Tiedote

Hyvä käytäntö -palkinto Kaikukortti-toimintamallille

Palkittu sote- ja kulttuurialan toimintamalli torjuu eriarvoisuutta

Kaikukortti-toimintamalli on saanut sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon, joka jaettiin Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 13.3. Jyväskylässä.

Kaikukortti on henkilökohtainen kortti, jolla vähävaraiset voivat hankkia pääsylippuja kulttuuripalveluihin, kuten teatteriin, festivaaleille, kansalaisopistoon tai museoon. Toimintamallin ovat kehittäneet espoolaiset ja kainuulaiset kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijat.

– Malli nostaa hienosti esiin kulttuurin merkityksen hyvinvoinnille. Toiminta tarttuu myös ajankohtaiseen aiheeseen eli yhteiskunnalliseen eriarvoistumiseen, perustelee palkintoraati valintaansa.

Kaikukorttia jaetaan esimerkiksi etsivässä nuorisotyössä, sosiaalitoimistoissa, mielenterveyspalveluissa ja päihdetyössä.

Kaikukorttia on käytetty parin vuoden ajan Espoossa ja Kainuussa. Espoossa käyttäjiä on ollut 1300, Kainuussa noin 700.

– Kortin käyttäjät ovat iloinneet, että voivat tehdä samoja asioita kuin muut. He ovat saaneet tunteen siitä, että kulttuuri kuuluu myös heille. Vanhemmat ovat voineet viedä lapsiaan esimerkiksi tapahtumiin, joihin heillä ei muuten olisi varaa, sanoo Aura Linnapuomi, joka on yksi Kaikukortin kehittäjistä.

Kaikukortti on uudenlainen sosiaalisen kuntoutuksen työväline, jossa uutta on myös se, että työtä koordinoivat sote- ja kulttuurialan ammattilaiset yhdessä.

Palkintoraati kiittää toimintamallia siitä, että se on helposti levitettävissä ympäri Suomen. Kaikukortti-kokeilua valmistellaan parhaillaan Oulussa, Karkkilassa ja Savonlinnassa. Toimintamallia voidaan myös soveltaa monipuolisesti.

Palkintoraati koostuu Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian, Innokylän, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun edustajista.

Hyvä käytäntö -palkinto

11. kertaa jaetun Hyvä käytäntö -palkinnon myönsi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Palkinto on 3000 euroa ja matka sosiaalialan konferenssiin. Voittaja valittiin tänä vuonna 30 palkintoehdokkaan joukosta.

Palkinnon tavoitteena on edistää toimivien ja tuloksellisten sosiaalialan ammattikäytäntöjen ja kehittämistä ja levittämistä.