Tilapäinen työskentely AMK-tutkintoa vaativassa tehtävässä
Ammattihenkilölaki määrittelee tilapäisenä työskentelyn
Sosiaalihuollon ammattihenkilölain 12 §:n mukaan tilapäisesti sosionomin, geronomin tai kuntoutuksen ohjaajan tehtävissä voi toimia enintään vuoden ajan ammattiin opiskeleva tai sosiaalialalle soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö. Vuoden määräaika voidaan ylittää enintään vuodella kerrallaan, jos se on välttämätöntä asiakasturvallisuuden ja palveluiden saatavuuden tai jatkuvuuden kannalta taikka muusta erityisestä syystä.
Tutkinnon soveltuvuuden ja riittävien edellytysten olemassaolon arvioi työnantaja. Työntekijällä on oikeus ohjaukseen ja palautteeseen sekä ammatillisten valmiuksien kehittymiseen.
Tilapäisesti ammatissa toimivat henkilöt ovat valvonnan piirissä samoin kuin laillistuksen saaneet sosiaalihuollon ammattihenkilöt.
Työnantajan on huolehdittava tilapäisen tehtävissä toimimisen vaatimusten täyttymisestä
Työnantaja vastaa siitä, että tilapäisesti tehtävissä toimiva henkilö täyttää ammattihenkilölaissa säädetyt edellytykset. Työnantajan on tapauskohtaisesti arvioitava tilapäisen henkilöstön valmiudet sekä se, millaisten tehtävien hoitamiseen henkilöstöllä on asianmukaiset edellytykset.
Tilapäisesti tehtävissä toimivan ei tule tehda sellaisia työtehtäviä, joihin hänen koulutuksensa tai ammattitaitonsa on riittämätöntä, jottei hän toiminnallaan vaaranna asiakasturvallisuutta. Hänen on toimittava ammattihenkilölain 4 §:ssä säädettyjen ammattieettisten velvollisuuksien mukaisesti.
Sekä työnantaja että työntekijä ovat ammattihenkilölain 5 §:n mukaan vastuussa työntekijän ammattitaidosta sekä siitä, että työntekijä tuntee riittävästi ammattitoimintaansa koskevan säätelyn.
Työnantajan on huolehdittava siitä, että sosiaalihuollon asiakkailla on oikeusturvansa varmistamiseksi tiedossa se, milloin heidän asioistaan vastaa laillistettu sosiaalihuollon ammattihenkilö tai tilapäisesti ammattihenkilön tehtövissä toimiva, esimerkiksi sosiaalialan ammatikorkeakoulututkintoa suorittava alan opiskelija.
Talentia suosittelee nimikkeitä sosionomiopiskelija, geronomiopiskelija ja kuntoutuksen ohjaaja –opiskelija.
Tärkeää on myös, että työpaikoilla kehitetään aktiivisesti laillistettujen sosiaalihuollon ammattihenkilöiden tehtävärakennetta ja työnjakoa.
Palaa sivulle talentia.fi/tilapainen
Ammatit ja pätevyydet
Ammattihenkilölaki
Talentialaisten ammatit ja tutkinnot
Sosiaalihuollon johtaminen
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden nimikkeet
Tunne sosiaalihuollon ammattihenkilölaki
Opas ammattihenkilöille ja opiskelijoille
Oletko jo Talentian jäsen?
Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen omaan ammattijärjestöön, liity nyt.