos voisi rikkoa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Lisäksi se olisi juridisesti kyseenalaista, sanoo Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen.
Ihmisten elämäntilanteet vaihtelevat suuresti, ja pakottavat velvoitteet voivat pahimmillaan johtaa syrjäytymisen syvenemiseen. Vapaaehtoisuuteen perustuvat ja yksilölliset työllistämistoimet ovat tehokkaampia ja eettisesti kestävämpiä ratkaisuja.
– Sosiaalihuollon ammattilaisilla on keskeinen rooli asiakkaiden tukemisessa ja yksilöllisten ratkaisujen hakemisessa. Pakottavilla velvoitteilla vaikeutetaan tätä työtä, Pekkarinen sanoo.
Pääsy sosiaalihuollon palveluihin vaikeutuu
Esityksen mukaan Kelan ei tarvitsisi ohjata asiakasta enää sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointiin, jos toimeentulotuen perusosaa alennetaan esimerkiksi velvoitteiden laiminlyönnin vuoksi.
Tällainen muutos siirtää vastuuta asiakkaan tilanteen kokonaisarvioinnista pois sosiaalihuollon ammattihenkilöiltä, joiden asiantuntemus on korvaamatonta.
– Asiakkaiden taloudellinen ahdinko voi syventyä, ja oikea-aikainen pääsy sosiaalihuollon palveluiden piiriin vaikeutuu, Pekkarinen sanoo.
Erityisen haavoittuvassa asemassa olevat, kuten nuoret, mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivät sekä elämänhallintaongelmien kanssa kamppailevat, ovat vaarassa jäädä ilman oikea-aikaista ja riittävää tukea.
Leikkaukset horjuttavat yhteiskuntarauhaa
Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on taata ihmisarvoinen elämä ja auttaa vaikeassa tilanteessa olevia takaisin omille jaloilleen.
Talentia varoittaa, että leikkaukset viimesijaiseen etuuteen pahentavat köyhyyttä, eriarvoisuutta ja syrjäytymistä, sekä horjuttavat yhteiskuntarauhaa.
– Esitetyt muutokset sotivat perustuslakia vastaan. Perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Liian alhainen viimesijaisen etuuden taso tekee tämän mahdottomaksi, Pekkarinen painottaa.
Muutokset lisäävät myös sosiaalihuollon työntekijöiden eettistä kuormitusta. Se voi johtaa sairauspoissaolojen kasvuun ja lisätä henkilöstön alanvaihtoaikeita.