Yhteistyötä tarvitaan

Pitkähiuksinen silmälasipäinen nainen vihreässä puserossa
Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi X:ssä ja Facebookissa niin tiedät enemmän!

Nyt on aika tuoda esiin, kuinka kova pula sosiaalihuollon ammattihenkilöistä on, miten tehtävät ovat muuttuneet vaativammiksi ja mistä osaamisessamme on kyse.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Neuvottelu- ja lakkokevään kääntyessä kesään, saimme vihdoin työehtosopimusneuvottelut kaikkia talentialaisia koskevien sopimusten osalta päätökseen.

Kunta-alalle saatiin työmarkkinakerroksen muita aloja korkeammat sopimuskorotukset takuineen vuosille 2023 ja 2024. Sopimuskorotustakuulla tarkoitetaan sitä, että mikäli teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja akt:n sopimusten kustannusvaikutus ylittää kunta-alalle sovitun 1,9 %:n, ylitys tulee myös kunta-alalle.

Vähäinen saavutus ei ole myöskään palkkaohjelma, jota kunta-ala on odottanut 20 vuotta. Näillä ratkaisuilla pyritään kuromaan naisvaltaisten palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Kunta-alan sopimuksen piirissä on neuvottelujärjestömme JUKO, JAU sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantaja KT. Sopimuksessa on turvalausekkeet siitä, että jos sote-alalle tai varhaiskasvatukseen sovitaan myöhemmin suurempia palkankorotuksia, ne ulotetaan jo sopimuksen piirissä olevaan henkilöstöön.

Kunta-alan sopimus on erittäin hyvä perusta, mutta paljon työtä on vielä edessä.

Vuosina 2023 ja 2024 maksetaan paikalliset järjestelyerät, joista neuvotellaan paikallisesti. Koska kaikki perinteiset sopijaosapuolet eivät ole mukana, järjestelyeristä neuvottelevat toistaiseksi vain neuvottelujärjestömme JUKOn sekä JAUn pääluottamusmiehet ja työnantaja.

Viisivuotisen palkkaohjelman korotukset sovitaan sekä keskitetysti eli JUKOn, JAUn ja KT:n kesken, että paikallisesti. Paikallisen sopimisen tavoitteena on edistää työvoiman saatavuutta ja korjata ansiokehityksen jälkeenjääneisyyttä nostamalla tehtäväkohtaisia palkkoja ja henkilökohtaisia lisiä.

Talentialaisten edunvalvonta rakentuu vahvalle yhteistyölle. Jokaisen oma aktiivisuus oman luottamusmiehen ja työnantajan suuntaan on oleellista.

Nyt on aika tuoda esiin, kuinka kova pula sosiaalihuollon ammattihenkilöistä on, miten tehtävät ovat muuttuneet vaativammiksi ja mistä osaamisessamme on kyse.

Hyvinvointialueille siirryttäessä neuvotellaan uudesta luottamusmiesjärjestelmästä ja pian on edessä myös luottamusmiesvaalit.

On tärkeää, että saamme vahvan Talentia-taustaisten luottamusmiesten edustuksen etelästä pohjoiseen ja idästä länteen.

Jenni Karsio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *