Yhdessä toimimisen etiikka
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa haluaa kirjallaan ”tarjota välineitä, joilla sotkuista, puutteellista ja vajavaista inhimillistä elämää voitaisiin kohentaa ja parantaa”.
Ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitettu Yhdessä toimimisen etiikka selventää käsitteitä ja esittelee loogisesti yhteistoiminnan edellytyksiä ja karikkoja. Jokainen voi kirjan avulla pohtia ja kehittää oman erityisalansa kysymyksiä.
”Vasta yhdessä tekeminen paljastaa tietojen ja taitojen määrän. Kun ne punotaan toisiinsa, toivo saa siivet”, sanoo Jaana Hallamaa. Moraalisesti hyvä toiminta pyrkii tuottamaan toiselle hyvää. Voimassa on kultainen sääntö: kunnioita toista itsesi veroisena toimijana, tee toiselle hyvää, toimi vastavuoroisesti. Ihminen voi olla yhteistoiminnassa saavuttaakseen omia tavoitteitaan, hän voi olla mukana ryhmässä ajamassa yhteisiä tavoitteita tai hän voi olla osa yhteisöä, jossa tavoitteet ja itse toiminta ja niiden jalostaminen ovat kaikille yhteinen tavoite. Yhteistoiminnan luonne vaihtelee sen myötä, mikä toimijan motiivi on.
Oleellista yhteistoiminnassa on luottamus, joka syntyy vain yhdessä toimimalla. Luottamusta voi lisätä sisäisin ja ulkoisin kannustimin. Hyvä on myös tunnistaa, että valta-asetelmat syövät luottamusta. Toimintaan liittyy aina myös vaikuttaminen. Se voi olla altistamista, sopimista, kannustamista, palkitsemista, pakottamista. Ammattilaisen on tärkeää pohtia, millaisiksi vaikutettavan ja vaikuttajan suhteet erilaisten tapojen myötä muuttuvat. Sosiaalialan työssä vaikuttajalla on usein käytössään resurssivaltaa ja myös sanktiovaltaa. Miten ne näkyvät yhteistoiminnan onnistumisessa?
Ristiriitojen ja kritiikin kohdalla Hallamaa muistuttaa hyväntahtoisuuden periaatteesta.
Hyvin ajankohtaisia ja pysäyttäviä ovat Hallamaan luettelemat normit, jotka suojaavat kunkin ihmisen oikeutta olla toimija. ”Ei voi vaatia toiselta sellaista, johon itse ei ole valmis; ei voi kieltää toiselta sitä, mihin itse katsoo olevansa oikeutettu; on suotava toiselle se, mihin itse katsoo olevansa oikeutettu; ei voi sitoa omia oikeuksien toteutumista tai identiteetin tunnustamisesta siihen, että kieltää joiltakin toisilta heidän ominaisuuksiensa tai identiteettinsä perusteella.”
Kristiina Koskiluoma
Jaana Hallamaa: Yhdessä toimimisen etiikka. Gaudeamus 2017.