Työtä sateenkaarisenioreiden parissa

– Ikääntyvää senioriasiakasta ei saa määrittää työntekijän omista lähtökohdista, vaan pitää kysyä asiakkaalta itseltään, miten hän haluaa itsensä määritellä, neuvoo Setan seniorityön koordinaattori Touko Niinimäki. Kuva: Jyrki Komulainen

Setan seniorityön juuret ovat vuodessa 2012, jolloin alkoi ensimmäinen Yhdenvertainen vanhuus ‑hanke. Siinä tehtiin sateenkaarisenioreille kysely, jonka mukaan 30 prosenttia vastaajista oli jättänyt käyttämättä sote-palveluita epäasiallisen kohtelun pelossa, kertoo Touko Niinimäki.

Samoihin aikoikin tehdyssä ammattilaiskyselyssä 75 prosenttia vastaajista kertoi, ettei opinnoissa käsitelty lainkaan sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta. Seniorityön pohjaa vahvistettiin Yhdenvertainen vanhuus II ‑hankkeessa, ja tänä vuonna Setan seniorityö vakinaistettiin.

Seniorityön kolme tukijalkaa ovat vaikuttamistyö, sote‑, kulttuuri- ja liikuntapalveluiden ammattilaisille sekä opiskelijoille suunnatut koulutukset ja sateenkaarisenioreiden vertaistukiryhmät.

Ikääntyville suunnatuissa palveluissa monet työkäytännöt ja toimintamallit rakentuvat edelleen sen normin pohjalle, että olisi olemassa vain kaksi sukupuolta.

– Setan seniorityössä tuodaan esille, että ihminen ikääntyy kaikkine ominaispiirteineen, kertoo seniorityön koordinaattori, sosionomi (AMK) Touko Niinimäki.

Setan seniorityön ytimessä on ihmisten yhdenvertainen ja sensitiivinen kohtaaminen

–Työntekijöiden ei tarvitse ottaa paineita sateenkaariterminologiasta. Hyvään alkuun pääsee avoimella ja keskustelevalla ilmapiirillä, sanoo Touko Niinimäki.

Meidän tulisi päästä pois puhumattomuuden kulttuurista.

– Asiakasta ei saa määrittää työntekijän omista lähtökohdista, vaan pitää kysyä asiakkaalta itseltään, miten hän haluaa itsensä määritellä. Ei saa olettaa eikä pakottaa ihmistä rooliin, joka on ristiriidassa hänen identiteettinsä kanssa.

Sateenkaariseniorien identiteetit nähdään usein seksuaalisuuden ja seksin kautta. Tämä estää näkemästä ihmistä kokonaisuutena.

– Tarvitsemme ymmärrystä, miten erityisesti sosiaalinen identiteetti ja sukupuoliroolit vaikuttavat sateenkaarisenioreiden arkielämään.

Seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvät teemat ovat edelleen tabuja ikääntyneiden palveluissa, sanoo Touko Niinimäki.

– Sateenkaarisenioreilla on paljon salaamisen kokemuksia, sillä muun muassa homoseksuaaliset teot olivat rangaistavia vuoteen 1971 asti eikä sukupuolen korjaamisesta ollut asiallista tietoa eikä tukea siihen tarjolla.

– Yksi yhdenvertaisen ikääntymisen tavoite on, että päästään pois puhumattomuuden ja piilottelun kulttuurista. Asioiden olettamisen sijaan kannattaa aina antaa tilaa ihmisen omalle itsemäärittelyoikeudelle.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *