Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Kevään ponnistelut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen osalta päättyivät onnistuneesti kesäkuussa.
Sopimuksen muste tuskin ehti kuivua, kun saimme luettavaksemme uuden hallitusohjelman. Hallitusohjelman tavoitteena on muuttaa suomalaista järjestelmäämme ja sillä on merkittäviä ja moninaisia vaikutuksia sosiaalialan korkeakoulutettujen työelämään.
Hallitusohjelmassa haetaan mittavia säästöjä sosiaali- ja terveyspalveluihin hyvinvointialueiden toiminnan tehostamisella ja kiristämällä niiden rahoitusmallia vuoden 2025 jälkeen. Sosiaaliturvaan on tarkoitus tehdä radikaaleja leikkauksia.
Näiden toteutuessa yhä useampi suomalainen saa yhä vähemmän palveluita ja joutuu tulemaan toimeen entistä niukemmin. Hallitusohjelman politiikka tulee näkymään talentialaisten kasvavana työpaineena ja eettisenä kuormana.
Hallitusohjelmaan on kirjattu myös lähes kaikkien Talentian jäseniä keskeisesti koskettavien lakien uudistaminen. Talentia jatkaa aktiivista vaikuttamistyötä, kun sosiaalihuolto-, lastensuojelu- ammattihenkilö-, ja varhaiskasvatuslakia uudistetaan.
Hallitusohjelman tavoitteet tulevat tuntumaan myös muilla tavoin alamme työntekijöiden selkänahassa. Jatkossa työsopimuksen päättämiseen riittäisi ”asiallinen syy” ja määräaikaisen työsopimuksen voisi tehdä ilman erityistä perustetta vuodeksi.
Hallitusohjelman politiikka tulee näkymään kasvavana työpaineena ja eettisenä kuormana.
Paljon on jo puhututtanut ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus, jonka Talentia on neuvotellut kaikkiin edustamiinsa työehtosopimuksiin palkalliseksi. Jos lakimuutos etenee, jatkossa taistelemme siitä, ettei muutosta tule työehtosopimuksiimme.
Huolestuttavaa on myös kirjaus siitä, että valtakunnansovittelija ei saisi jatkossa tarjota vientiteollisuuden määrittämää ”yleistä linjaa” parempaa sovintoehdotusta. Kirjauksen käydessä toteen, kevään 2022 lakkojen siivittämä sopimus palkkaohjelmineen jäisi siis ainutkertaiseksi historiaan, naisvaltaisen julkisen sektorin palkkakuoppaa korjaavana sopimuksena.
Talentiaan järjestäytyminen on nyt entistä tärkeämpää huomioiden hallitusohjelman tavoitteet ja mahdolliset seuraukset. Tulevalle syksylle ja vuosille on edessä paljon vaikuttamistyötä, johon tarvitsemme kaikki sosiaalialan korkeakoulutetut mukaan.
Jenni Karsio