Vihreän lipun Alhoniitty on kestävän kehityksen päiväkoti

Rentolan idea on, että lapset oppivat rauhoittumaan ja rentoutumaan ilman päiväunia. Kuva: Laura Vesa

Kun päiväkodissa opetellaan hoitamaan luontoa ja ympäristöä, lapsille tulee ilmastoahdistuksen sijaan tunne, että ongelmiin voi vaikuttaa.

Pienen metsikön reunassa sijaitsevan Nokian Alhoniityn päiväkodin pihassa on selkeästi merkityt keräyspisteet pahville, paperille, metallille, lasille, biojätteelle ja sekajätteelle. Talteen kerätään myös muovi, jonka keräyspiste on läheisen marketin pihassa.

− Kierrätys on sitä, että pistetään tavara kierrätysastiaan, ja siitä tehdään sitten jotain uutta ja parempaa, selvittää eskarilainen Simo Huurinainen.

Alhoniityn päiväkoti on Vihreän lipun päiväkoti. Vihreä lippu on muun muassa kouluille ja päiväkodeille suunnattu ympäristökasvatusohjelma. Ohjelma käsittää erilaisia teemoja, joiden toteuttamiseksi saa materiaalia Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi ry:ltä ja jolle myös ilmoittaudutaan Vihreän lipun toimijaksi.

Varhaiskasvatusyksikönjohtaja Henna Heikkilä kertoo, että Alhoniityssä Vihreä lippu ‑toiminta aloitettiin jo 15 vuotta sitten ja lapset ovat siinä mukana erittäin innostuneesti. Päiväkodissa on kaikkiaan sata lasta. Ryhmiä on viisi, joista kaksi on eskariryhmiä. Ympäristökasvatusteemoihin aletaan tutustua pikkuhiljaa jo 1−3‑vuotiaiden ryhmässä.

Henna Heikkilän mukaan lapset omaksuvat kierrätyksen hyvin nopeasti, kun kierrätysastiat on selkeästi merkitty. Myös muut Vihreän lipun teemat, kuten energian ja veden säästämisen lapset omaksuvat hyvin ja vievät ne kotiin. Vanhemmilta on tullut palautetta, että lapset sammuttelevat kotonakin valoja ja vievät roskat oikeisiin paikkoihin.

− Kun käsiteltiin veden säästämistä, eräs lapsi oli kotona sanonut, että ”älä iskä ole niin kauan suihkussa”.

”Lautasen tyhjennän, näin biojätettä vähennän”

Kierrätys on Alhoniityssä keskeisessä asemassa. Päiväkoti saa paljon käytettyjä leluja lahjoituksina. Rikkinäisiäkään leluja ei heitetä heti pois, vaan niitä yritetään ensin korjata. Lahjoituksina saadaan myös lapsille varavaatteita ja piirustuspaperia.

− Otamme kaiken käyttökelpoisen ja ehjän tavaran vastaan. Täällä on paljon käytettyjä kalusteita, kuten toimiston sähköpöytä. Näin säästämme rahaa esimerkiksi lasten leluihin ja askartelutarvikkeisiin, Heikkilä kertoo.

Päiväkoti-ikäiset lapset eivät koe vielä ilmastoahdistusta.

Varajohtaja Johanna Peuralan mukaan kaikkea ylimääräistä kulutusta on saatu päiväkodissa pienennettyä, kun siihen on alettu kiinnittää huomiota. Useaan otteeseen on esimerkiksi mitattu ruokahävikkiä, ja keväisin ja syksyisin tehdään biojätekartoitus. Välillä tehdään vesikartoitus ja mitataan vedenkulutusta.

− Silloin henkilöstöltä voi tulla huvittuneita kommentteja, kun listaan täytyy merkitä vessan vetäminen aina, kun teet sen, Peurala kertoo.

Hankinnoista ja kulutuksesta säästyvät rahat käytetään muun muassa siten, että Nokialla toimivasta kehitysvammaisten toimintakeskuksesta Hempan kaaresta palkataan päiväkotiin henkilö töihin.

− Vaikka palkka on pieni, tuemme tällä tavoin sosiaalisesti kestävää kehitystä, Peurala kertoo.

Alhoniityssä henkilökunta on pääosin erittäin innostunutta ja sitoutunutta Vihreä lippu ‑ideologiaan. On toki aikoja, jolloin Vihreän lipun noudattaminen tuntuu työläältä ja pakkopullaltakin, kun toiminta on raportoitava vuoden tai kahden välein.

− Yleensä tänne hakeutuva työntekijä kuitenkin tietää, mihin tulee, sillä tämä on ainoa kunnallinen Vihreän lipun päiväkoti Nokialla, Henna Heikkilä kertoo.

Vihreä lippu on houkutellut luonto- ja ympäristöasioista kiinnostunutta henkilöstöä Alhoniityn päiväkotiin, ja sinne on hakenut myös lapsia Vihreän lipun vuoksi. Uusien työntekijöiden sitouttaminen ja perehdyttäminen on Heikkilän mukaan täälläkin hyvin tärkeää.

