Tiedote

HUSin suunnitelmat jopa tuhannen työntekijän vähentämisestä huolestuttavat – “Merkittävä vaikutus henkilöstöön ja kansalaisten palveluihin myös valtakunnallisesti”

JUKO ja sen hyvinvointialojen liitot odottavat nyt, mitä yhtymän hallitus päättää maanantaina 19. elokuuta. JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen: “Yt-ilmoitus Suomen suurimmalta erikoissairaanhoidon alueelta vahvistaa tarvetta sille, että valtion on turvattava asianmukaisesti hyvinvointialueiden rahoitus.”

Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaava HUS-yhtymä (HUS) pudotti 15. elokuuta uutispommin, kun se kertoi suunnitelmasta aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut.

 Miten sosiaali- ja terveyspalvelut on mahdollista tuottaa vielä nykyistäkin pienemmällä henkilöstömäärällä, ihmettelee JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen.

HUSin mukaan neuvottelut koskisivat enintään 990 henkilötyövuoden vähennystä ja niiden piiriin kuuluu noin 28 000 henkilöä. Tavoitteena HUsilla on säästää 50 miljoonaa euroa.

– Yt-ilmoitus Suomen suurimmalta erikoissairaanhoidon alueelta vahvistaa tarvetta sille, että valtion on turvattava asianmukaisesti hyvinvointialueiden rahoitus.

Vattulainen painottaa, että JUKOssa ja sen hyvinvointialojen liitoissa odotetaan nyt, mitä yhtymän hallitus päättää maanantaina 19. elokuuta. Tuolloin se käsittelee HUSin talouden sopeuttamista tuleville vuosille.

– Seuraamme tarkkaan, mikä on HUSin hallituksen kanta yt-neuvotteluihin. Päätöksellä on merkittävä vaikutus henkilöstöön ja kansalaisten palveluihin myös valtakunnallisesti. Laajat irtisanomiset eivät voi olla vaikuttamatta hoitotyöhön, vaikka kohteena eivät olisi potilastyötä tekevät.

– Jo pelkkä ilmoitus yt-neuvotteluista heikentää HUSin veto- ja pitovoimaa. Henkilöstö lähtee etsimään uutta työpaikkaa tai hakeutuu kokonaan pois sote-työstä, kun samaan aikaan ala kamppaillee työvoimapulassa.

HUSin tiedotteen mukaan yt-neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Talentian jäsen, hae lisätietoa:

Juko julkaisi alkuperäisen tiedotteen 16.8.2024 klo 12:11. Lue tästä.