Uutinen

Akavalaiset sote-liitot järkyttyivät HUSin päätöksestä aloittaa jättimäiset yt-neuvottelut: ”Tämä on järjestöjen hätähuuto”

– Tämä on järjestöjen hätähuuto, toteaa JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen kahdentoista akavalaisen sosiaali- ja terveysalan ammattiliiton ja niiden neuvottelujärjestön ulostulosta.

Liitot ovat erittäin huolestuneita Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavan HUS-yhtymän henkilöstön työssäjaksamisesta ja edellyttävät toimivalta johdolta nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä työhyvinvoinnin parantamiseksi.

HUSin hallitusta järjestöt muistuttavat siitä, että suunnitelma jopa tuhannen työntekijän vähentämiseksi vaikuttaa väistämättä valmiuteen tuottaa veronmaksajille tasalaatuisia sote-palveluja, vaikka vähennysten kohteena olisi muu kuin välitöntä potilastyötä tekevä henkilöstö.

– Hoitoketjun minkä tahansa näkyvän tai sen taustalla toimivan osan heikentäminen harkitsemattomilla henkilöstöleikkauksilla johtaa siihen, että hoitamatta jääneistä sairauksista aiheutuu haittaa yksilöille, joissain tapauksissa koko kansanterveydelle, mutta aina lisää kustannuksia yhteiskunnalle, liitot huomauttavat.

Jo tällä hetkellä lähes joka neljäs potilas HUSin alueella on odottanut pääsyä hoitoon yli puoli vuotta.

HUS on ilmoittanut, että neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä ja että se tavoittelee pysyviä 50 miljoonan euron säästöjä henkilöstä.

JUKO odottaa, että työntekijöiden vähentämiseen tähtäävissä neuvotteluissa käydään läpi kaikki vaihtoehdot irtisanomisten välttämiseksi.

– Seuraamme JUKOssa liittojemme kanssa neuvottelujen etenemistä. Rakentavat ja eteenpäin katsovat ratkaisut ovat nyt tarpeen. Henkilöstöllä on tieto ja näkemys keinoista, joilla iskuja voidaan välttää tai vähintäänkin lieventää, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn Vattulainen painottaa.

JUKO julkaisi alkuperäisen tiedotteen 22.8.2024 klo 15.03. Lue tästä.

Talentian jäsen, hae lisätietoa:

Lisätiedot:

Jenni Karsio

Puheenjohtaja
Yhteiskunta-, sopimus- ja järjestöpolitiikka, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, kansainväliset asiat
09 3158 6001, 044 541 5955