Näin toimit työnantajan konkurssitilanteessa
Työnantajan konkurssi voi olla yllättävä tilanne ja se herättää väistämättä huolta työpaikasta ja toimeentulosta. On tärkeää tietää, mitä konkurssi tarkoittaa ja miten toimia tällaisessa tilanteessa.
Työnantaja saatetaan asettaa konkurssiin työnantajan eli velallisen itsensä tai velkojan hakemuksesta. Konkurssiin asettamisesta päättää tuomioistuin. Konkurssipesää hoitaa tuomioistuimen määräämä pesänhoitaja.
Mitä velvoitteita työnantajalla on konkurssitilanteessa?
Työsuhde ei automaattisesti pääty työnantajan konkurssiin, koska toimintaa saatetaan jatkaa konkurssipesän nimissä, mutta käytännössä useimmiten konkurssipesä päättää irtisanoa työntekijät.
- Työsopimus voidaan sen kestosta riippumatta molemmin puolin irtisanoa päättymään noudattaen 14 päivän irtisanomisaikaa.
- Konkurssitilanteessa työn olennaisen ja pysyvän vähentymisen määritelmän ei tarvitse täyttyä. Edellytyksenä on vain, että konkurssitilan on täytynyt alkaa, jotta irtisanominen sen perusteella olisi mahdollista. Myöskään YT-neuvotteluja ei käydä.
- Vaikka konkurssitilassa olevan yrityksen taloudellinen tila on heikko, tulee irtisanominen suorittaa konkurssin perusteella, jotta esimerkiksi erityiset irtisanomisajat ovat sovellettavissa. Työnantajan konkurssitilan tulee kestää koko irtisanomisajan.
- Konkurssiin perustuvissa irtisanomisissa työnantajaa ei sido takaisinottovelvollisuus, vaikka konkurssi peruuntuisi irtisanomisen jälkeen.
- Konkurssiin asettamisen jälkeen sekä työnantajapuoli että työntekijä voivat irtisanoa työsopimuksen sen kestosta riippumatta, eli konkurssin vuoksi myös määräaikaiset työsopimukset voidaan irtisanoa. Konkurssitilanteessa irtisanomisoikeutta työnantajapuolella voi käyttää konkurssipesän hallinto.
- Konkurssipesä ottaa vastuun työnantajan velvoitteista konkurssimenettelyn aikana.
Pidä kiinni eduistasi
Irtisanomisaikana on oikeus kaikkiin tavanomaisiin työsuhteesi etuihin, kuten palkkaan ja mahdollisiin työsuhde-etuuksiin.
Työsuhteen päättyessä on hyvä varmistaa, että kaikki mahdolliset lomapäivät ja palkkasaatavat ovat dokumentoituina.
Mikäli työnantajalla ei ole varoja lopputilin maksamiseen, pesänhoitaja yleensä hakee työntekijöiden palkkasaatavat palkkaturvasta. Edellytyksenä on, että palkkasaatavat ovat selkeitä. Jos näin ei ole, tee itse palkkaturvahakemus kolmen kuukauden kuluessa saatavan erääntymisestä.
Jos työsuhde päättyy konkurssin vuoksi, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä työttömyysetuuksien saamiseksi. TE-toimisto selvittää oikeuden työttömyysturvaan.
- Työttömyysturvaan liittyvissä asioissa lisätietoja ja ohjeet työttömyysetuuksien hakemiseen saat TE-palveluista tai talentialaisten työttömyyskassa Erkosta >>
Mikäli olet epävarma oikeuksistasi tai seuraavista askeleista, voit olla yhteydessä Talentiaan.
Lähteet: Työsopimuslaki, konkurssilaki ja palkkaturvalaki
Jos jäät työttömäksi, toimi näin
Tutustu työttömyyskassa Erkon toimintaohjeisiin
Usein kysyttyä työ- ja virkasuhteen ehdoista ja ammatillisista asioista
Usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen
Oletko jo Talentian jäsen?
Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen ikiomaan ammattijärjestöön, liity nyt!