SOTE-neuvotteluissa esillä paikalliset sopimukset
Talentian neuvottelujohtaja Tuomas Hyytisen tunnelmat 16.2. SOTE-neuvotteluista:
“Paikalliset sopimukset on hyvä käydä läpi ennen hyvinvointialueille siirtymistä. Esimerkiksi sosiaalipäivystyksestä on tehty paljon paikallisia sopimuksia.”
”Matkustusaikana tulisi korvata myös paluumatka tilanteessa, jossa esim. kiireellisesti sijoitettu lapsi saatetaan toiselle paikkakunnalle ja työntekijän paluu on säännöllisen työajan ulkopuolella”, Tuomas Hyytinen sanoo.
—–
Julkisalan korkeakoulutettujen neuvottelujärjestö JUKO julkaisi tiedotteen 16.2.
SOTE-sopimuksen osapuolet jatkoivat neuvottelutavoitteidensa läpikäyntiä keskiviikkona 16. helmikuuta. JUKOn tavoitteena neuvotteluissa ovat muun muassa korvaukset työajalla matkustamisesta.
SOTE-osapuolet kokoontuivat nyt viidennen kerran. JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen kertoo, että tämä tapaaminen keskittyi paikallisten sopimusten kysymyksiin erityisesti hyvinvointialueille siirryttäessä.
– Myös kaikki paikalliset sopimukset siirtyvät sovellettaviksi hyvinvointialueilla. Tällöin voi tulla tilanne, että samaa asiaa koskevia paikallisia sopimuksia on useita erilaisia. Nyt yhteinen näkemyksemme onkin, että ennen hyvinvointialueille siirtymistä on näiden sopimusten osalta hyvä tehdä selvitys, jotta päällekkäisyyksiltä vältytään, Vattulainen sanoo.
Matkustaminen lisääntyy ja sitouttaa
Jouni Vattulaisen mukaan matkustuskorvaukset ovat neuvotteluissa JUKOlle olennainen asia, sillä työntekoalueet ovat laajenemassa.
– Matkustaminen lisääntyy sekä työajalla että työpaikan ja kodin välillä, joten työhön sidonnaisuus kasvaa merkittävästi. Tämä korostuu erityisesti hyvinvointialueille siirryttäessä.
Vattulainen poimii esimerkiksi tilanteen, että matka kestää työpäivän ensimmäiseen työpisteeseen tai viimeisestä työpisteestä kotiin kauemmin kuin matkustaminen ensisijaiselle työpaikalle. Tällöin matka-ajan erotus täytyy saada korvattavaksi. Sama tilanne on, jos työnantaja siirtää toisen työpisteen yli puolen tunnin matkan päähän ensisijaisesta työpisteestä.
– Matkustamiseen käytetty aika pitää korvata myös silloin, kun työntekijä matkustaa säännöllisesti työasioissa työajan ulkopuolella, Vattulainen sanoo.
Seuraava tapaaminen 21. helmikuuta
SOTE-sopimuksen työaikatyöryhmä jatkaa työaikakysymysten käsittelyä.
SOTE-sopimuksen pääsopijapuoliin kuuluvat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Seuraavan kerran osapuolet kokoontuvat yhteen maanantaina 21. helmikuuta.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
JUKO kertoo SOTE-sopimusneuvotteluista kotisivulla sekä Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #sote. Erityisesti opiskelijoille ja nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa: @juko_ry.
SOTE-faktat
Sopimus | Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (JUKO), neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen (Talentia) ja neuvottelupäällikkö Harri Liikkanen (Suomen Terveydenhoitajaliitto).
Pääsopijat | JUKO, Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
SOTE-sopimus koskee kaikkiaan lähes 180 000:ta palkansaajaa.