Koeajalla työsuhdetta ei saa purkaa ilman syytä
Tiedätkö, mikä on koeaika, millä perusteilla työsuhteen voi koeajalla purkaa, ja noudatetaanko koeajalla tapahtuvaan työsuhteen purkuun irtisanomisaikaa?
Koeajalla tarkoitetaan työsuhteen alussa olevaa ajanjaksoa, jolloin sekä työntekijä että työnantaja voivat purkaa työsopimuksen päättymään välittömästi. Koeaika voi kestää enintään kuusi kuukautta, ja siitä linjataan työsopimuslaissa.
Työsuhteen päättäminen koeaikana ei edellytä irtisanomisajan noudattamista, mikäli koeajasta on sovittu työsopimuksessa. Koeaika ja irtisanomisaika ovat siis täysin eri asioita.
Työsuhteen purkamista koeajalla ei tarvitse erikseen perustella. Työsopimuslaki on koeajan suhteen varsin väljä, joten niin työnantajan kuin työntekijänkin on helppoa päättää työsuhde koeaikana.
Työsopimusta ei saa kuitenkaan koeajalla purkaa syrjivillä tai epäasiallisilla perusteilla tai muutoin epäasiallisesti. Epäasiallisina syinä pidetään esimerkiksi epäilyjä sairaudesta tai raskaudesta.
Joskus epäasiallisuus saattaa liittyä myös työnantajan menettelyyn, kuten työntekijän kuulemisen puutteeseen tai siihen, että työntekijä ei ole saanut lainkaan perehdytystä. Myöskään työnantajan taloudelliset ongelmat eivät liity koeajan tarkoitukseen ja ovat siten epäasiallinen syy koeaikapurkuun.
Talentian hoidettavana on ollut tapauksia, joissa esimerkiksi koeajalla sairastuneen ja sairauslomalle jääneen henkilön työsopimus oli purettu epäasiallisesti. Lopputuloksena työntekijä sai korvaukset, koska työnantajan katsottiin toimineen laittomasti.
Muista nämä kolme asiaa koeajasta ja irtisanomisajasta:
- Koeaika ja irtisanomisaika ovat eri asioita. Koeajalla ei tarvitse noudattaa irtisanomisaikaa.
- Jos työnantaja haluaa purkaa työsopimuksen koeajalla, peruste ei saa olla epäasiallinen tai syrjivä.
- Työntekijän sairastelu tai raskaus koeajalla ei ole asiallinen syy koeajan purkamiseen. Sairastelun takia koeajan kestoa voidaan kuitenkin jatkaa.