Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Ilo tulee taloon, ilo tulee taloon, laulaa Sanna Korkeen kaunis ääni nauhalla. Laulu on yksinhuoltajien voimalaulu. Se kuvaa arkea yhden aikuisen perheessä, jossa meno muistuttaa välillä sirkusta ja jaksaminen on kovilla. Laulussa äiti havahtuu kerran, että meillä nauretaan taas, vaikeiden aikojen jälkeen. Ilo tulee taloon.
Laulun teki työpari Sanna Korkee ja Suvi Nygård, ja se kertoo yksinhuoltajien arjesta. Se syntyi, kun naiset kutsuivat Pienperheyhdistyksen (PPY) jäseniä kertomaan arjestaan ja sen onnen hetkistä. Pienperheyhdistys on yksinhuoltajia tukeva yhdistys.
Tapaamisen jälkeen he tekivät tarinoista yksinhuoltajille oman voimalaulun.
Parasta terapiaa ikinä, kommentoi yksi ryhmään kuulunut äiti, kun hän sai kuulla laulun.
Voimalaulu on Korkeen ja Nygårdin kehittämä voimaannuttavan laulun metodi. Sen tarkoitus on tuoda esiin vaikeidenkin tilanteiden keskeltä voimaa antavia asioita.
Korkee on toimittaja ja lauluntekijä, joka sanoittaa muun muassa Milana Misicille. Nygård on sanoittaja ja sosionomi (AMK), jolla on vuosien työkokemus muun muassa varhaiskasvatuksesta ja lastensuojelusta.
Naiset tutustuivat musiikintekijöille tarkoitetussa tiimivalmennuksen koulutuksessa viime vuonna. Lopputyökseen he kehittivät Voimalaulut-menetelmän.
Kummallekin puhtia antaa halu auttaa ihmisiä.
– Siksi alun perin opiskelin sosiaalialallekin. Vähitellen se halu tarkentui haluksi tsempata ihmisiä eteenpäin. Huomasin itse äitiyslomilla, miten pieni ele tai kommentti vieraaltakin ihmiseltä toi hyvän mielen. Se siirtyi lapsiin eli hyvä välittyi eteenpäin, Nygård kertoo.
– Muiden kivat sanat vahvistivat ja antoivat voimia, hän muistelee kotiäitivuosiaan.
Samaa tapahtuu artisteille, kun he saavat laulettavaksi kappaleen, joka kertoo heidän elämästään, naiset kertovat. Kummallakin on siitä sama kokemus.
Usein biisejä tehdään artisteille heidän omasta elämästään ja heidän toiveidensa mukaan. Artisti kertoo hänelle itselleen tärkeistä asioista tekstin tekijälle.
– Kun kerran tein eräälle artistille tekstin, nostin siinä esiin toivon näkökulman ja myönteisen otteen. Hän sanoi, että voi hitsi, kaikkien pitäisi saada kokea tämä. Ymmärsin, että tällaisessa on hirveä voima. Ihminen tulee kuulluksi, ja sitten paketoin ne asiat biisiksi. Siitä lähti itämään voimalaulun idea, Suvi Nygård kertoo.
Sanna Korkee nyökyttelee vieressä.
– Kun radiosta kuulee laulun, voi tuntua, että tuo on ihan kuin mun elämästä. Entä jos se oikeasti onkin mun elämästä? Miten voimauttavalta se tuntuisikaan. Tätä pohdimme, kun aloimme kehittää Voimalaulut-menetelmää.
Naiset halusivat tehdä ensimmäisen voimalaulun perheille. He avasivat tietokoneen ja löysivät yksinhuoltajien yhdistyksen PPY:n. Ajatus yksinhuoltajien voimalaulusta sai siellä innostuneen vastaanoton. Yhdistys täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Se julkaisee juhlan kunniaksi Korkeen ja Nygårdin tekemän yksinhuoltajien voimalaulun.
Helsinkiläinen Merja Fleming oli yksi PPY:n voimalauluryhmään osallistunut äiti. Hänellä oli uusperheessään enimmillään kuusi lasta. Eron jälkeen hän pyöritti yksin kolmen pienen lapsen arkea. Nyt kotona asuu vielä 15-vuotias kuopus.
– Elämä oli selviytymiskamppailua pitkään. Piti saada puettua ja vietyä päiväkotiin kolme lasta. Itse ehdin juuri ja juuri käydä aamulla vessassa. Välillä tuli itku ja epätoivo, että tämä on niin väärin. Mietin, miten minä jaksan. Hammasta purren menin eteenpäin, hän muistelee.
En ehtinyt käsitellä niitä tunteita ja ajatuksia silloin, Fleming sanoo. Arjesta piti vain selvitä. Voimalauluryhmässä hän kuuli muiden äitien muistoja ja tarinoita.
Voimalaulu ei ole kiusallisella tavalla yksityinen.
– Huomasin, että ai niin, muistan saman. Silloin ne tunteet tulivat esiin. Yksinäisyyttä, ristiriitaa yksinäisyydessä ja kiitollisuutta siitä, että minä olen se, joka saa elää arkea lasten kanssa. Muistin, miltä tuntui, kun pieni lapsi istuu syliin ja rentoutuu siinä.
Korkee ja Nygård poimivat talteen äitien mietteitä. He makustelivat hetken tarinoita. Niistä alkoi nousta esiin hyviä, voimaa antavia muistoja ja tunteita. Niin syntyivät sanat Ilo tulee taloon ‑lauluun.
– Kun kuulin laulun ensin, ajattelin että wau! Tajusin, että minulla on nyt tilaisuus nollata ne 20–30 vuotta, joita en ole ehtinyt käsitellä. Laulu auttaa käymään läpi vanhoja asioita, joille ei ollut aikaa silloin. Niitä voin ottaa vastaan laulun avulla palasina, ei hyökyaaltona.
Voimalaulu on äänitetty studiossa, ja sitä voi tällä haavaa kuunnella Spotifystä. Fleming laittaa sen soimaan, kun hän tarvitsee virtaa.
– Saan akun taas ladattua. Laulun kuuntelu on kuin itseterapiaa.
Voimalaulut-menetelmää ei ole tarkoitettu kriisiavuksi vaan vaiheeseen, jossa kerrotaan selviytymistarinoita, Sanna Korkee sanoo.
– Se ei ole kriisiterapiaa. Jos ihmisellä on akuutti kriisi, se on toisen alan ammattilaisten asia. Voimalaulu auttaa, kun on jälkikäteen valmis käsittelemään asioita ja hakemaan uusia näkökulmia. Se on siihen vaiheeseen voimauttava ja vahvistava menetelmä, Nygård tarkentaa.
Jo kun ryhmää kutsutaan yhteen, osallistujat alkavat muistella kokemiensa asioiden hyviä puolia. Ryhmätapaamisessa sitten he jakavat omia muistoja ja ajatuksia. Ihmiset haluavat puhua kokemuksistaan, voimalaulun tekijät uskovat. Moni haluaa jakaa hyviä muistoja ja onnistumisia sekä keinoja, jotka auttoivat heitä.
Joskus ihminen voi junnata kielteisissä asioissa ja muistaa vain raskaat puolet. Muiden kertomukset tuovat pintaan iloa ja onnistumisia, jotka olivat jääneet ikävien muistojen varjoon.
– Me kaivetaan esiin myönteisyys ja valoisa puoli, joka on voinut jäädä tietoisuuden alemmille tasoille. Kun ryhmässä tulee mieleen, että ai niin, olihan tässä sekin hyvä puoli.
– Kaikille asioille ei voi tehdä mitään, mutta aina voi nähdä asioista toisen puolen. On ihana nähdä, kun myönteinen lumipallo lähtee pyörimään, Sanna Korkee kuvaa.
Haluaisin tehdä voimalaulun omaishoitajille.
Korkee ja Nygård poimivat voimalauluun päällimmäiseksi ilon ja hyvät asiat. Ryhmä saa lopulta lahjaksi ammattilaisten tekemän laulun itsestään. Tarkoitus on, että laulu antaa paljon myös muille, jotka ovat käyneet elämässään läpi saman.
– Voimalaulu ei ole kiusallisella tavalla yksityinen. Puramme ryhmän kertomia asioita ja muokkaamme tekstin, joka koskettaa myös muita. Niin laulu ei jää vain sisäpiirin vitsiksi tai jutuksi.
Naiset ovat tehneet tähän mennessä kaksi voimalaulua. Eräs työyhteisö halusi itselleen voimalaulun tyky-teemaksi.
– Yksinhuoltajien voimalaulu on meille pilotti. Haluamme testata menetelmää ja oppia siitä lisää itsekin. Teemme tätä tosissaan ja kunnolla, sillä meillä on aika isotkin tavoitteet, Sanna Korkee paljastaa.
He sanovat, että Voimalaulut-menetelmä sopii elämänvaiheisiin, jotka yhdistävät monia ihmisiä. Apurahan turvin he tekevät seuraavaksi laulun vapaaehtoistyötä tekeville PPY:n tukimummoille ja ‑ukeille. Tulossa on myös laulu itsellisille naisille, jotka hankkivat lapsen yksin luovuttajan sukusolujen avulla.
– Haluaisin tehdä voimalaulun myös omaishoitajille. He tekevät raskasta työtä suurella sydämellä. He ansaitsisivat tämän kyllä, Suvi Nygård miettii.
– Samoin haluaisin voimalaulun odottaville äideille. Ne tunteet, joita siinä vaiheessa tuleva äiti käy läpi, unohtuvat pian lapsen synnyttyä. Entä vangit, jotka ovat pääsemässä vapauteen. Tai aivoinfarktin saaneet, jotka ovat opetelleet taas puhumaan.
Jaana Laitinen
säv. Sanna Korkee
san. Suvi Nygård ja Sanna Korkee
Mä osaan leipoa viemärin avata
Ihan kaikesta selviydyn sisulla
Oon ainut aikuinen tän sekajoukkueen
Me ei mahduta mihinkään lokeroon
Joskus tuntuu et joka päivä tapahtuu
viiden elokuvan verran
Ja sit on hetkii, näitä hetkii
Kun sä piirrät meille veneen
ja sydämiä repaleiseen purjeeseen
ilo tulee taloon
Kun sä tahdot tulla syliin
kiedot kädet kaulaan väsyneen
ilo tulee taloon
Oon saanut valvoa, vatvoa huolia
seurata kun pienet kasvaa vauhdilla
Joskus tuntuu et meil on ollut draamaa
viiden elokuvan verran
Ja sit on hetkii, näitä hetkii
Kun sä piirrät meille veneen…
Me ollaan niitä jotka yhä uskoo ihmeisiin
ihan pieniin onnen hetkiin arkipäiväisiin
Siihen kun sä piirrät meille veneen
kiedot kädet kaulaan väsyneen
Ilo tulee taloon
Ilo tulee taloon ‑laulun voi kuunnella Youtubessa.