− Joskus on aloitettava asennemuokkauksesta ja ohjattava työntekijää esimerkiksi korjaamaan tavara sen sijaan, että se heitetään heti pois, Heikkilä sanoo.

”Kiitä, muista huomioi – kaikki silloin hyvin voi”

Sosiaalisesti kestävä kehitys on ydinajatuksena myös Alhoniityn päiväkodin Rentola-toiminnassa. Rentola on vaihtoehto niille lapsille, joiden ei tarvitse nukkua päiväunia.

Rentolassa voidaan tehdä satuhierontaa, rentoutusharjoituksia ja jopa joogaa, ja aikuinen voi lukea jonkin sadun. Rentolan tarkoituksena on, että lapset oppivat rauhoittumaan ja rentoutumaan ilman päiväunia. Yleensä Rentola järjestetään sisätiloissa, mutta sen voi järjestää yhtä hyvin ulkona.

Varhaiskasvatuksen opettaja Päivi Hell suosii metsä-Rentolaa, johon lasten kanssa mennään vaikka tihkusateella. Metsä-Rentolassa voidaan halailla puita ja sadun sijasta kuunnella luonnon ääniä.

Päivi Hell on Alhoniityn päiväkodin vastuullinen Vihreä lippu ‑työntekijä, ja hän on ollut mukana toiminnan alusta lähtien. Vihreä lippu ‑ohjelma käsittää yhden tai kahden vuoden mittaisia teemakokonaisuuksia.

Lasten kanssa opetellaan, että ympäristö- ja ilmastoasioihin voi vaikuttaa pienilläkin teoilla.

Valittua teemaa varten laaditaan toimintasuunnitelma yhdessä lasten kanssa. Teemoihin saadaan valmiit materiaalikansiot Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomelta, jolle myös raportoidaan kunkin teeman päätyttyä päiväkodin toiminta. Kaikissa teemoissa on ympäristökuormituksellinen näkökulma, ja aina pyritään mittaamaan, mikä on mitattavissa.

− Teemoihin sisältyy myös sosiaalisesti kestävä kehitys eli opetellaan vuorovaikutustaitoja ja korostetaan erilaisuuden hyväksymistä ja suvaitsevaisuutta, Hell kertoo.

”Maailman tulevaisuus on lasten tulevaisuus”

Tällä hetkellä Alhoniityssä on meneillään hanke, joka käsittää kaksi teemaa: Yhteinen maapallomme ja Muovijäte. Muovijäte-teemassa käsitellään sitä, mitä muovi aiheuttaa merille, kasvustolle ja eläimille, myös muovin kierrätystä ja hyödyntämistä käsitellään.

− Puhumme paljon siitä, kuinka voisimme vähentää muovin kulutusta omilla arjen valinnoillamme esimerkiksi ruokakaupassa käydessämme, Hell kertoo.

Vihreä lippu ‑toiminnassa on keskeinen rooli päiväkodin ympäristöraadilla. Sen kuukausittaisiin palavereihin osallistuu lapsia ja henkilökuntaa, ja joskus vanhempia. Palavereissa käydään läpi, mitä ryhmissä on tehty ja suunnitellaan tulevaa. Tällä hetkellä suunnitteilla on Itämeren suojelu. Päiväkodin katetulle sisäpihalle on tarkoitus rakentaa kaksi merimaisemaa, joissa toisessa on puhdas ja toisessa likainen meri.

Lasten kanssa askarrellaan meritaideteos ja järjestetään vedentutkimustyöpaja. Lisäksi järjestetään vesiaiheinen musiikkihetki, johon kerätään vettä ja kestävää kehitystä käsitteleviä lauluja.

Päivi Hellin mukaan lapset suhtautuvat innokkaasti ympäristöaiheisiin. Päiväkoti-ikäiset lapset eivät koe vielä ilmastoahdistusta. On tärkeää, että heille ei puhuta ympäristöasioista paatoksellisesti tai syyllistäen.

− Kun pienten lasten kanssa opetellaan hoitamaan ympäristöä ja ilmastoa, tulee lapselle mielikuva, että ongelmiin voi pienilläkin teoilla vaikuttaa − ja luonto kiittää, Hell muistuttaa.

Iita Kettunen

Päiväkodin varajohtaja Johanna Peurala. Kuva: Laura Vesa

Vihreä lippu

On kestävän kehityksen ohjelma päiväkodeille ja kouluille sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimintaan. Vihreä lippu on myös kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki ja osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa.

Ohjelma soveltuu niin päiväkodeille, kouluille kuin ammatillisille oppilaitoksillekin.
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on kehittänyt varhaiskasvatus- ja koulujärjestelmäämme sopivat Vihreä lippu ‑ohjelman toimintatavat ja materiaalit.

Kukin osallistuja asettaa tavoitteensa ja suunnittelee toimintansa omista lähtökohdistaan käsin. Kun osallistujan hanke täyttää ohjelman kriteerit, se palkitaan sertifikaatilla ja salkoon nostettavalla vihreällä lipulla. Lisätietoja osoitteista vihrealippu.fi ja feesuomi.fi.

Väliotsikkojen sitaatit ovat Yhteinen maapallomme ‑ohjelmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *