Tiedote

Sosiaalipalvelut saaneet tilaa vaaliohjelmissa – mutta jääkö kaikki sanahelinäksi?

Puolueet ovat nostaneet sosiaalipalveluita entistä paremmin esiin aluevaaliohjelmissaan, kiittää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Monet tavoitteista ovat kuitenkin vaarassa jäädä sanahelinäksi, sillä hyvinvointialueilla ei ole rahaa. Alueilla on vaikeuksia selvitä edes lakisääteisistä tehtävistään.

Talentian asiantuntijat ovat vuoden aikana tavanneet tiiviisti puolueiden päättäjiä ja järjestäneet heille koulutusta sosiaalihuollon kysymyksistä. Vaikuttamistyö on kantanut hedelmää, sillä Talentian painottamia asioita näkyy puolueiden aluevaaliohjelmissa.

Puolueet ovat yksimielisiä sosiaalipalvelujen tärkeydestä suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle.

– Kaikki painottavat ennaltaehkäiseviä palveluja ja varhaista tukea. Puolueiden kesken on vahva konsensus siitä, että erityisesti lastensuojelua pitää kehittää ennaltaehkäisevään suuntaan, sanoo Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.

Puolueet korostavat myös moniammatillisuutta ja palveluketjujen sujuvuutta: Ketään ei haluta pallotella luukulta toiselle, vaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä tarvittaessa kolmannen sektorin on toimittava yhteen asiakkaan hyväksi.

– Puolueet tarjoavat ratkaisuja sote-henkilöstön riittävyyteen ja jaksamiseen, kuten parannusta johtamiseen ja työoloihin. Aluevaltuustoilta voidaankin vaalien jälkeen odottaa tekoja henkilöstön työhyvinvoinnin eteen, Suominen sanoo.

Tällä hetkellä sosiaalihuollon työntekijöitä kuormittavat toistuvat yt-neuvottelut. Työntekijöitä on vähennetty, mikä on kasvattanut jäljelle jääneiden jo entuudestaan suurta työkuormaa ja tehnyt maailman vaikeimmasta työstä entistäkin vaikeampaa.

Rahat eivät riitä edes lakisääteisiin tehtäviin

Hallituspuolueet valmistelevat parhaillaan 100 miljoonan euron leikkauksia sosiaalipalveluihin. Talentia varoittaa, että leikkaukset romuttavat puolueiden sosiaalipalveluita koskevat tavoitteet.

– Tällä hetkellä hyvinvointialueilla leikataan voimakkaasti ennaltaehkäisevistä palveluista, sillä rahat eivät riitä edes lakisääteisiin tehtäviin, Suominen sanoo.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijät ovat äärirajoilla asiakasmäärien kanssa. Perhesosiaalityöntekijöillä voi olla jopa 120 asiakasta. Päihdekuntoutusjaksoja lyhennetään ja taloussosiaalityön mahdollisuuksia kavennetaan hyvinvointialueiden ohjeistuksilla olla myöntämättä ennaltaehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea. Työntekijöiden kelpoisuusvaatimuksien heikentäminen puolestaan vaarantaa asiakasturvallisuuden.

Sote-integraatio on myös vaikeuksissa. Talentian jäseniltä saadun tiedon perusteella integraatio on hyvinvointialueiden aloituksen jälkeen heikentynyt, vaikka tavoitteena oli parantaa kansalaisten pääsyä palveluihin.

– Tarvitsemme tekoja, emme tyhjää puhetta. Päättäjien on varmistettava, että sosiaalihuollon palvelut ja ammattilaiset saavat tarvitsemansa tuen, jotta kasvavaan palvelutarpeeseen pystytään vastaamaan ja kansalaisten hyvinvointi turvaamaan, Suominen painottaa.

Lisätietoja:

Jenny Suominen

Yhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Ammatillisen edunvalvonnan yksikön esihenkilö. Yhteiskuntavaikuttaminen.
09 3158 6021, 0504911401