
Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Mitä on sosiaalihuollon ammattihenkilölain 12.1 §:n mukainen riittävä ohjaus? Riittääkö laillistettujen sosiaalityöntekijöiden aika ohjaamiseen? Saavatko laillistamattomat sijaiset riittävää ohjausta?
Sosiaalihuollon ammattihenkilölaissa vuodelta 2015 säädettiin sosiaalityöntekijöiden, sosionomien sekä tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivien kelpoisuuksista. Laissa todettiin, että tilapäinen sijainen toimii laillistetun sosiaalityöntekijän johdon ja valvonnan alaisena.
Kun lakia viime joulukuussa muutettiin, väljennettiin vaatimuksia suoritetuista tutkinnoista ja käytännön harjoittelusta. Työnantajan ohjaus- ja valtavelvoitteet eivät oleellisesti muuttuneet, mutta lain perusteluissa tosin korostettiin työnantajan velvollisuutta järjestää riittävä ohjaus ja valvonta.
Aluehallintovirastot ja Valvira ilmaisivat huolensa väljennyksistä jo lain valmisteluvaiheessa, koska olivat havainneet puutteita ohjauksessa ja osaamisessa.
– Ennen nykyisen lain voimaantuloa yksittäisiä ilmoituksia kantelu- ja valvonta-asioissa on tullut tilapäisen sosiaalityöntekijöiden ammattiosaamisen puutteista, puutteellisesta ohjaamisesta, määräaikaisuuksien ketjuttamisesta ja sosiaalityöntekijänimikkeen harhaanjohtavasta käyttämisestä, kommentoivat sosiaali- ja terveydenhuoltoyksikön päällikkö, sosiaalihuollon ylitarkastaja Sari Husa Etelä-Suomen avista ja sosiaali- ja terveydenhuoltoyksikön päällikkö, ylitarkastaja Sari Vainikainen Itä-Suomen avista.
Aveissa on ollut syytä epäillä, ettei ohjaaminen ole ollut riittävää vaan enemmänkin muodollista, koska tilapäisiä sosiaalityöntekijöitä on työryhmissä usein paljon ja nimetty ohjaaja on tavanomaisesti johtava sosiaalityöntekijä.
Yksittäisissä kanteluasioissa on ilmennyt, ettei tilapäinen sosiaalityöntekijä ole saanut sosiaalihuollon ammattihenkilölain 12.1 §:n tarkoittamaa ohjausta riittävässä laajuudessa esimerkiksi tilanteessa, jossa päätetään kiireellisen sijoituksen perusteista.
Sijaiset eivät ole osaamiseltaan yhtenäinen ryhmä.
–Tilapäiset ovat saattaneet joutua hoitamaan vaativiakin asiakastilanteita niin, että on jäänyt epäselväksi, miten hyvää ohjausta he ovat tilanteiden hoitamiseen saaneet. Ohjaaminen ei pääsääntöisesti toteudu siten, että ohjaaja olisi tosiasiallisesti asiakastilanteissa läsnä arvioinnissa mukana, minkä vuoksi tilapäinen sosiaalityöntekijä on tosiasiassa päättänyt kiireellisen sijoituksen tekemisen tarpeesta, he jatkavat.
Lainmuutos ei ole toistaiseksi näkynyt aluehallintovirastossa kuin yksittäisinä tiedusteluina.
Talentia-lehti kysyi Pirkanmaan hyvinvointialueelta Pirhasta ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta Siun Sotesta, miten lakiuudistus näkyy ja miten laillistamattomien sosiaalityöntekijöiden tehtävissä toimivien ohjaus ja valvonta on heillä toteutettu.
Laki on aiheuttanut huolta sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön opiskelijoiden keskuudessa.
– Sijaiskelpoisuuden muutoksesta keskusteltiin paljon omassa tiimissäni, johtamistiimissä ja myös palvelulinjan tasolla, Pirhaan Tampereen kaupungilta siirtynyt johtava sosiaalityöntekijä Petra Ciani kertoo.
– Kokeneet ammattilaiset ovat ylpeitä omasta ammattitaidostaan ja professioasemastaan. Siksi päättäjien tietämättömyys lastensuojelun sosiaalityön vaatimuksista sekä lakiesitys soveltuvine tutkintoineen herätti vahvoja tunteita, hän jatkaa.
Huoli ja pelko ei ole hälvennyt, mutta Petra Cianin mukaan uusi laki ei ainakaan vielä ole muuttanut käytäntöjä.
Pirhassa on tuotettu ohje siitä, miten ammattihenkilölain muutosta viedään käytäntöön.
– On selkeä järjestys: jos laillistettua sosiaalityöntekijää ei saada julkisen rekrytoinnin kautta, palkataan sijaiskelpoinen sosiaalityön pääaineopiskelija, jos taas sellaista hakijaa ei julkisessa haussa löydy, palkataan sosionomipohjainen sosiaalityön riittävät opinnot suorittanut hakija. Jos edelliset ehdot täyttäviä hakijoita ei ole tarjolla, vasta viimeisenä vaihtoehtona palkataan soveltuvan yhteiskuntatieteellisen alan korkeakoulututkinnon suorittanut.
– Onneksi toistaiseksi on saatu valita tehtävään soveltuvin työntekijä, eikä siksi työtehtävien räätälöintiä ole Cianin tiimissä jouduttu tekemään. Kovasti ei tehtävää voi räätälöidä, ettei kyse olisi jo eri tehtävästä. Sosiaalityöntekijän tehtävä sisältää aina vastuuta ja vaatii moninaista ammattitaitoa, Ciani korostaa.
– Sijaiskelpoisellakin on lapsen asioista vastaavana sosiaalityöntekijänä toimiessaan sosiaalityötekijän virkavastuu niiden tehtävien osalta, jotka lastensuojelulaki mahdollistaa.
Peruspalkka on Pirhassa kaikilla lastensuojelun sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivilla sama.
Petra Cianin mielestä ihanteellinen polku sijaisuuteen olisi aloittaa opiskelijana harjoittelussa, jolloin saa intensiivistä ohjausta ja neuvontaa ja saa olla tarkkailijan roolissa ilman vastuuta.
– Sijaisuuteen siirtyessä on turvallinen olo, kun jo tietää paljon työyhteisöstä ja työstä.
Pirhassa käytäntönä on, että tiimin johtava sosiaalityöntekijä vastaa sijaisten ohjauksesta.
– Ohjaus ja valvonta on mielestäni selkeästi esihenkilölle osoitettava tehtävä, koska muutenkin johtava sosiaalityöntekijä vastaa palvelun laadusta. Ohjausvastuu voi olla jollakin muullakin tiimini laillistetulla sosiaalityöntekijällä, jos näin sovitaan.
Nyt Cianin tiimissä kaikki ovat laillistettuja sosiaalityöntekijöitä, mutta on ollut vuosia, jolloin tilanne on ollut toinen.
– Viime vuosina sijaisten saaminen on ajoittain ollut hyvin hankalaa ja heitä on metsästetty kovasti, mutta ei ole saatu edes sijaiskelpoisia hakijoita, laillistetuista puhumattakaan, Ciani muistelee.
Valvira ei ota kantaa nimikkeisiin.
Ciani on pohtinut paljon ohjauksen tarvetta. Riittävän ohjauksen arvioiminen on vaikeaa, ja työntekijöillä eri kokemus siitä, mitä tarvitsevat.
– Kun sosiaalityöntekijän sijainen on itseohjautuva ja taitava työssään, hän hulahtaa työn imuun, eikä tunnista ohjauksen tarvetta. Esihenkilöltäkin saattaa karata mielestä, että aikaa pitäisi kuitenkin käyttää ohjaukseen ja valvontaan.
– Jos sijainen on vasta-alkaja, sovitaan viikoittaisia aikoja keskusteluun sen lisäksi, että asiakastyöhön saa ohjausta reaaliaikaisesti, Ciani kertoo.
Sosiaalityöntekijän tehtävässä toimivan laillistamattoman sijaisen nimikkeestä ollaan Pirhassa tekemässä linjausta. Talentian suosituksesta on keskusteltu organisaatiossa.
– Monella laillistetulla sosiaalityöntekijällä on allekirjoituksessaan käytössä YTM tai VTM sosiaalityöntekijä tittelin perässä, Ciani kertoo.
– Asiakkaat ovat tietoisia ammattinimikkeen vahvuudesta, ja etsivät julkisuosikista työntekijänsä tai kysyvät työntekijän statusta työntekijältä itseltään tai minulta.
– Asiakkaan kanssa keskustellaan siitä, mitä tarkoittaa, että työntekijä on laillistamaton. Jos asiakas toivoo, voin johtavana sosiaalityöntekijänä osallistua asiakastapaamiseen. Parityötä tehdään paljon, hankalammissa keisseissä hyvin intensiivisesti, Ciani selittää.
Yleensä asiakkaan tyytymättömyyteen on joku muu syy kuin työntekijän laillistamattomuus, Ciani toteaa.
Siun Sote tuottaa sosiaalipalveluita 163 000 asukkaalle Pohjois-Karjalassa. Pula laillistetuista sosiaalityöntekijöistä on alueella ollut mittava jo pitkään, ja siksi työntekijöiden vaihtuvuus on suurta.
Vajeeseen on vastattu myös rekrytointifirmojen avulla, mistä hyvinvointialue sai viime marraskuussa Itä-Suomen avilta huomautuksen.
Syynä se, että rekrytointiyrityksen kautta palkatun sosiaalityön viranhaltijan riippumattomaan asemaan ei voida luottaa, jos hän samanaikaisesti viranhoitonsa kanssa saa muuta palkkiota tai korvausta rekrytointiyritykseltä. Lisäksi avi katsoo, että lyhytaikaiset virkasuhteet vaarantavat asiakassuhteiden jatkuvuuden.
Siun Sote ei ole vielä vastannut aville. Perhepalveluiden palvelujohtaja Erja Nevalainen vetoaa siihen, että sopimusehdoissa edellytetään palveluntuottajan huolehtivan siitä, ”ettei se omalla toiminnallaan suhteessa välitettyyn työntekijään vaaranna tämän riippumattomuutta ja objektiivisuutta tai julkista luotettavuutta sosiaalityöntekijän virassa toimimisessa”.
Siun Soten lastensuojelun sosiaalityössä on nyt 45 sosiaalityöntekijää, joista vuoden alussa 16 oli uuden lain mukaan kelpoisia sijaisiksi.
– Enempää ei voisi ollakaan. Tiimeissä on katsottu, että sijaiskelpoisten ohjausta ei pystytä järjestämään, jos heitä olisi enemmän, Erja Nevalainen kertoo.
– Sijaiskelpoiset eivät ole osaamiseltaan yhtenäinen ryhmä. Yksi on tehnyt työtä lastensuojelun sosiaalityössä kymmeniä vuosia työtä, toinen on uraansa aloittava opiskelija. Siksi ohjausta tehdään tarpeen mukaan.
– Ohjauksen määrä ja sisältö arvioidaan yksilökohtaisesti. Joskus alussa voi olla tarve käydä läpi jokainen asiakastapaus, osaamisen karttuessa vähenee tarve, Nevalainen selventää.
– Konsultaatioapua saa ohjeistuksemme mukaan jokainen työntekijä kahden tunnin sisällä pyynnöstä, hän lisää.
Sijaisena toimivien laillistamattomien sosiaalityöntekijän tehtävässä toimivien työtehtäviä ei ole Siun Sotessa rajattu muutoin kuin lakisääteisten määräysten mukaisesti. Siksi palkkakin on laillistamattomilla ja laillistetuilla työntekijöillä sama. Nimikkeenä he käyttävät tilapäinen sosiaalityöntekijä (sijaiskelpoisuus).
Mitä Siun Sotessa on tehty työntekijävajeen helpottamiseksi?
Sosiaalityöntekijän palkkaa on parannettu ja sitoutumislisä on käytössä. Nykyisellään sosiaalityöntekijän tehtäväkohtainen palkka on sitoutumislisän kanssa 4 603 kuukaudessa. Se on saman verran muillakin lähialueilla Pohjois-ja Etelä-Savossa, joten kilpailuetua palkasta ei saada.
– Sosiaaliohjauksen virkoja on lisätty, jotta jokaiselle sosiaalityöntyöntekijälle on osoittaa työpari, asiakasmitoituksessa pysymisen turvaamiseksi on lisätty sosiaalityöntekijöiden virkoja, Erja Nevalainen kertoo.
Suhtautuminen ja käytännöt sijaisten suhteen eivät ole muuttuneet uuden lain myötä.
Siun Sotessa ei nähdä lakimuutoksen juurikaan helpottavan työntekijäpulassa. Sen sijaan Siun Sotessa on asetettu toivo vuosi sitten Itä-Suomen yliopiston kanssa aloitettuun koulutus- ja kehittämishankkeeseen, jonka avulla pyritään kouluttamaan 25 sosiaaliohjaajaa maisteriksi sosiaalityön pääaineessa Joensuun kampuksella.
Talentia-lehti kysyi myös tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivilta kokemuksia ohjauksesta. Sinillä* on ammattikorkeakoulututkinto, ja hän on valtiotieteiden kandidaatti, joka on piakkoin valmistumassa maisteriksi sosiaalityö pääaineena. Hän on toiminut kuuden vuoden aikana määräaikaisessa sosiaalityöntekijän tehtävässä monessa työpaikassa.
– Tehtävät ovat olleet samat kuin laillistetulla kaikissa muissa tehtävissä paitsi rekrytointipalvelun kautta lastensuojelussa. Palkkakin on ollut sama, poikkeuksena yksi työpaikka, jossa tehtiin epäpätevyysalennus, vaikka työtehtävät olivat samat kuin muilla.
– Muistan elävästi ensimmäisen lastensuojelun sosiaalityöntekijän tehtävässä valmistelemani huostaanoton. Tiimissä ei ollut muita laillistettuja sosiaalityöntekijöitä kuin johtava. Ohjaus oli siinä, että naapuritiimin johtava sosiaalityöntekijä antoi pari hyvää korjaavaa kommenttia lukiessaan päätöstä ennen kuin allekirjoitti päätöksen, Sini kertoo.
Asiakkaat ovat tietoisia ammattinimikkeen vahvuudesta.
– Vasta viimeisimmässä työpaikassa minulle oli nimetty ohjaaja. Aiemmin esimies tai ohjaaja ei osallistunut kanssani asiakaspalavereihin. Työparityöskentely on poikkeuksellista, mutta satunnaisesti siihen on ollut mahdollisuuksia.
Sinin mielestä keskeisenä ongelmana kaikissa työsuhteissa on ollut työn sisältöön liittyvän perehdytyksen puutteellisuus.
– En osaa edes kaivata ohjausta enää tässä vaiheessa, tai osaa sanoa, mitä se voisi olla, jotta siitä olisi hyötyä. Mutta olisin kaivannut perehdytystä jokaisessa uudessa työssä ja työpaikassa.
Sosionomi Paulalla* on hyvät kokemukset ohjauksesta. Hän teki syksyn 2022 sosiaaliohjaajana aikuissosiaalityötä sosiaalityöntekijän työparina ja siirtyi vuoden 2023 alussa vuoden sijaisuuteen sosiaalityöntekijänä. – Johtava sosiaalityöntekijä nimettiin ohjaajakseni. Tiimin muut sosiaalityöntekijät olivat joko vasta valmistuneita tai aivan loppusuoralla yliopistossa, ja johtava valvoi kaikkien tiimiläisten työtä tarkasti. Hän otti herkästi yhteyttä heti, jos koki tarvetta ohjeistaa tai neuvoa jossain asiassa.
– Meillä ei ollut sovittuja ohjausaikoja, mutta olimme johtavan kanssa yhteydessä viikoittain useimmankin kerran. Sain ohjausta aina pyytäessäni ja tapasimme myös kasvokkain. Olin hyvin tyytyväinen ohjauksen määrään ja laatuun.
Paula kertoo olevansa hämmentynyt uuden lain myötä muuttuneesta työilmapiiristä.
