Kysely: Sosiaaliturvaleikkaukset näkyvät jo nyt ihmisten avuntarpeen kasvuna
Viimeaikaisten sosiaaliturvaleikkausten vaikutukset näkyvät jo tällä hetkellä laajasti sosiaalialan ammattilaisten, diakoniatyöntekijöiden ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen kohtaamien ihmisten toimeentulossa, selviää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian, Kirkkohallituksen ja SOSTEn kyselystä.
Sosiaalialan ammattilaiset, diakoniatyöntekijät ja sote-järjestöt kohtaavat ihmisten toimeentulovaikeudet ja hädän eturintamassa. Heille tehty kysely sosiaaliturvaleikkausten, kohonneiden elinkustannusten ja muiden maksujen vaikutuksista kertovat huolestuttavaa viestiä pienituloisten ihmisten tilanteesta.
Iso osa vastaajista arvioi ihmisten taloustilanteen heikkenemisen lisänneen avuntarvetta ja ihmisten toimeentulon heikentyneen paljon tai melko paljon.
Syys-lokakuussa 2024 tehtyyn kyselyyn vastasi lähes tuhat sosiaalialan työntekijää, diakoniatyöntekijää sekä sosiaali- ja terveysjärjestöä eri puolilta maata.
Leikkaukset vaarantavat ihmisten asumisen
Ihmisten toimeentuloa on heikentänyt viime vuosina elinkustannusten nousu. Kyselyn vastaajat katsovat, että kuluvan vuoden aikana sosiaaliturvaan tehdyt leikkaukset osuvat lujaa jo valmiiksi tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleviin ihmisiin.
Erityisesti lasten tilanne herättää suurta huolta.
Sosiaaliturvaleikkauksista ihmisten toimeentuloa ovat vastaajien mukaan heikentäneet etenkin asumisen tukeen tehdyt leikkaukset eli asumistuen leikkaus ja toimeentulotuessa huomioitavien asumismenojen saantiehtojen kiristäminen. Esimerkiksi sosiaalialan työntekijöistä yli puolet (59 %), diakoniatyöntekijöistä niin ikään yli puolet (58 %) ja sote-järjestöjen vastaajista hieman yli kolmasosa (39 %) katsoi, että asumistuen pienentyminen tai loppuminen on vaikuttanut paljon toiminnassa kohdattujen ihmisten toimeentulo-ongelmiin.
Kyselyn vastaajista iso osa katsoo, että elinkustannusten noususta etenkin asumisen nousseet kustannukset kiristävät ihmisten toimeentuloa. Myös ruuan kalleus oli merkittävä syy kyselyyn vastanneiden havaitsemiin toimeentulo-ongelmiin.
Sosiaalialan ammattilaiset kertovat, että vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevat hyvinvointialueet ovat kiristäneet myös ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen kriteereitä. Siten vaikkapa asumistuen leikkausten takia kasautuneet vuokrarästit johtavat häätöön, kun vuokrarästejä ei välttämättä enää makseta täydentävästä toimeentulotuesta.
– Sosiaalityöllä ja perusturvalla ei ole enää riittäviä keinoja estää ihmisiä syrjäytymästä, koska sosiaaliturvan leikkaukset ovat olleet liian voimakkaita. Ihmisten avuntarve kasvaa, mutta siihen ei pystytä vastaamaan. Tämä lisää suoraan perheiden ja lasten vaikeuksia sekä kuormittaa alan ammattilaisia eettisesti. Erityisesti lasten tilanne herättää suurta huolta, kertoo yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen Talentiasta.
Nyt nähdyt sosiaaliturvaleikkausten vaikutukset ovat vasta jäävuoren huippu
Hallitus on arvioinut erilaisten sosiaaliturvaleikkausten parantavan kannustimia ja kohentavan työllisyyttä, mutta suunta näyttää olevan vastakkainen. Työttömyys on kasvanut, ja ihmiset joutuvat sinnittelemään nousseiden elinkustannusten, pienentyneiden etuuksien ja nousseiden maksujen, kuten terveydenhuollon asiakasmaksujen, kurimuksessa.
– Vastauksissa näkyy, että toimeentulon kurjistuminen ahdistaa ja aiheuttaa epätoivoa. Diakoniatyön kohtaamat ihmiset kokevat säästötoimien kohdistumisen epäoikeudenmukaisena, kertoo asiantuntija Tiina Saarela Kirkkohallituksesta.
1990-luvun laman virheiden välttämisestä on puhuttu paljon, mutta nyt näyttää, että osa ihmisistä ollaan jälleen syrjäyttämässä pitkäaikaisesti.
– Vastaajat toivat esille, että nyt nähdyt sosiaaliturvaleikkausten vaikutukset ovat vasta jäävuoren huippu. Kun jo tehtyjen leikkausten vaikutukset alkavat vaikuttaa täysimääräisesti, ja ensi vuodelle suunnitellaan lisää leikkauksia, tulee tilanne pahenemaan huomattavasti, painottaa erityisasiantuntija Anna Järvinen SOSTEsta.
Vuonna 2025 etuuksien indeksijäädytyksiä jatketaan, minkä lisäksi muun muassa asumistuen, työttömyysturvan ja sairauspäivärahojen ehtoja kiristetään entisestään. Myös terveydenhuollon asiakasmaksuja aiotaan korottaa lisää.
Toimeentulon kurjistuminen ahdistaa ja aiheuttaa epätoivoa.
Tulokset perustuvat 237 sosiaali- ja terveysjärjestön, 161 seurakuntien diakoniatyöntekijän sekä 594 hyvinvointialueilla tai yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelevän sosiaalialan työntekijän vastauksiin. Aineisto koottiin kyselyillä syys- ja lokakuun taitteessa 2024.
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Anna Järvinen, SOSTE, anna.jarvinen@soste.fi, 050 586 5677
yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen, Talentia, jenny.suominen@talentia.fi, 050 491 1401
asiantuntija Tiina Saarela, Kirkkohallitus, tiina.saarela@evl.fi, 050 344 8573