Tiedote

Sote-leikkauslista julki: Hallitus paljasti uusia leikkauskohteita, mutta pimittää edelleen 100 miljoonan euron säästöt

Hallitus julkisti uusia sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistuvia säästötoimia. Sosiaalihuoltolain kokonaisuudistus viivästyy. Sosiaalihuoltoon on tiedossa näillä näkymin vain leikkauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa, että sosiaalihuoltolain kokonaisuudistuksen voimaantulo viivästyy vuoteen 2027.

Sosiaalihuoltolain uudistamisen ensimmäisessä vaiheessa oli tarkoitus toteuttaa erityisosaamisen ja -palveluiden kokoaminen suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Hallituksen esitys piti antaa syksyn 2025 aikana.

”Nyt näyttääkin siltä, että sosiaalihuollon palveluiden kehittäminen jää tällä vaalikaudella kokonaan toteutumatta, ja hallitus kohdistaa sosiaalihuoltoon pelkkiä säästöjä”, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Hallituksen linjaa korostaa se, että sote-henkilöstön erikoistumiskoulutukseen maksettavia korvauksia vähennetään kertaluontoisesti 15 miljoonalla eurolla vuonna 2026.

”Miksi sosiaalityöntekijät joutuvat jatkuvasti leikkurin alle?”

Säästöjen tasapaino hukassa

Hallitus aikoo vähentää sosiaalihuollon sääntelyä esimerkiksi keventämällä sosiaalityöntekijöiden tehtävänjakoon ja RAI-arviointiin liittyviä velvoitteita.

”On vielä epäselvää, miten sosiaalityöntekijöiden työnkuvan velvoitteita aiotaan purkaa. Hyvinvointialuilla on jo nyt ratkaisun avaimet käsissään, koska työnjaon kehittämiselle ei ole lainsäädännöllisiä esteitä”, Karsio sanoo.

Talentiassa kuitenkin ihmetellään yksittäiseen ammattiryhmään kohdistuvia uudistuksia ja heikennyksiä.

”Miksi sosiaalityöntekijät joutuvat jatkuvasti leikkurin alle? Sosiaalialan korkeakoulutetut tekevät maailman vaikeinta työtä, joka luo hyvinvointia ja parantaa kokonaisturvallisuutta. Ennaltaehkäisevä työ myös tuottaa säästöjä, mutta tätä ei hallituksessa haluta nähdä”, sanoo Jenni Karsio.

Norminpurkua heikoimpien kustannuksella

Talentian mukaan hallituksen listaus ei vielä vastaa kysymykseen siitä, mihin 100 miljoonan euron säästöt sosiaalihuollossa tarkalleen kohdistuvat. Tietoa säästökohteista näin ollen lykätään alue- ja kuntavaalien jälkeiselle ajalle.

“Hallitus kuitenkin vaikuttaa kohdistavan suunnitelmillaan säästöjä kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin, kuten lapsiin, vammaisiin ja vanhuksiin.“

Esimerkiksi lastensuojeluyksiköiden päivystysääntöjä muutetaan siten, ettei päivystystä tarvitsisi esimerkiksi viikonloppuisin olla kahdessa vierekkäisessä yksikössä vaan toinen yksiköistä voisi hoitaa sen. 

”Käytännössä tämä tarkoittaisi, että mikäli samassa pihapiirissä tai rakennuksessa toimisi useampi osasto, voisi kaikissa olla yhteinen työntekijä öisin. Tiukennuksia on tehty päivystystä koskevaan lainsäädäntöön vakavien väkivaltatilanteiden jälkeen. Tällainen säästötoimi tehdään puhtaasti työ- ja asiakasturvallisuuden kustannuksella”, Karsio sanoo.

Kuntouttava työtoiminta kunnille

Hallituksen suunnitelmissa on siirtää kuntouttava työtoiminta ja sen resurssit kunnille. Palvelussa on tarkoitus painottaa työllisyyden edistämistä.

”Te-palvelujen siirto kuntiin on ollut valtava muutos, joka on vielä kesken. Tämä tulee huomioida siirrettäessä jälleen uutta, keskeistä palvelua kuntien vastuulle. Kuntouttavan työtoiminnan kehittäminen vaatii myös resursseja”, Karsio huomauttaa.

“On kuitenkin hyvä, ettei kuntouttavaa työtoimintaa aiempien suunnitelmien mukaisesti lakkautettu.”

Tietoa tarkoista säästökohteista lykätään alue- ja kuntavaalien jälkeiselle ajalle.