– Sosiaalityöntekijät karsastavat sosionomeja, jotka toimivat sijaispätevänä sosiaalityöntekijänä. Tällä hetkellä itselläni on uuden työnkuvan myötä helpompaa, mutta tiedän monen sosionomin tämän vuoksi lähteneen. Toisaalta ymmärrän myös sosiaalityöntekijöiden tunteen, että heidän osaamistaan ei arvosteta. Sosionomit eivät kuitenkaan ole tilannetta saaneet aikaan.
*Paulan ja Sinin nimet on muutettu, koska he eivät halua puhua asiasta omilla nimillään. Talentian toimitus tietää heidän henkilöllisyytensä.
Aluehallintovirastot käsittelevät valtaosan valvonta-asioista. Valvira käsittelee lähinnä asioita, jotka koskevat samanaikaisesti useita hyvinvointialueita.
Lastensuojelussa ilmenneiden puutteiden vuoksi Valviran valvonnassa oli 15 hyvinvointialuetta vuonna 2023. Valviran raportissa samalta vuodelta todetaan, että lastensuojelun henkilöstöresurssit ovat riittämättömät ja jakautuneet epätasaisesti. Lisäksi Valvira on joutunut ohjaamaan hyvinvointialueita tarkistamaan ammatinharjoittamisoikeudet rekrytointien yhteydessä ja hoitamaan tilapäisesti työskentelevien ohjaus ja valvonta asianmukaisesti.
Valviran mukaan ohjauksen ja valvonnan tulee olla tosiasiallista ja suunnitelmallista, eikä se voi perustua vain ohjattavan aktiivisuuteen. Tärkeää on myös se, että ohjattavalle kirjallisesti sovitaan häntä ohjaava henkilö ja ohjaaminen/valvonta on aktiivista. Näin todetaan Valviran verkkosivuilla.
Työnantaja kuitenkin päättää siitä, miten ohjaus ja valvonta käytännössä tulee järjestää ottaen huomioon kyseisen ohjattavan osaaminen ja työtehtävät.
Tilapäisestä työskentelystä sosiaalityöntekijänä on Valvira käsitellyt yksittäisiä asioita, joissa Valvira on kiinnittänyt huomiota lähinnä tilapäisen työskentelyn poikkeuksellisen pitkään kestoon. Uudessa laissa tilapäisen työntekijän työskentelyn pituutta ei ole rajattu entiseen tapaan.
Virka- tai työnimikkeisiin Valvira ei ota kantaa. Olennaista on asiakkaan informointi työntekijän kelpoisuudesta.
Sosiaalityöntekijä
Nimikettä saa käyttää Valviralta ammatinharjoittamisoikeuden saanut rekisteriin merkitty sosiaalityöntekijä.
Sosiaalityöntekijäopiskelija
Nimikettä voi käyttää henkilö, joka opiskelee yliopistossa sosiaalityötä pääaineena ja toimii tilapäisenä sosiaalityöntekijänä.
Nimike, josta käy ilmi työntekijän tutkinto ja tehtävä tilapäisenä sosiaalityöntekijänä, esimerkiksi:
Sosionomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
Sosionomi (YAMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK), geronomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
Valtiotieteiden kandidaatti/maisteri, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
Hallintotieteiden kandidaatti, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
Talentian palkkaedunvalvonta työskentelee sen eteen, että sijaisena toimivien laillistamattomien sosiaalityöntekijöiden ohjaustehtävästä maksettavasta korvauksesta saataisiin määräykset. Paraikaa neuvotellaan ns. tasopalkkalisästä, jota voitaisiin käyttää ohjauksen tuoman uuden tehtävän ja vastuun korvaamiseksi, kertoo neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen.
Kysely Pirhan ja Siun Soten jukolaisille luottamusmiehille paljastaa, että ohjauksesta maksetaan harvoin, jos ollenkaan korvausta. Yleisimmin ohjaus on annettu johtavien sosiaalityöntekijöiden tehtäväksi ja ajateltu, että työ kuuluu normaaliin johtavan sosiaalityöntekijän työhön.
– Minun tiedossani ei ole, että ohjauksesta olisi maksettu palkanlisiä, kertoo Pirhan luottamusmies Anna-Maija Karppinen.
Siun Soten pääluottamusmies Virve Mikkonen vertaa ohjausta perehdyttämiseen, josta ei makseta erikseen.
Kristiina Koskiluoma