Talentia: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on turvattava asiakkaiden oikeus sosiaalityön asiantuntijuuteen
Korjaus tiedotteeseen 18.11. klo 13.00: Talentia: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on turvattava asiakkaiden oikeus sosiaalityön asiantuntijuuteen.
Perjantaina 15.11.2024 julkaistussa tiedotteessa oli virhe. Tiedotteessa luki, että Etelä-Pohjanmaan aluehallitus on 11.11.2024 kokouksessaan päättänyt lopettaa somaattisen terveyssosiaalityön yksikön kokonaan ja siirtää nämä tehtävät sosiaalihuollon palvelualueelle. Somatiikan osalta terveyssosiaalityöntekijät siirtyivät perhe- ja sosiaalipalveluihin jo hyvinvointialueelle siirryttäessä.
Lisäksi tiedotteeseen on lisätty tarkennus, että terveyssosiaalityön muutosesitys koskee nyt ennen kaikkea psykiatrian terveyssosiaalityöntekijöitä, jotka siirtyvät aluehallituksen esityksessä 1.1.2025 alkaen terveys- ja sairaalapalveluista (tesa) perhe- ja sosiaalipalveluihin (peso). Alla korjattu tiedote.
**
Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto tulee käsittelemään maanantaina 18.11. sosiaalityön professiojohtajan ja perhe- ja sosiaalipalvelualuiden toimialuejohtajan irtisanomiset. Samassa kokouksessa on tarkoitus päättää uuden yhdistelmätehtävä-sosiaalijohtaja-viran perustamisesta. Toteutuessaan päätös kaventaisi sosiaalihuollon professiojohtamista merkittävällä tavalla.
Lisäksi aluehallitus esittää psykiatrian terveyssosiaalityöntekijöiden siirtämistä 1.1.2025 alkaen terveys- ja sairaalapalveluista (tesa) perhe- ja sosiaalipalveluihin (peso). Somaattisen terveyssosiaalityön yksikkö on jo siirretty perhe- ja sosiaalipalveluihin hyvinvointialueelle siirryttäessä.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ilmaisee järkytyksensä Etelä-Pohjanmaan alueen suunnitelmista.
– Sosiaalityön professiojohtajan ja perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialuejohtajan tehtävien yhdistäminen yhdeksi sosiaalijohtajan viraksi heikentää sosiaalityön asiantuntemuksen säilymistä ja kehittämistä. Ammatillisen johtajan rooli on keskeinen sosiaalityön osaamisen, eettisten periaatteiden ja laadukkaan palvelun varmistamisessa, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.
Talentia varoittaa, että asiantuntijaroolin heikentäminen yhdistämällä se toisen tehtävän kanssa voi johtaa päätöksenteon ja palveluiden ohjauksen etääntymiseen kenttätyön tarpeista. Ratkaisu voi vaarantaa työntekijöiden mahdollisuuksia toteuttaa työtään eettisesti ja ammattimaisesti.
Talentia pitää erityisen vakavana päätöstä siirtää somaattisen terveyssosiaalityön yksikön tehtävät osaksi perhe- ja sosiaalipalveluja, sillä se ei edistä terveys- ja sosiaalipalveluiden integraatiota Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
– Sote-uudistuksen tavoitehan oli päinvastainen, lisätä yhteistyötä ja integraatiota, Karsio huomauttaa.
Terveyssosiaalityö on tärkeää erityisesti somaattisten – esimerkiksi hermostollisista oireista kärsivien – potilaiden sosiaalisten ja psykososiaalisten tarpeiden huomioimisessa, eikä sitä voi määritelmällisesti toteuttaa sairaalan ulkopuolella. Lakkauttaminen voi heikentää somaattisen terveydenhuollon potilaiden saamaa tukea ja vaarantaa heidän kokonaisvaltaisen hyvinvointinsa.
Talentia muistuttaa molempien, sekä sosiaalityöntekijöiden että sosionomien, erityisosaamisten hyödyntämisen tärkeydestä terveydenhuollossa.
– Potilaiden sairaus- ja vammaryhmä voi vaikuttaa työnjakoon esimerkiksi siten, että sosiaalityöntekijän rooli korostuu erityistä tukea tarvitsevien potilaiden hoitoprosessissa ja läheisten tukemisessa, ja sosionomi työskentelee yleisemmässä ohjauksessa ja neuvonnassa, Karsio havainnollistaa.
Etelä-Pohjanmaan aluevaltuuston on kyettävä arvioimaan päätösten pitkäaikaiset vaikutukset sosiaalityön asiantuntijuuteen, palveluiden laatuun sekä henkilöstön jaksamiseen.
– Näillä päätöksillä voi olla kauaskantoisia ja vahingollisia seurauksia, jos ne johtavat sosiaalityön ammatillisen osaamisen heikentymiseen, henkilöstön hyvinvoinnin vaarantumiseen ja palveluiden laadun laskuun. On tärkeää varmistaa, että sosiaalityöntekijöillä säilyy mahdollisuus toteuttaa työtään eettisesti ja asiantuntevasti – tämä on edellytys laadukkaalle sosiaalityölle ja kansalaisten hyvinvoinnin turvaamiselle, Karsio sanoo.
Lisätietoa:
Jenni Karsio