Visste du det här om samarbetsförhandlingar? 

Piirroskuva

Vad handlar samarbetsförhandlingarna om?  

Med samarbetsförhandlingar avses förhandlingar mellan arbetsgivaren och personalen. Temat för förhandlingarna är i allmänhet förändringar som gäller minskning av arbetskraften och förändringar i arbetsförhållanden. Det kan vara fråga om uppsägningar, permitteringar eller överföringar till anställning på deltid. 

Vem förhandlar vid samarbetsförhandlingarna?   

Vid förhandlingarna har parterna egna företrädare. Arbetstagarna företräds i allmänhet av en förtroendeman eller ett förtroendeombud som har valts bland arbetstagarna. Företrädare för arbetsgivaren kan vara t.ex. en företrädare för företagets personalförvaltning eller en chef. 

Hur framskrider samarbetsförhandlingarna? 

Förhandlingarna ska föras så tidigt att personalen har möjlighet att påverka besluten. Förhandlingarna ska äga rum innan något beslut som i praktiken avgör konsekvenserna för personalen fattas. 

Vilka ansvar har arbetsgivaren vid samarbetsförhandlingar? 

Arbetsgivaren ska lämna ett skriftligt förhandlingsförslag minst fem dagar innan förhandlingarna inleds. Arbetsgivaren ska föra förhandlingar minst två veckor, om förhandlingarna gäller uppsägning, överföring till anställning på deltid eller permittering av färre än 10 arbetstagare, förhandlingarna gäller permitteringar på högst 90 dagar eller om arbetsgivaren sysselsätter färre än 30 arbetstagare eller genomgår företagssanering. I annat fall ska förhandlingarna pågå i minst sex veckor. 

Grunder, konsekvenser och alternativ? 

Vid samarbetsförhandlingarna ska arbetsgivaren diskutera grunderna, konsekvenserna och alternativen för personalnedskärningarna med personalen. Med grunder avses om personalnedskärningarna är motiverade och behövliga. Med konsekvenser avses vilka åtgärder som planeras, vilka de riktar sig till och hur de påverkar andra arbetstagare och arbetsgivaren. Med alternativ avses metoder för att begränsa antalet personer som ska minskas och förbättra deras ställning. 

Vad innebär permittering? 

Permitteringar är en ensidig åtgärd av arbetsgivaren, så avtala inte om permittering med arbetsgivaren, utan vänta på arbetsgivarens förordnande om permittering. Arbetsgivaren bär ansvaret för att de lagstadgade uppgifterna sköts inom utsatt tid. 

Om du hör om permitteringar, vad ska du då göra? 

Om man på din arbetsplats ger varsel om permittering, meddela genast Talentia om detta. På så sätt kan vi omedelbart börja förbereda oss för eventuella åtgärder. Du kan meddela oss genom att skicka e-post till Talentias byrå toimisto@talentia.fi eller ringa tfn 09 3158 6000. 

Vem kan permitteras?   

Enligt arbetsavtalslagen får arbetsgivaren permittera en arbetstagare som står i anställningsförhållande för viss tid endast om arbetstagaren arbetar som vikarie för en ordinarie arbetstagare och arbetsgivaren skulle ha rätt att permittera den ordinarie arbetstagaren om han eller hon vore i arbete. 

Kan en deltidsanställd arbetstagare eller tjänsteinnehavare permitteras? 

Javisst, det kan man.  

När och hur ska arbetsgivaren varsla om permittering? 

Enligt arbetsavtalslagen och tjänsteinnehavarlagen ska arbetsgivaren personligen, skriftligen eller muntligen underrätta arbetstagaren om permitteringen senast 14 dagar innan permitteringen börjar. 

När är en uppsägning möjlig?    

Uppsägning är möjlig endast om arbetet har minskat väsentligt och varaktigt på grund av ekonomiska orsaker eller omorganisering av verksamheten eller av andra därmed jämförbara orsaker. En ytterligare förutsättning för uppsägning är att tjänsteinnehavaren eller arbetstagaren inte kan omplaceras eller utbildas för andra uppgifter. 

Vilka skyldigheter har arbetsgivaren vid uppsägningar? 

Arbetsgivaren har en förhandlingsskyldighet för att utreda grunderna för, konsekvenserna av och alternativen till uppsägningar och permitteringar. Även företrädaren för personalen kan vara initiativrik vid förhandlingarna och föreslå alternativ till minskningarna. 

Vad avses med skyldighet att erbjuda arbete och återanställa?     

Arbetsgivaren ska i första hand försöka omplacera arbetstagaren eller utbilda arbetstagaren till en annan uppgift i stället för att säga upp honom eller henne. Arbetsgivaren ska i första hand erbjuda arbete som motsvarar det gamla arbetet och i andra hand annat arbete. Efter att anställningsförhållandet upphört ska arbetstagaren erbjudas lämpligt arbete. 

Läs mer: talentia.fi/yt 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *