Tiedote

Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, onko hänen sosiaalityöntekijänsä laillistettu

Sosiaalityön tehtävänimikkeitä pitää selkiyttää, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Tämä on tärkeää sosiaalihuollon asiakkaan oikeusturvan ja asiakasturvallisuuden vuoksi.

– Sosiaalihuollon asiakkaan on tiedettävä, auttaako häntä laillistettu sosiaalityöntekijä vai joku muu. Siksi tehtävänimikkeiden on oltava johdonmukaisia ja selkeitä. Vain laillistettu sosiaalityöntekijä saa harjoittaa itsenäisesti sosiaalityön ammattia ja käyttää sosiaalityöntekijän ammattinimikettä, painottaa Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.

Lisäksi tilapäisillä, laillistamattomilla sosiaalityöntekijöillä on rajatummat tehtävät kuin laillistetuilla sosiaalityöntekijöillä.

Nimikkeiden selkiyttäminen on tarpeen siksi, että ensi vuodesta alkaen tilapäiseksi sosiaalityöntekijäksi voi tulla monista eri koulutustaustoista. Aiemmin tilapäisenä sosiaalityöntekijänä on voinut toimia vain sosiaalityön pääaineopiskelija, joka on suorittanut aineopinnot ja käytännön harjoittelun.

– Talentia vastusti tätä asiakasturvallisuutta vaarantavaa muutosta, mutta hallitus päätti toteuttaa sen saadakseen säästöjä lastensuojeluun. Muutos lisää koulutettujen sosiaalityöntekijöiden kuormitusta vakavasti, sillä he joutuvat myös ohjaamaan ja valvomaan laillistamattomia työntekijöitä, Suominen sanoo.

Talentia ehdottaa asiakasturvallisuuden vuoksi ja erehdyttämisen estämiseksi työpaikoilla käytettäväksi kolmea nimikettä:

1. Sosiaalityöntekijä. Nimikettä saa käyttää työpaikalla vain henkilö, joka on valmistunut yliopistosta maisteriksi pääaineenaan sosiaalityö ja saanut Valviralta ammatinharjoittamisoikeuden.

2. Sosiaalityöntekijäopiskelija. Nimikettä voi käyttää vain henkilö, joka opiskelee yliopistossa sosiaalityötä pääaineena ja toimii tilapäisenä sosiaalityöntekijänä.

3. Nimike, josta käy selkeästi ilmi työntekijän koulutustausta ja tehtävä tilapäisenä sosiaalityöntekijänä. Näitä voivat olla esimerkiksi:

  • sosionomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
  • hallintotieteiden kandidaatti, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
  • valtiotieteen kandidaatti/maisteri, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
  • kuntoutuksen ohjaaja (AMK) tai geronomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä

– On tärkeää, että sosiaalityöntekijän ammattinimikettä ei voi käyttää valheellisesti. Siihen pätevät samat periaatteet kuin lääkärin nimikkeeseen, Suominen painottaa.

Ammattihenkilölakiopas uusitaan

Talentia valmistelee päivitetyn version tekemistä oppaasta, joka käsittelee sosiaalihuollon ammattihenkilölakia. Edellinen opas on vuodelta 2016.

Ammattilaiset saavat oppaasta tietoa ammattinsa rekisteröimisestä, ammattieettisistä velvotteista ja ammattihenkilön ammattioikeuksista sekä vastuista.

Työnantajat hyötyvät erityisesti osiosta, jossa kerrotaan sijaisten palkkaamisesta ja työnantajan vastuusta ammattihenkilöiden osaamisen turvaamisessa ja valvontakokonaisuudessa.

Edit. 27.11. klo 14.40. Aiemmassa versiossa luki, että Talentia ehdottaa työpaikoilla käytettäväksi nimikettä laillistettu sosiaalityöntekijä. Muokatussa versiossa on otettu pois sana laillistettu sosiaalityöntekijä-sanan edestä, sillä laillistettu-sanaa ei ole välttämätöntä korostaa.

Lisätietoja:

Jenny Suominen

Yhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Ammatillisen edunvalvonnan yksikön esihenkilö. Yhteiskuntavaikuttaminen.
09 3158 6021, 0504911401