Oikeus toimia tilapäisesti laillistetun sosiaalityöntekijän tehtävissä
Ammattihenkilölaki määrittelee tilapäisenä työskentelyn
Sosiaalityöntekijän ammatissa voi vakituisesti toimia vain sosiaalityöntekijän ammatinharjoittamisoikeuden Valvirasta saanut henkilö. Henkilön on tullut suorittaa yliopistossa ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät sosiaalityön pääaineopinnot tai jonka lisäksi on suoritettu sosiaalityön pääaineopinnot tai niitä vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimimisesta on säädetty sosiaalihuollon ammattihenkilölain 12 §:ssä. Säännöksen mukaan tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä voivat toimia enintään vuoden ajan seuraavat henkilöt:
- sosiaalityön pääaineopiskelija, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun.
- Henkilö, joka on suorittanut yliopistossa soveltuvan yhteiskuntatieteellisen alan kandidaatin tai maisterin tutkinnon, esimerkiksi yhteiskuntapolitiikan, sosiaalipolitiikan, sosiologian, hallintotieteiden tai sosiaalipsykologian pääaineessa. Tutkintoon tulee sisältyä tai sen lisäksi tulee olla suoritettuna hyväksytysti sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu tai harjoittelun sijaan hankittuna riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito. Sosiaalityön opintokokonaisuudet on mahdollista suorittaa avoimessa yliopisto-opetuksessa tai osana yliopistollisen tutkinnon sivuainekokonaisuutta.
- Henkilö, joka on suorittanut soveltuvan sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon (sosionomi AMK- ja sosionomi YAMK- tai geronomi AMK- taikka kuntoutuksen ohjaaja AMK -tutkinnon työtehtävistä riippuen). Lisäksi edellytetään sosiaalityön perus- ja aineopintojen sekä käytännön harjoittelun hyväksyttyä suorittamista. Harjoittelun sijaan voi kyseeseen tulla myös riittävä kokemus ja ammattitaito. Vaadittavat sosiaalityön opintokokonaisuudet on mahdollista suorittaa avoimessa yliopisto-opetuksessa.
Edellä mainittua vuoden määräaika voidaan ylittää enintään vuodella kerrallaan, jos se on välttämätöntä asiakasturvallisuuden ja palveluiden saatavuuden tai jatkuvuuden kannalta taikka muusta erityisestä syystä.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammatissa toimivalla ei ole sosiaalityöntekijälle säädettyä oikeutta päättää kiireellisissä tapauksissa tahdosta riippumattoman huollon antamisesta tai siihen liittyvistä toimenpiteistä.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimiva henkilö toimii laillistetun sosiaalityöntekijän johdon ja valvonnan alaisena.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan henkilön on saatava säännöllistä ohjausta. Hänen tulee myös saada palautetta toiminnastaan ja hänen on voitava parantaa omia ammatillisia valmiuksiaan. Pelkkä nimellinen ohjaus ei riitä eikä tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan tule siihen oman oikeusturvansa vuoksi suostua. Ohjaajan tulee valvoa työtä ja täydentää sitä omalla osaamisellaan. Ohjaajan on myös viipymättä puututtava mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan ei tule tehdä sellaisia työtehtäviä, joihin hänen koulutuksensa tai ammattitaitonsa on riittämätöntä, jottei hän toiminnallaan vaaranna asiakasturvallisuutta. Hänen on toimittava ammattihenkilölain 4 §:ssä säädettyjen ammattieettisten velvollisuuksien mukaisesti.
Riittävän osaamisen ja ammattieettisen toiminnan jatkuva seuranta on merkityksellistä niin asiakkaan kuin tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan henkilön oman oikeusturvan kannalta. Huomattava on, että sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin merkitään myös tilapäisesti laillistetun sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan henkilön, jolle Valvira on antanut valvontatoimenpiteenä huomautuksen, kirjallisen varoituksen tai turvaamistoimenpiteen (ammatinharjoittamisoikeuden rajoittaminen tai kieltäminen), nimi, henkilötunnus ja kotiosoite sekä tiedot valvontatoimenpiteestä.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivalle ovat tärkeitä osaava ja läsnä oleva esihenkilötyö, tiimituki, täydennyskoulutus ja työnohjaus sekä tarvittaessa myös mahdollisuus lakimiehen konsultaatioon.
Työnantaja kantaa vastuun rekrytoinneista
Työnantaja vastaa siitä, että sosiaalityöntekijän tehtävissä tilapäisesti toimiva henkilö täyttää kaikki säädetyt vaatimukset.
Työnantajan on tapauskohtaisesti arvioitava henkilön koulutus, käytännön kokemus ja ammattitaidon riittävyys suhteessa henkilölle osoitettavien työtehtävien edellyttämään osaamiseen. Myös tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtäviin pyrkivän itsensä on arvioitava omaa osaamistaan suhteessa työtehtäviin.
Sekä työnantaja että työntekijä ovat ammattihenkilölain 5 §:n mukaan vastuussa työntekijän ammattitaidosta sekä siitä, että työntekijä tuntee riittävästi ammattitoimintaansa koskevan säätelyn.
Työnantajan on huolehdittava siitä, että sosiaalihuollon asiakkailla on oikeusturvansa varmistamiseksi tiedossa se, milloin heidän asioistaan vastaa lain tarkoittama laillistettu sosiaalityöntekijä tai sosiaalityön opiskelija taikka muu tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimiva henkilö.
Talentia suosittelee nimikettä sosiaalityöntekijäopiskelija.
Tärkeää on myös, että työpaikoilla kehitetään aktiivisesti laillistettujen sosiaalihuollon ammattihenkilöiden tehtävärakennetta ja työnjakoa.
Palkkaus tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimittaessa
Tehtäväkohtaisen palkan määräytymisperusteena on sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimuksen (SOTE-sopimus) mukaan on esisijaisesti tehtävän vaativuus. Tehtävän sisältö ratkaisee sen vaativuuden.
Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtäviä hoitaville henkilöille on aina laadittava oma tehtävänkuvaus. Tehtävänkuvauksesta johdetaan puolestaan tehtävän vaativuutta vastaava palkkaus.
Koska tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan henkilön osaaminen ei vastaa laillistetun sosiaalityöntekijän osaamista, niin siksi hänen tehtävänkuvauksensa ei pääsääntöisesti voi olla sama kuin laillistetulla sosiaalityöntekijällä.
Tästä syystä asettuu hänen tehtäväkohtainen palkkansa usein SOTE-sopimuksen mukaan alhaisemmalle tasolle kuin laillistetulla sosiaalityöntekijällä.
Lisäksi koska sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (12 §) edellyttää tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan henkilön työskentelyä laillistetun ammattihenkilön ohjauksen ja valvonnan alaisena, on työ vaativuustekijöiden mukaan tältäkin osin vähemmän vaativaa kuin laillistetun sosiaalityöntekijän työ. Huomioon on otettava myös ohjaajalle kuuluvat vastuut sekä se, että tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivalta on lainsäädännöllä estetty tiettyjen edellä mainittujen tehtävien tekeminen.
Palaa sivulle talentia.fi/tilapainen
Ammatit ja pätevyydet
Ammattihenkilölaki
Talentialaisten ammatit ja tutkinnot
Sosiaalihuollon johtaminen
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden nimikkeet
Tunne sosiaalihuollon ammattihenkilölaki
Opas ammattihenkilöille ja opiskelijoille
Oletko jo Talentian jäsen?
Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen omaan ammattijärjestöön, liity nyt.