Hallituksen uudistukset uhkaavat työelämän tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta
Talentia ei hyväksy hallituksen heikennyksiä työehtoihin ja sopimusjärjestelmään. Palkansaajien turvan heikentäminen ja työehtoihin liittyvä sanelupolitiikka vaarantavat paitsi työntekijöiden hyvinvoinnin myös yhteiskunnallisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden.
Työlainsäädännön muutokset eivät välttämättä vaikuta kaikkiin palkansaajiin. Esimerkiksi ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi jatkossa palkaton, mutta työehtosopimus voi määrätä toisin.
Uudistusten aikataulut ovat vielä epävarmoja, mutta ne ovat todennäköisesti tulossa voimaan kuluvan vuoden aikana.
Talentia, työntekijäpuolen keskusjärjestö Akava ja neuvottelujärjestö JUKO on valmis tapaamaan päättäjiä ja neuvottelemaan uudistuksista.
– Talentia on aina avoin vuoropuhelulle ja valmis sopimaan. On kaikkien osapuolten – myös työnantajien, palkansaajien ja koko suomalaisen yhteiskunnan – etu, että päätöksissä saavutetaan tasapaino, Talentian työsuhdeasioiden päällikkö Konstantin Laakkonen korostaa.
Talentia on avoin vuoropuhelulle tasapainoisempien ratkaisujen löytämiseksi.
Hallitusohjelman keskeiset työelämäheikennykset kootusti
Työehtojen heikennykset:
- Vientivetoinen työmarkkinamalli on tulossa lakiin. Jatkossa palkankorotusten yläraja on käytännössä sidottu miesvaltaisten vientialojen, kuten teollisuuden, palkankorotuksiin. Muutoksen seurauksena mies- ja naisvaltaisten alojen palkkaerojen purkaminen hankaloituu.
- Ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi jatkossa palkaton, ellei työehtosopimuksessa ole sovittu toisin.
- Henkilöperusteinen irtisanominen helpottuu. Irtisanomisperusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen” syy, mikä voi tarkoittaa lähes mitä tahansa syytä. Esitys saattaa tulla voimaan vuoden 2025 aikana.
- Määräaikainen alle 12 kuukauden työsopimus ei vaatisi enää erityistä perustetta. Muutos vakiinnuttaisi epävarmoja työsuhteita. Esitys voi tulla voimaan vuoden 2025 aikana.
- Yt-lain noudattaminen toteutuu vain yli 50 hengen yrityksissä. Pienemmissä yrityksissä työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet kaventuisivat. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 heinäkuussa.
Työttömyysturvan leikkaukset:
- Hallitus leikkaa työttömyysturvaa myös vuonna 2025.
- Ansiopäivärahan saamiseen tarvittavan työssäoloaikaa on jo pidennetty kuudesta kuukaudesta kahteentoista kuukauteen. Muutos vaikeuttaa ansiopäivärahan saamista, muun muassa epätyypillisissä työsuhteissa, ja voi johtaa tilanteisiin, joissa määräaikaisuuksien varassa olevat jäävät työttömäksi ilman riittävää turvaa.
- Sovitellun työttömyysturvan (300 euroa/kuukausi) suojaosa on poistettu. Tämän myötä työttömät menettävät mahdollisuuden säilyttää osan tuloistaan, jos he saavat soviteltua etuutta esimerkiksi osa-aikatyöstä tai lyhyistä työkeikoista.
- Ikääntyvien työttömien turvaa on heikennetty poistamalla työttömyysedun maksamista pidentävät lisäpäivät yli 58-vuotiailta.
- Leikkaukset työttömiltä voivat olla enimmillään jopa 200–300 euroa kuukaudessa.
Lakko-oikeuden rajoitukset:
- Tukilakkoihin ja poliittisiin lakkoihin tulee rajoituksia, ja poliittiset lakot rajoitetaan yhteen päivään. Lakon keston rajoittaminen heikentää työtaisteluiden vaikuttavuutta.
- Lakkoon osallistuneelle työntekijälle tulee 200 euron seuraamussakko, jos lakko todetaan laittomaksi. Pelko lakkojen ympärillä lisääntyy
- Työntekijäpuolen lakkosakkoja korotetaan. Työntekijöiden mahdollisuudet käyttää lakkoa välineenä oikeudenmukaisempien työehtojen saavuttamiseksi heikkenevät.
- Suojelutyö laajenee virkasuhteisten lisäksi työsuhteisiin. Suojelutyöllä tarkoitetaan ihmisen hengen tai terveyden turvaamiseen liittyvää työtä. Kun työnantaja uhkaa suojelutyövelvoitteella, työtaistelun tehokas toteuttaminen estyy, vaikka lakko olisi täysin laillinen eikä suojelutyöhön olisi perustetta. Uudistus tulee voimaan vuonna 2025.
Lue myös: