Uutinen

Hallitus aikoo heikentää varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuutta   

Hallitus on ehdottanut lakimuutosta, joka poistaisi velvoitteen laatia paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia ja toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alussa. Taustalla on hallituksen tavoite purkaa sääntelyä kuntien toimintaedellytysten vahvistamiseksi. 

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ei kannata ehdotettuja muutoksia. Talentian mukaan paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat määrittelevät olennaisesti, miten varhaiskasvatus toteutuu. 

– Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ovat tärkeitä välineitä valtakunnallisten tavoitteiden toteuttamisessa ja mahdollistavat myös varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin ja kehittämisen paikallisella tasolla. Jos niistä luovutaan, joudutaan käytännöt kirjaamaan muihin asiakirjoihin, mikä ei vähennä hallinnollista työtä, Talentian erityisasiantuntija Anne Rytilahti sanoo.  

Talentia katsoo, että paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen on myös merkittävä varhaiskasvatuksen hallinnon ja henkilöstön yhteinen prosessi. Yhteistyö edistää toiminnan tasalaatuisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä mahdollistaa paikallisesti varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin ja kehittämisen. 

– Miksi halutaan purkaa toimivia malleja, jotka perustuvat hallinnon ja henkilöstön väliseen hyvään yhteistyöhön? Varhaiskasvatuslakia ja yhdenvertaisuutta koskevaa lainsäädäntöä on vastikään uudistettu, eikä niihin tulisi puuttua jatkuvuuden ja hyvän hallinnonkaan nimissä, Rytilahti huomauttaa. 

Yhdenvertaisuuden järjestelmällinen edistäminen vaarassa 

Talentia varoittaa myös, että toimipaikkakohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien lakkauttaminen vaarantaisi merkittävästi yhdenvertaisuuden järjestelmällistä kehittämistä varhaiskasvatuksessa. Muutos olisi erityisen ongelmallinen lapsen oikeuksien näkökulmasta.  

– Toimipaikkakohtainen yhdenvertaisuussuunnitelma toimii käytännön välineenä tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien edistämisessä arjessa. Se edistää henkilöstön, lasten ja huoltajien osallistamista sekä ottaa huomioon yksiköiden paikallisen omaleimaisuuden. Tämän vuoksi suunnitelmasta luopuminen olisi erittäin lyhytnäköistä, Rytilahti painottaa 

Talentian mukaan kunnille ja varhaiskasvatuksen toimipaikoille tulee antaa mahdollisuus jatkaa yhdenvertaisuussuunnitelman toimeenpanoa pitkäjänteisesti ilman jatkuvia poukkoilevia lakimuutoksia. 

Lue Talentian lausunnot: 

Lisätietoa

Anne Rytilahti

Erityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikutustoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti varhaiskasvatuksessa.
09 3158 6028