Uutinen

JUKO: Julkisalan akavalaiset pettyivät hallituksen esitykseen vientimallilaista – ”Emme hyväksy tätä lakia, emmekä julkisen sektorin naisvaltaisten alojen ajamista pakolla palkkakuoppaan”

Lähes 200 000:ta julkisalojen akavalaista palkka- ja työehtoneuvotteluissa edustava JUKO arvostelee voimakkaasti hallituksen eduskunnalle antamaa esitystä niin sanotusta palkanmuodostuksen vientimallista.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto painottaa, että ”laki on turha ja ongelmallinen, jos perusasetelma ei muutu”.

– Emme hyväksy tätä lakia, emmekä julkisen sektorin naisvaltaisten alojen ajamista pakolla palkkakuoppaan.

Julkisalojen akavalaiset muistuttavat eduskuntaa, että jos lakiesitys tulee lopulta hyväksytyksi, se on tyrmäävä viesti erityisesti naisvaltaisille aloille ja kertoo todellisesta arvostuksen puutteesta.

JUKO arvioi, että malli murentaisi myös valtakunnansovittelijan puolueettomuutta, eikä jatkossa olisi enää aitoa sovittelua.

– Miksi ryhtyä ohjaamaan lainsäädännöllä sovittelutoimintaa, jossa nimenomaan korostuu vaatimus tasapuolisuudesta? ihmettelee JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen.

JUKO odottaa nyt, ettei lakiehdotus etene eduskunnassa.

– Työmarkkinamallista pitäisi neuvotella, ei ajaa väkisin huonoa lakia eteenpäin, Murto huomauttaa.

– Jos laki hyväksytään, poliitikot joutuvat myös kantamaan vastuun siitä, mikä on oikea palkankorotus julkisaloille. Lakitie johtaa väistämättä palkkavaaleihin, mikä ei ole toivottavaa.

Myös Talentia vastustaa hallituksen työmarkkinamallia.

Juko julkaisi alkuperäisen uutisen 3.10.2024 14:46. Lue tästä.