Uutinen

Talentian viesti sosiaali- ja terveysvaliokunnalle: Sosiaalityöntekijöiden kelpoisuuksien heikennykset pitää perua

Hallituksen on peruttava päätöksensä heikentää sosiaalityöntekijöiden sijaisten kelpoisuusehtoja. Sosiaalihuollon asiakasturvallisuus vaarantuu, palvelujen laatu heikentyy ja ala kriisiytyy, jos sosiaalihuollon ammattihenkilölain muutokset menevät läpi.

Tämän viestin Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen ja erityisasiantuntija Jaana Manssila toivat 16.10. eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen, jonne heidät oli kutsuttu kuultaviksi.

Hallituksen esityksen mukaan laillistetun sosiaalityöntekijän sijaisena voisi jatkossa toimia mitä kirjavammalla koulutustaustalla. Käytännössä työnantajalle annettaisiin lähes vapaat kädet päättää, minkä se katsoo sopivaksi koulutukseksi sijaiselle.

Näin ei voi toimia minkään muun säännellyn sote-ammattiryhmän osalta, kuten lääkärien ja sairaanhoitajien.

– Odotettavissa on, että laillistamattomien sosiaalityöntekijöiden sijaisten määrä kasvaa. Pätevät sosiaalityöntekijät joutuvat ohjaamaan ja johtamaan sijaisia. Se lisää sosiaalityöntekijöiden jo valmiiksi raskasta työtaakkaa. Tilanne voi johtaa uupumiseen ja alalta poistumiseen, mikä puolestaan heikentää sosiaalityön laatua ja vaarantaa asiakasturvallisuuden, Suominen sanoo.

On suuri riski, että jatkossa sosiaalityötä tekevät yhä enemmän alalle kouluttamattomat työntekijät. Syntyy tilapäisten työntekijöiden kirjava joukko.

– Seuraukset käyvät kalliiksi: esimerkiksi asiakkaan hätä voi jäädä huomaamatta tai hän saa virheellistä apua. Tällöin joudutaan kääntymään raskaampien ja hintalapultaan kalliimpien palveluiden puoleen, Suominen painottaa.

Sosiaalityöntekijöiden rekrytoinnissa käytettävä oikeita keinoja

Hallituksen tavoitteena on helpottaa sosiaalityöntekijöiden saatavuutta. Taustalla ovat hyvinvointialueiden vaikeudet rekrytoida sosiaalityöntekijöitä.

– Olemme pitkin matkaa korostaneet sitä, että sosiaalityöntekijöitä riittää mainiosti hyvinvointialueille. Alueet käyttävät kuitenkin kitsaasti toimivia keinoja sosiaalityöntekijöiden houkuttelemiseksi. Niitä ovat työn vaativuutta vastaava palkka, kohtuullinen asiakasmäärä ja hyvä johtaminen. Ne hyvinvointialueet, jotka näitä keinoja ovat käyttäneet, eivät koe samanlaisia veto- ja pito-ongelmia, Suominen sanoo.

Sosiaalityöntekijät ovat olleet tyrmistyneitä hallituksen suunnitelmasta heikentää sijaisten kelpoisuusvaatimuksia. He kokevat, että hallitus ei arvosta sosiaalityöntekijöiden työtä.

– Hallitus ei ainakaan lisää sosiaalityön tutkinto-opiskelijan halua ryhtyä sosiaalityöntekijäksi valmistumisensa jälkeen. Jos melkein millä tahansa koulutuksella voi toimia sosiaalityöntekijänä, niin miksi opiskella sosiaalityötä monta vuotta yliopistossa?

Yksi seuraus voi olla, että sosiaalityön tutkinto-opiskelijoiden opiskeluajat pitenevät ja valmistuminen viivästyy. Myöskään sijaisilla ei ole kiire hakeutua sosiaalityön tutkinto-opiskelijoiksi. Lakimuutos saattaa myös entisestään lisätä sijaisena toimimisen tulkinnanvaraisuutta.

Lisätietoja:

Jaana Manssila

Erityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti vammais- ja vanhuspalveluissa, sekä koulutuspolitiikka ja kansainvälinen yhteistyö
09 3158 6025

Jenny Suominen

Yhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Ammatillisen edunvalvonnan yksikön esihenkilö. Yhteiskuntavaikuttaminen.
09 3158 6021, 0504911401