Millainen on sosionomi (YAMK) -tutkinto?
Sosionomi (YAMK) -tutkinto on 90 opintopisteen laajuinen tutkinto, joka on suunniteltu työn ohessa opiskeltavaksi noin kahdessa vuodessa.
Tutkintoa suorittamaan voidaan valita henkilö, joka on suorittanut soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon, muun soveltuvan korkeakoulututkinnon tai jolla ammattikorkeakoulu katsoo muutoin olevan opintojen edellyttämät riittävät tiedot ja taidot.
Lisäksi valinnan edellytyksenä on aiemman tutkinnon suorittamisen jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden työkokemus siltä alalta, jota hakee opiskelemaan.
Sosionomi (YAMK) -tutkinto tarjoaa entistä useammin väylän edetä uralla ja parantaa omaa kilpailukykyä työmarkkinoilla.
Tutkinto kehittää erityisesti sosiaalialan asiantuntijuutta, johtamistaitoja sekä tutkimukseen perustuvaa osaamista. Tutkinnon suorittamalla voi sijoittua esimerkiksi vaativiin sosiaalialan asiakastyön tehtäviin, esihenkilötehtäviin sekä palvelujen suunnittelu-, kehittämis- ja johtamistehtäviin.
Miten Talentia ajaa sosionomien (YAMK) etuja työelämässä? Miksi sosionomin kannattaa liittyä Talentiaan?
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksineen, niin tiedät, miten Talentia ajaa sosionomien etuja työelämässä ja miksi juuri sinun kannattaa liittyä Talentiaan.
Talentian kaikessa edunvalvonta- ja vaikuttamistoiminnassa sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneet jäsenet otetaan huomioon ylemmän maisteritasoisen korkeakoulututkinnon suorittaneina sosiaalihuollon asiantuntijoina.
Usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen
- Miksi sosionomin (YAMK) kannattaa liittyä Talentiaan?
- Miten Talentia ajaa sosionomin (YAMK) palkkauksellisia etuja?
- Mikä on sosionomin (YAMK) palkka?
- Miten Talentian luottamusmiehet edistävät sosionomien (YAMK) asemaa työelämässä?
- Miten Talentia edistää poliittisella tasolla sosionomien (YAMK) asemaa?
- Miten Talentia vaikuttaa korkeakoulupolitiikassa?
- Miten Talentia edistää sosionomien (YAMK) työhyvinvointia?
- Ovatko sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneet tyytyväisiä tutkintoonsa?
- Millaista on sosionomin (YAMK) työ?
Miksi sosionomin (YAMK) kannattaa liittyä Talentiaan?
Talentia on Suomen ainoa ammattijärjestö, joka keskittää kaikki voimavaransa juuri sosiaalialan korkeakoulutettujen edunvalvontaan. Talentia ajaa sosionomien (YAMK) palkkauksellisia etuja, vaikuttaa työehtosopimuksiin ja sosiaalialan lainsäädännön valmisteluun sekä puolustaa sosionomien (YAMK) asemaa ja oikeuksia alaa kehittävissä työryhmissä.
Talentian päättävissä elimissä hallituksessa ja valtuustossa on useita sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneita, jotka tuovat tutkintoon ja sosionomien työhön liittyviä erityiskysymyksiä ja haasteita esille.
Talentia on sinun puolellasi, sosionomi (YAMK). Suomen ainoana sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestönä Talentia keskittää voimavaransa juuri sinun asioidesi edistämiseen.
Jos olet suorittanut sosionomin (YAMK) -tutkinnon, Talentia on juuri sinulle oikea valinta – liity kasvavaan joukkoomme!
Miten Talentia ajaa sosionomin (YAMK) palkkauksellisia etuja?
Talentia edistää sosionomi (YAMK) -tukinnon suorittaneiden palkkauksellisia etuja monella eri tavalla.
Talentia pyrkii neuvotteluissa vaikuttamaan palkkausjärjestelmiin niin, että palkkatasoja ja osaamiseen perustuvia tekijöitä, kuten sosionomi (YAMK) -tutkintoa, voitaisiin lisätä ja käyttää palkankorotusten perusteina.
Esimerkiksi SOTE-sopimuksen palkkausjärjestelmän kehittämisessä saavutettiin keväällä 2024 merkittävä neuvottelutulos. Se toi sosionomeille kokonaan uusia palkkaryhmiä. Aiemmin järjestelmän ongelmana oli se, ettei se tunnistanut sosionomien (AMK ja YAMK) eri tehtäviä, jolloin niitä käsiteltiin käytännössä yhtenä kokonaisuutena.
Merkittäviä palkkoihin vaikuttavia tekijöitä ovat työehtosopimusten niin sanotut sopimuskorotukset. Niiden avulla palkkoihin saadaan työehtosopimuskauden kestoksi jakovaraa, joista korotuksia voidaan kohdentaa työntekijöille.
