Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Varamummolassa tehtävän työn tarkoituksena on tukea perheen jaksamista ja yhdessä pysymistä, jotta lasten sijoitus voitaisiin välttää.
– Varamummola tarjoaa lapsille ja nuorille tukilomia, ja niitä tukevia räätälöityjä palveluita, kuten perhetyötä ja ammatillista tukihenkilötoimintaa. Haluamme työllämme rakentaa tiiviin ja kattavan paketin, joka vie perhettä eteenpäin, kertoo Varamummolan toimitusjohtaja, sosionomi (AMK) Riitta Salimo.
Toiminnan raamit tulevat sosiaalihuoltolaista, jonka mukaan lomanviettopalveluja ja tukea lomanvieton järjestämiseen annetaan perhetilanteen, pitkäaikaisen sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn perusteella.
Lastensuojelun käsikirjan mukaan lapsiperheiden jaksamista ja selviytymistä kriisitilanteista tai muista kuormittavista tilanteista voidaan tukea lyhytkestoisilla lapselle tarjottavilla tukilomilla.
Kuormittava tilanne voi olla esimerkiksi vanhemman fyysinen sairaus, vanhemman masennus tai läheisen kuolema. Tukiloma voi olla yhdestä muutamaan päivään kestävä jakso, jolloin lapsi on hoidossa ammatillisessa perhe- tai tukikodissa. Tukilomien käyttö voi olla kertaluonteista tai toistuvaa. Lapsi voi lomailla perhe- tai tukikodissa kerran kuukaudessa viikonloppuisin tai erikseen sovittavina ajankohtina. Perheelle suunnattavan tukiloman tarpeen arvioi ja päätöksen palvelusta tekee sosiaalityöntekijä.
Lasten päivät tukilomilla ovat suunniteltuja, ennakoitavissa olevia, tutun oloisia.
Varamummola rakentuu kahdesta monitoimitalosta Lohjalla, joista on toinen Vaanilan kylässä ja toinen Sammatissa. Talojen maalaismaisessa pihapiirissä on lapsille paljon mieluista puuhaa vaikkapa kotieläinten tai puutarhakasvien parissa. Talot ovat niin isoja, että tukilomalle voidaan ottaa isommankin perheen lapset kaikki kerrallaan.
Talojen henkilökunta koostuu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista, ja yrittäjäparin lisäksi vakituisia työntekijöitä on kuusi. Lisäksi palkattuna on tuntityöntekijöitä. Riittävä henkilöstömäärä takaa sen, että tukilomat myös toteutuvat suunnitellusti.
– Tämä on perheille tärkeää. Niin arvokasta kuin tukiperhetoiminta onkin, niihin liittyy herkemmin peruutuksia vaikkapa tukiperheen vanhempien tai lasten sairastumisten vuoksi. Asia saattaa tuntua pieneltä, mutta tukea käyttävä perhe on saattanut sinnitellä sen ajatuksen voimalla, että kohta heillä on hengähdystauko ja vanhemmilla aikaa itselle, sanoo Salimo.
Varamummolan palveluita voivat käyttää monenlaiset perheet perhepalveluiden ja lastensuojelun kautta. Varamummolaan pääsee myös silloin, kun vammaisten lasten omaishoitajat ovat vapaapäivillään.
– Vaikka kyse on lomasta, on toiminta tavoitteellista ja sellaista, että se tukee perheen arkea. Ideaalitilanteessa ennen tukilomaa voimme tehdä perhetyötä perheessä ja sitten tukiloman jälkeen jatkaa perhetyötä edelleen.
– Lasten ja nuorten päivät tukilomilla ovat suunniteltuja, ennakoitavissa olevia, tutun ja turvallisen oloisia. Tänne tutustumaan tuleville perheille kerromme, että päivät kulkevat ikään kuin ruokailusta toiseen ja niiden lomaan sujautetaan sopivasti muita tapahtumia ja ohjelmaa: Lapsista on hienoa odottaa lauantai-illan leipomishetkeä ja sitten yhteistä leffailtaa.
Varamummola on Riitta Salimon ja Outi Kalpion yhteinen yritys. Naisten polut kohtasivat jo 2000-luvun alussa, mutta yhteinen yritys on ollut perustamisen jälkeen toiminnassa kahden vuoden ajan.
– Meillä molemmilla on pitkän linjan työkokemus sosiaali¬alalta ja lasten parissa työskentelystä, viimeksi lastensuojelun psykiatrisesta erityisyksiköstä. Yrityksemme taustalla on ajatus, että vanhempien tulisi saada vahvaa tukea kasvatustehtäväänsä ja omalle jaksamiselleen jo ennen kuin sijoitukseen päädytään, kertoo Riitta Salimo.
– Meillä on tukiperheet, mutta Varamummolan tyyppistä ammatillista tukilomatoimintaa ja siihen liittyviä palveluita ei ole aikaisemmin ollut tarjolla. Olemme uranuurtajia lyhyiden tukijaksojen tarjoajana Suomessa, toteaa Salimo.
Oman yrityksen perustamisen taustalla on annos kutsumusta ja sydämen paloa lasten ja perheiden parissa työskentelyyn. Lastensuojelun varhaisten työmuotojen palveluista puhutaan paljon, mutta sijaishuollossa toimiessaan naisista näytti, että perheen vaikeuksien kehittyessä kannattelevia tukimuotoja ei ole riittävästi.
– Meillä oli tuntuma, että tällaiselle tukilomapalvelulle olisi paikkansa – ja olimme oikeassa. Palaute on kertonut, että sosiaalityöntekijät tarvitsevat perheen ja lapsen tueksi tätä työvälinettä: nopeaa, räätälöitävää ja ammatillista tukea lapsen kasvun haasteisiin tai sitten vanhempien tueksi tilanteisiin, joissa tavallinen tukiperhe ei enää riitä. Työtaustamme ansiosta, meillä on esimerkiksi osaamista lapsen traumojen kohtaamiseen.
– Oman yrityksen perustaminen on ollut pitkään hauduteltu haave, jännittäväkin ja oikeaa hetkeä odottava. Pari vuotta sitten ajankohta oli oikea, myös yksityiselämän kannalta. Yrityksen perustaminen vaatii valtavasti työtä, sitä ei voi kieltää!
– Olemme suunnattoman kiitollisia, että tällainen uudenlainen palvelu on otettu kiinnostuneena vastaan. Emme ole voineet osallistua esimerkiksi kuntien kilpailutuksiin, sillä tällaista tukilomaa ei ole ollut olemassa. Toiminnan aloittaminen on vaatinut itseltämme aktiivista markkinointia ja yhteydenottoja suoraan kuntien sosiaalityöntekijöihin, jotta tukiloma perheiden varhaisena palvelumuotona tulee tutuksi.
Helena Jaakkola