”Tätä velkaa maksamme pitkään” – sosiaalialan ammattilaiset arvioivat hallituksen leikkausten lisäävän kuluja
Noin 60 prosenttia sosiaalialan ammattilaisista kertoo, että sosiaaliturvaleikkauksista johtuvat asiakkaiden toimeentulovaikeudet ovat johtaneet vuokrarästeihin ja häätöihin, ylivelkaantumiseen ja maksuvaikeuksiin. Samalla sosiaalipalveluiden kysynnän kasvu on lisännyt entisestään työntekijöiden kuormitusta.
Tämä käy ilmi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian, SOSTEn ja Kirkkohallituksen kyselystä, jossa selvitettiin, miten sosiaaliturvaleikkaukset ovat vaikuttaneet pienituloisten ihmisten elämään kuluvana vuonna.
– Varoitimme jo yli vuosi sitten, että leikkaukset ajavat ihmisiä yhä suurempaan ahdinkoon. Ennakoimme sosiaalialan ammattilaisten työkuorman kasvavan. Pelot ovat nyt käyneet toteen, sanoo Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.
Sosiaalialan työntekijöistä 95 prosenttia kertoo asiakkaidensa toimeentulon heikentyneen tänä vuonna. Sosiaalipalveluiden kysyntä on kasvanut jonkin verran tai selvästi, vastaa 85 prosenttia alan työntekijöistä.
Paljon on tullut uusia asiakkaita, jotka eivät ole koskaan aiemmin hakeneet tukea sosiaalitoimesta. Nyt Kelan kiristyneet linjaukset ja takautuvien tulojen huomioimiset ovat aiheuttaneet sen, että ihmiset ovat ihan pulassa, kertoo eräs vastaajista.
Sosiaalialan työntekijöiden keinot ja voimat vähissä
Sosiaalialan työntekijöiden paine on kasvanut, asiakasmäärät lisääntyneet ja asiakkaiden tilanteet ovat yhä vaikeampia.
– Sosiaalityöllä ja perusturvalla ei ole enää riittäviä keinoja estää ihmisiä syrjäytymästä, koska sosiaaliturvan leikkaukset ovat olleet liian voimakkaita. Ihmisten avuntarve kasvaa, mutta siihen ei pystytä vastaamaan, Suominen sanoo.
Työntekijät tuntevat voimavarojensa olevan loppu. Alanvaihtotoiveet ovat lisääntyneet. Vastaajat kertovat seuraavasti:
Ilmapiiri kentällä alkaa olla todella stressaantuntut ja lohduton. Asiakkaat menettävät tulevaisuudenuskoaan, ja ammattihenkilöt kyynistyvät.
Ihmisten ahdinko tulee kaikkialta vastaan kaikissa asiakaskohtaamisissa. Tämä kuormittaa myös työntekijää, kun on täysin voimaton inhimillisen hädän edessä.
”Keppi tulee maksamaan moninkertaisesti siihen, mitä porkkanalla voisi saada aikaan”
Sosiaaliala kriisiytyy todennäköisesti entisestään, sillä hallitus on heikentämässä sosiaalityöntekijöiden sijaisten kelpoisuusehtoja. Lisäksi hallitus aikoo leikata 100 miljoonaa sosiaalipalveluista.
– Nykytilanne on vaikea jopa alan koulutetuille ammattilaisille. Herää kysymys, miten työstä selviävät kouluttamattomat laillistamattomina toimivat sosiaalityöntekijän sijaiset, mikäli heidät päästetään tekemään sosiaalityöntekijän työtä, Suominen pohtii.
Sosiaalialan työ on muuttunut entistä vaativammaksi ja kuormittavammaksi. Talentia vaatii päättäjiä varaamaan sosiaalipalveluihin riittävästi rahaa ja pitämään kiinni koulutetuista, ammattitaitoisista työntekijöistä. Näin voidaan turvata ihmisten avunsaanti ja säästää yhteiskunnan kuluja.
Nyt tie vie toiseen suuntaan. Moni kyselyn vastaajista huomauttaa, että hallituksen sosiaaliturvan leikkaukset vain lisäävät kuluja:
Nämä tehdyt leikkaukset tulevat pidemmällä aikavälillä todella kalliiksi yhteiskunnalle. Syrjäytyminen ja kaikenlainen huono-osaisuus vain kasvaa ja siirtyy sukupolvelta toiselle. Ongelmat kärjistyvät, kun ennaltaehkäisevät palvelut joko lakkautetaan tai niitä vähennetään samaan aikaan sosiaaliturvaheikennysten kanssa. Eriarvoisuus tulee kasvamaan.
Tällä emme säästä, päinvastoin, tätä kertyvää velkaa maksamme pitkään. Nyt sosiaaliala hoitaa laman lapsia, ja koronan jälkiseuraukset ovat vielä edessäpäin, merkkejä tulevasta on jo ilmassa.
Pitkällä tähtäimellä keppi tulee maksamaan moninkertaisesti siihen, mitä porkkanalla voisi saada aikaan.
Talentian, SOSTEn ja Kirkkohallituksen kysely toteutettiin syys-lokakuun taitteessa 2024. Kyselyyn vastasi noin 600 Talentian jäsentä, jotka työskentelevät hyvinvointialueille ja yksityisissä sosiaalipalveluissa. Vastaajia oli ympäri Suomen.