Kunta-alan neuvottelut ovat keskeytyneet
”Kunta-alan neuvottelut keskeytyivät, kun Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ilmoitti, että sillä ei ole edellytyksiä antaa tarjousta. Useampivuotinen palkkaohjelma on edelleen tavoitteenamme. Huomenna kokoontuu JUKOn hallitus ja teemme tarvittavia päätöksiä jatkon osalta. Muistutan vielä jokaista jäsentä tarkistamaan, että yhteystiedot ovat ajan tasalla ja seuraamaan aktiivisesti viestintäämme,” Jenni Karsio sanoo.
Kunta-alan neuvottelutapaaminen 28. helmikuuta alkoi kustannusvaikutuskeskustelulla.
Osapuolet käsittelivät myös sopimusjärjestelmää ja neuvottelumenettelyä koskevaa pääsopimusta. Tämä tarkoittaisi sekä kuntiin että hyvinvointialueille yhtä yhteistä pääsopimusta, johon liittyisi myös tietty siirtymämääräyksiä koskeva virka- ja työehtosopimus.
Keskustelujen jälkeen kunta- ja hyvinvointityönantajat KT keskeytti neuvottelut jättämättä tarjousta. Se ilmoitti kutsuvansa pääsopijajärjestöt pöytään, kun se katsoo olevan siihen edellytyksiä.
Nyt myöskään sopimusalakohtaiset neuvotteluryhmät ja erilliset työryhmät eivät kokoonnu.
JUKOn hallitus sekä kunnan ja hyvinvointialueiden neuvottelukunnat kokoontuvat käsittelemään tilannetta tiistaina 1. maaliskuuta. JUKO tiedottaa tilanteen etenemisestä ajantasaisesti.
Sopimuskausi päättyy nyt 28.2.2022
Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä Kuntatyönantajat KT.
Kunta-alan virka- ja työehtosopimuksien voimassa oleva sopimuskausi päättyy maanantaina 28. helmikuuta 2022. Sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.
#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
JUKO kertoo kunta-alan sopimusneuvotteluista kotisivullaan sekä Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti opiskelijoille ja nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa: @juko_ry.
Kunta-faktat
Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.
Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)
Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.
Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?
Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.
Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.
JUKO julkaisi tiedotteen 28.2.2022