Vuosien taistelu maksamattomista palkoista sai päätöksen

Nyt Eksotessa etsitään vastuullisia miljoonien palkkasotkuun.

Kolme talentian jäsentä huomasi, että heidän palkkojaan oli muutettu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa. Kahden tehtäväkohtaista palkkaa ja yhden henkilökohtaista lisää oli alennettu.

Tästä lähti liikkeelle vuosien prosessi, joka osaltaan vaikutti siihen, että Eksote joutui korvaamaan 4 000 työntekijälleen 30 miljoonan palkkasaatavat.

Minna Kivimäki on yksi asian esiin nostaneista. Hän on huojentunut, kun pitkä kiista on päättynyt ja kertyneet palkkarästit maksettu.

– Tämä oli taloudellisesti pieni mutta periaatteellisesti iso asia.

Kaikki sai alkunsa viime vuosikymmenen alussa, kun Eksote perustettiin. Silloin neuvoteltiin palkkojen harmonisoinnista eli samaa työtä tekevien palkkaerojen poistamisesta. Palkat olisi pitänyt suhteuttaa kärkipalkkoihin. Mitään valmista sopimusta ei kuitenkaan syntynyt.

Eksote tulkitsi, että uudesta palkkausjärjestelmästä oli sovittu paikallisesti.

KT Kuntatyönantajat ja talentialaisia edustanut Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO olivat eri mieltä.

– Asia eteni työtuomioistuimeen, joka totesi, että Eksoten palkkausjärjestelmä oli paikallisena sopimuksena pätemätön ja osin ristiriidassa KVTESin määräysten kanssa, sanoo Talentian neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen.

Työtuomioistuimen päätös avasi tien palkkojen harmonisoinnille ja Eksotessa käytiin uudelleen läpi kaikkien työntekijöiden palkat. Vuosien aikana maksamattomia palkkoja oli kertynyt kymmenien miljoonien edestä.

– Ilman näitä kolmea talentialaista asia ei olisi välttämättä koskaan noussut esiin. Kiitos kuuluu myös JUKO:n talentialaiselle pääluottamusmiehelle Niina Eerolalle, Hyytinen kiittää.

Uuvuttava kiista

Minna kivimäki ja Niina Eerola kuvaavat palkkakiistaa uuvuttavaksi.

– Hämmästyttävintä oli se, kun työnantaja- ja työntekijäpuoli pääsivät sopimukseen, niin siltikään Eksote ei suostunut maksamaan palkkarästejä, Eerola sanoo.

Palkkasotkun jälkipyykki jatkuu, sillä Eksoten hallitus teki loppuvuodesta poliisille asiasta tutkintapyynnön. Siinä pyydetään selvittämään, onko Eksoten palkkausjärjestelmää koskevassa asiassa syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomista tai muuta rikosta. Poliisi on aloittanut asiasta esitutkinnan.

Tuomas Hyytinen pitää tapausta varoittavana esimerkki siitä, miten voi käydä, jos ei toimita yhteisten sopimusten mukaan. Tilanne saattaa pahimmillaan johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin: virkavelvollisuuden rikkomisessa rangaistusasteikko ulottuu sakoista vuoteen vankeutta.

– Paljon puhutaan siitä, että paikallista sopimista olisi lisättävä työpaikolla. Työnantajan pitää kuitenkin tietää, mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa ja miten se tehdään oikein. Se ei ole paikallista sopimista, että pidetään kokous, jossa työnantaja yksipuolisesti päättää asioista. Eksotessa sopimisen elementti puuttui täysin.

Johanna Merilä

Juttu on julkaistu Talentia-lehden printtiversiossa 22.4.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *