Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Talentian liittovaltuuston jäsenenä pääsee vaikuttamaan alan asioihin ja tutustumaan muihin ammattilaisiin.
Tutustuminen muihin sosiaalialan ammattilaisiin ja heidän työhönsä on jäänyt Helena Pelkosella parhaiten mieleen vuosista Talentian liittovaltuustossa.
– Kollegiaalisuuden ylläpitäminen on todella tärkeää. Se vaatii, että keskustellaan ja hyväksytään erilaiset näkökulmat. Sosiaalialan eri ammattiryhmillä on erilaisia haasteita ja puhututtavia asioita, joista on kiinnostavaa kuulla. Kunnioitukseni alalla työskenteleviä kohtaan on entisestään kasvanut, Pelkonen sanoo.
Talentian liittovaltuusto käyttää järjestön ylintä päätösvaltaa. Valtuutetut päättävät esimerkiksi strategiasta, virka- ja työehtosopimustavoitteista sekä talouteen liittyvistä linjoista.
Pelkonen on yksi Talentia Varsinais-Suomen edustajista liittovaltuustossa. Takana on jo kolme kautta, mutta seuraaviin valtuustovaaleihin keväällä eläkkeelle jäänyt Pelkonen ei enää lähde ehdolle. Hän haluaa tehdä tilaa nuoremmille.
”Ihmiset ovat parasta kaikessa.
Aikanaan Pelkonen asettui valtuustovaaleissa ehdolle alueyhdistyksen kannustamana. Häntä kiinnostivat sosiaalialan ammattilaisten asioiden edistäminen ja yhteiskunnallinen edunvalvonta. Varsinaista vaalityötä hän teki ensimmäisissä vaaleissa vähän, mutta viime kerralla hän lähetti tutuille Talentian jäsenille alueellaan viestiä ehdokkuudestaan.
– Toin ehdokkuuttani esiin myös Instagramissa ja Facebookissa, videonkin tein. Pienimuotoinen vaalityö ei kuitenkaan vienyt paljon aikaa.
Samaa hän korostaa valtuustotyöskentelystä. Kokouksia on vain kaksi kertaa vuodessa, joten valtuutetun tehtävä ei tunnu liian raskaalta tai aikasyöpöltä. Kokouksiin kannattaa kuitenkin valmistautua hyvin ja keskustella oman alueen jäsenten ja Talentian yhdistyksen kanssa tärkeistä esiin nostettavista asioista.
Pelkonen kannustaa kaikkia sosiaalialan ammattilaisten ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita Talentian jäseniä lähtemään ehdolle valtuustovaaleihin.
– Kannattaa heittäytyä mukaan, ei siinä huonosti käy. Kokoukset eivät ole jäykistelyä, vaan yhdessä pohditaan ja puidaan asioita. Valtuustossa saa positiivista energiaa, kun pääsee viemään alalle tärkeitä asioita eteenpäin, Pelkonen sanoo.
Myös Anu Aution mielestä antoisinta Talentian valtuustossa on ollut tutustua uusiin ihmisiin. Hän toimii toista kauttaan valtuustossa yhtenä Talentia Helsingin varajäsenistä.
Seuraavissa vaaleissa hän ei kuitenkaan enää asetu ehdolle.
– Keskusteluissa tulee jopa energisoitunut olo, ihmiset ovat parasta kaikessa. Valtuustossa tapaa Talentian jäseniä joka puolelta Suomea, joihin en välttämättä muuten koskaan törmäisi. Kokouksissa odotan nimenomaan keskusteluja heidän kanssaan, Autio sanoo.
Hän on tyytyväinen siitä, että vuosien varrella valtuustotyöskentely on muuttunut entistä osallistavampaan suuntaan.
– Kun niin paljon sosiaalialan asiantuntemusta tulee samaan tilaan ympäri Suomen, sitä asiantuntemusta kannattaa hyödyntää nimenomaan kuuntelemalla, Autio painottaa.
”Järjestö on yhtä kuin sen jäsenensä.
Hän kokee, että näin on viime vuosina toimittu. Esimerkiksi Talentian strategian työstäminen sujui hyvin. On tullut tunne, että tehdään oikeita asioita ja valtuutettujen näkökulmat kiinnostavat.
– Valtuustossa tulee koko Talentian jäsenkunta näkyväksi. Saa tietää niistä haasteista, joita muilla alueilla tai ammattikunnalla on. Aina on myös tullut sellainen olo, että näille asioille pyritään jotain tekemään, Autio pohtii.
Autio painottaa, että järjestö on yhtä kuin sen jäsenensä. Mitä erilaisemmat ihmiset osallistuvat Talentian toimintaan, sitä moniäänisempää ja monipuolisempaa toiminta on.
Valtuusto on hyvä paikka päästä vaikuttamaan siihen, mihin liitto käyttää rahansa. Valtuutettuna oppii myös vaikuttamisesta ja siitä, mitä kaikkea Talentia tekee.
Aution mukaan valtuutetulle hyvä ominaisuus on se, että uskaltaa avata suunsa. Se ei tarkoita vain kokouksissa puheenvuorojen pitämistä, vaan muiden valtuutettujen kanssa puhumista ja mielipiteiden vaihtamista.
– On uskallettava tehdä myös kysymyksiä. Se on vähintään yhtä tärkeää kuin vastausten esittäminen.
Valtuutetulle on hyötyä lisäksi siitä, että on mukana Talentian alue- tai ammatillisen yhdistyksen toiminnassa. Välttämätöntä se ei kuitenkaan ole.
– Kannattaa ottaa yhteyttä omaan yhdistykseen ja kertoa, että on kiinnostunut asettumaan ehdolle vaaleissa. Yhdistys voi antaa neuvoa ja tukea esimerkiksi markkinoinnissa ja oman ehdokkuuden esille tuomisessa.
Ehdolle Talentian valtuustovaaleihin voi ilmoittautua viimeistään 15.4. Ehdolle voi asettua kuka tahansa jäsenmaksunsa suorittanut Talentian varsinainen jäsen, jolla on itsensä lisäksi kaksi talentialaista ehdokkaaksi asettajaa.
Ehdolle voi lähteä omasta vaalipiiristä. Vaalipiiri on se alueyhdistys, johon jäsen kuuluu. Eli jos kuulut Talentia Satakuntaan, olet ehdolla Talentia Satakunnan listalta.
Lisätietoja vaaleista ja ehdolle asettumisesta: talentia.fi/valtuustovaalit
tämä vaikka nostona erikseen:
Valtuustovaalit järjestetään 15.–31.5.2024.
Johanna Merilä