Palkoista päätetään työehtosopimuksien ohella myös niin sanotuilla paikallisilla ratkaisuilla. Esimerkiksi kunta- ja hyvinvointialuesektoreilla palkkaus perustuu nykyisen työehtosopimuksen mukaan tehtävän vaativuuteen. Kunnissa ja hyvinvointialueilla käytössä olevien palkkausjärjestelmien tulisikin tunnistaa tehtävien vaativuus ja sitä kautta vaikutukset palkkaan. Talentia tekee töitä sen eteen, että myös sosionomien (YAMK) tehtävien moninainen vaativuus tulee läpinäkyvämmäksi.
Talentian viimeisimmän Vastavalmistuneiden urapolut 2023-selvityksen mukaan sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneiden palkkakehitys on ollut myönteistä. Tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo oli 3534,5 euroa kuukaudessa ja mediaani 3310 euroa kuukaudessa.
Mikä on sosionomin (YAMK) palkka?
Talentian palkkasuositus tehtävissä, joissa toimitaan YAMK-tutkinnolla, on 4000 euroa/kk. Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi erityissosiaaliohjaaja, johtava sosiaaliohjaaja, kehittämis- ja suunnittelutehtävissä toimiva (mm. projektipäällikkö, suunnittelija ja koordinaattori ilman esihenkilöasemaa).
Talentian palkkasuositus esihenkilölle tai budjettivastuulla toimivalle on 4400 euroa/kk.
Miten Talentian luottamusmiehet edistävät sosionomien (YAMK) asemaa työelämässä?
Luottamusmiehet ovat Talentian jäsenten tukena ja turvana työpaikoilla, ja heillä on myös tärkeä rooli palkankorotuksia koskevissa päätöksissä. Talentia auttaa luottamusmiehiä tunnistamaan sosionomien – niin AMK- kuin YAMK-tutkinnon suorittaneiden – työn vaativuustekijöitä, jotta työehtosopimusten palkankorotukset kohdentuvat tarkoituksenmukaisesti.
Talentia järjestää luottamismiehille säännöllisesti koulutuksia ja pyrkii jatkuvasti kasvattamaan omaa luottamusmiesverkostoaan. Talentiassa on luottamusmiehille myös oma neuvontakanava, jota käyttämällä heillä on mahdollisuus kysyä Talentian asiantuntijoilta esimerkiksi työn vaativuuteen ja osaamiseen, sosiaalihuollon lainsäädäntöön ja ammatinharjoittamisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.
Luottamusmiehillä on tärkeä rooli sosionomien (YAMK) palkkaedunvalvonnassa.
Luottamusmiesten tulee osata sanoittaa sosionomien (YAMK) työssä vaadittua osaamista ja ymmärtää, että työssä tapahtuvat muutokset tulee dokumentoida vaativuuden arvioinnin mahdollistamiseksi, koska sillä on usein vaikutusta palkkaan. Luottamusmiehille tarkoitettuihin koulutuksiin sisältyy myös tietoa Talentian politiikkavaikuttamisesta ja sosiaalihuollon lainsäädäntökysymyksistä.
Miten Talentia edistää poliittisella tasolla sosionomien (YAMK) asemaa?
Talentia tapaa säännöllisesti poliittisia päättäjiä ja hyvinvointialueiden johtoa. Näissä keskusteluissa on esimerkiksi tunnistettu tarve kehittää sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneille nykyistä parempia urapolkuja, jotta heidän osaamisensa olisi entistä tehokkaammin käytössä.
Talentia sai tavoitteensa sosionomi (YAMK) -kelpoisuudesta toimia päiväkodinjohtajana osaksi hallitusohjelmaa. Talentia seuraa tarkasti asian etenemistä valmisteluun opetus- ja kulttuuriministeriössä ja vaikuttaa sääntelyyn osana valmisteluprosessia.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on käynnissä hallitusohjelman mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölakien kokonaisuudistus. Talentia vaikuttaa uudistukseen kaikkien sosiaalialan korkeakoulutettujen näkökulmista. Ammattihenkilölain uudistukseen liittyen sosiaali- ja terveysministeriössä käynnistyy syksyllä 2024 erillinen tehtävärakennejaosto, jossa Talentia on edustettuna. Esimerkiksi tässä työssä tuodaan aktiivisesti esille sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneiden osaamisen entistä tehokkaampaa hyödyntämistä hyvinvointialueilla.
Talentia tuo aktiivisesti esille sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneiden osaamisen entistä tehokkaampaa hyödyntämistä hyvinvointialueilla.
Miten Talentia vaikuttaa korkeakoulupolitiikassa?
Talentia vaikuttaa sosionomi (YAMK) -tutkintojen koulutukseen niin itsenäisesti kuin osana Akava-yhteisön korkeakoulupolitiikan vaikuttamistyötä. Talentia tekee myös tiivistä yhteistyötä opetus- ja kulttuuriministeriön, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen, sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston sekä yksittäisten ammattikorkeakoulujen kanssa tutkintojen kehittämiseksi. Lisäksi Talentia on edustettuna tiettyjen ammattikorkeakoulujen sosiaalialan koulutusten neuvottelukunnissa.
Miten Talentia edistää sosionomien (YAMK) työhyvinvointia?
Talentia seuraa sosionomien (YAMK) työoloja säännöllisesti toteutettavan työolobarometrin avulla. Barometri on myös merkittävä poliittisen vaikuttamisen väline, ja Talentia esittelee sen tuloksia niin poliittisille päätöksentekijöille kuin useissa eri työnantajatapaamisissa hyvinvointialueilla.
Työolobarometrin 2024 mukaan sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneet työskentelevät useilla sosiaalihuollon alueilla sekä varhaiskasvatuksessa. Heidän vastauksissaan korostuu palkitsevina tekijöinä pysyvä työpaikka, palkkaus, mahdollisuudet vaikuttaa työhön, hyvä työyhteisö sekä mahdollisuus työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen.
Haasteina nostetaan esille tiedonkulku, suuri työmäärä sekä puutteellinen esihenkilön tuki, ongelmat asiakastyössä ja tehtävänkuvan epäselvyys. Selvä enemmistö kertoo kokevansa onnellisuutta ja ylpeyttä työskennellessään sosionomina (YAMK).
Työpaikoilla työntekijöiden tukena ja edustajina toimivat myös työsuojeluvaltuutetut. Talentia tarjoaa heille useita koulutuksia vuosittain. Työsuojeluvaltuutetut ovat keskeisessä roolissa työpaikoilla Talentian jäsenten työhyvinvoinnin tukemisessa ja neuvonnassa.
Lisäksi Talentia on edustettuna lukuisissa eri työhyvinvointia ja työturvallisuutta koskevissa työryhmissä. Niissä Talentia on ainoa sosiaalialan työoloja tunteva ammattijärjestö ja siten ainoa toimija, joka osaa tuoda sosiaalialan näkökulmia työoloihin.
Talentia puolustaa sosionomien (YAMK) oikeutta hyviin työoloihin sekä oikeutta tehdä ammattieettisesti kestävää ja laadukasta työtä.
Talentia haluaa kannustaa työpaikkoja työhyvinvoinnin kehittämiseen. Esimerkiksi säännöllisesti järjestettävässä Hyvinvoiva työpaikka -kisassa jaetaan 1 000 euron palkinto hyvinvoivalle työyhteisölle.
Ovatko sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneet tyytyväisiä tutkintoonsa?
Tyytyväisyys sosionomi (YAMK) -tutkintoon on Talentian vuoden 2023 urapolkuselvityksen mukaan noussut. Enemmistö vastaajista koki tekevänsä osaamistaan vastaavaa työtä. Sosionomi YAMK -tutkinto kiinnosti myös entistä useampaa sosionomia (AMK) sosiaalityön maisteritutkinnon sijaan. Talentia toteuttaa Vastavalmistuneiden urapolut -selvityksen joka toinen vuosi.
Myös valtakunnallisen kansallisen uraseurantakyselyn perusteella sosionomi (YAMK) -tutkintoon tyytyväisiä on enemmän kuin tyytymättömiä. Enemmistö vastaajista on kokenut tutkinnon lisäävän niin palkka- kuin urakehitystä.
Millaista on sosionomin (YAMK) työ?
Sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittaneet sijoittuvat monipuolisesti sosiaalialan eri tehtäviin. Tutkinnon suorittaneet työskentelevät esimerkiksi erityisasiantuntijoina, projektipäälliköinä, suunnittelijoina tai esihenkilöinä.
Sosionomi (YAMK):n tyypillisiä ammattinimikkeitä ovat mm.:
- Vastaava ohjaaja
- Vammaistyön johtaja
- Vanhustyön johtaja
- Perhepalveluiden päällikkö
- Perhetyöntekijä
- Suunnittelija
- Erikoissuunnittelija
- Suunnittelupäällikkö
Sosionomi, oletko jo Talentian jäsen?
Jos et vielä kuulu Talentiaan, sosiaalialan korkeakoulutettujen omaan ammattijärjestöön, liity nyt.
Ammatit ja pätevyydet
Ammattihenkilölaki
Talentialaisten ammatit ja tutkinnot
Sosiaalihuollon johtaminen
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden nimikkeet