”Varhaiskasvatuksessa on paljon työtä sosionomeille”

Varhaiskasvatuksen sosionomit ovat alansa asiantuntijoita erityisosaamista vaativassa tehtävässä. Tehtävän vaativuuden pitää myös näkyä palkassa.

Tuore varhaiskasvatuslaki vuodelta 2018 loi uuden ammattikunnan, varhaiskasvatuksen sosionomit. Ensimmäisten vaka-sosionomien koulutus alkoi keväällä 2020. Vielä ei tiedetä, miten paljon opiskelijoita vaka-sosionomiksi erikoistuminen houkuttelee.

Tulevien vaka-sosionomien toimenkuva ja palkkaus ovat vielä auki. Talentia tekee jatkuvasti neuvotteluissa työtä vaka-sosionomien eteen. Juuri Talentia ajaa ammattiliittona heille samantasoista tai korkeampaa palkkaa kuin varhaiskasvatuksen opettajille.

– Vaka-sosionomin tehtävät voivat olla jopa vaativampia kuin varhaiskasvatuksen opettajilla sen mukaan, millaisia tarpeita ryhmän lapsilla ja heidän perheillään on, sanoo erityisasiantuntija Marjo Katajisto Talentiasta.

– Sosionomin työ varhaiskasvatuksessa on erityistä osaamista vaativa tehtävä, sanoo työmarkkinalakimies Tiina Kinnunen. Hän osallistuu Talentiasta kunta-alan virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) neuvotteluihin JUKO:n yhtenä neuvottelijana.

Hän sanoo, että palkkataso pitää saada sopimuksessa sovittua, jotta kunnat eivät omin päin määrää palkkoja. Tulevien vaka-sosionomien tulee opintoja valitessaan tietää, millaiseen tehtävään ja millä palkkatasolla he ovat kouluttautumassa.

– Sopimuksessa pitää tunnistaa varhaiskasvatuksen sosionomien osaamisen taso, ja sen pitää näkyä myös palkassa, Kinnunen sanoo.

Vaka-sosionomin tehtävät voivat olla jopa vaativampia kuin varhaiskasvatuksen opettajilla.

Lain mukaan varhaiskasvatuksen sosionomien päätehtävä on toimia ryhmissä ja osallistua lapsen kasvatukseen ja opetukseen. Samalla voidaan hyödyntää sosionomin erityisosaamista. Kun sosionomi tuntee lapset ja perheet sekä niiden tarpeet, hän voi ohjata perheitä palveluihin. Sosionomi myös tukee lapsen vuorovaikutusta ja osallisuutta ja niiden vahvistamista.

– Viime aikana on noussut esiin myös syrjäytymisen ja kiusaamisen ehkäisy, Katajisto kertoo.

Pilottikokeilut käynnissä

Vaka-sosionomien työnkuvaa kehitetään piloteissa maan eri puolilla. Kuopio palkkasi seitsemän sosionomia eri varhaiskasvatusalueille rahoituksella, jotka on tarkoitettu tasaamaan koronan vaikutuksia.

Satu Halonen on työskennellyt pilotissa lokakuusta lähtien.

– Kierrän ryhmissä viikon kerrallaan. Olen ryhmän ylimääräinen ammattilainen. Minua ei lasketa mukaan henkilömitoitukseen, hän kertoo.

Pilottia varten laadittua toimenkuvaa ei voi siksi verrata tulevien vaka-sosionomien työhön, Halonen painottaa. Vaka-sosionomit lasketaan henkilömitoitukseen.

– Toimenkuvani on hyvin laaja. Toimin ikään kuin kuraattorina. Työhön kuuluu lasten hyvinvoinnin seuraaminen, vanhemmuuden tukeminen ja palveluihin ohjaaminen.

– Olin aluksi mukana, kun lasta tuodaan ja haetaan. Vanhemmat oppivat, että päiväkodissa on myös tällainen henkilö. Meillä näkee myös lappuja, joissa kerrotaan pilotista. Lisäksi päiväkodin johtaja on tehnyt palvelua tutuksi perheille.

Pilotti on todistanut, että sosionomille riittää paljon työtä varhaiskasvatuksessa, Satu Halonen sanoo.

– Minulla on 7–8 asiakaspalaveria viikossa. Osallistun vasu-keskusteluihin, kun siitä on perheelle hyötyä. Olen myös tiivistänyt sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä.

Talentia katsoo, ettei varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin kuulu hoidon- ja huolenpidon tehtävät, sillä varhaiskasvatuksen sosionomin tutkinto ei sisällä näitä opintoja eikä anna valmiuksia toimia tässä tehtävässä.

Jaana Laitinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *