Työaikaan liittyvien palkkasaatavien vanhenemisaika lyheni

Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen työntekijän mahdollisuus vaatia työnantajalta työaikaan perustuvia maksamattomia palkkasaatavia lyhenee kahteen vuoteen.

Korkein oikeus antoi merkittävän työoikeudellisen päätöksen, joka koskee työaikaan liittyvien palkkasaatavien vanhentumista. Linjaus koskee esimerkiksi ylityö- ja iltalisäkorvauksia.

Korkeimman oikeuden (KKO 2018:10) päätöksellä linjattiin työsopimuslain viiden vuoden vanhentumisaikaa suhteessa työaikalain kahden vuoden vanhentumisaikaan.

Asiassa on kyse vanhentumisajan pituudesta, ja siitä milloin työntekijän on viimeistään vaadittava työaikaan liittyviä palkkasaataviaan, etteivät ne vanhene.

Vanhenemisajat eri laeissa ja sopimuksissa

Työsopimuslain yleisen palkkasaatavia koskevan vanhentumissäännön mukaan työntekijän palkkasaatava vanhentuu viiden vuoden kuluttua erääntymispäivästä. Työsopimuslain valmistelutöissä on todettu saman vanhentumisajan koskevan myös työehtosopimuksesta ja työsopimuksesta johtuvia saatavia.

Työaikalaissa puolestaan on määräyksiä muun muassa ilta- ja yötyön ja ylitöiden ajalta maksettavista korvauksista. Oikeus työaikalain mukaiseen korvaukseen raukeaa, jos työsuhteen kestäessä kannetta ei nosteta kahden vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana oikeus korvaukseen on syntynyt.

Lisäksi suurimmassa osassa työehtosopimuksia on määräyksiä työajoista ja niin sanotun epämukavan työajan ajalta maksettavista korvauksista. Selvää on siis ollut se, että työaikalaki ja työehtosopimukset käsittelevät samoja asioita ja niissä on eri pituiset vanhentumisajat.

Muutos on lyhensi reagointiaikaa

Oikeuskäytännössä on aikaisemmin ratkaistu vakiintuneesti ristiriita siten, että vanhentumiseen on sovellettu työsopimuslain viiden vuoden vanhentumisaikaa. Tulkinnan mukaan työehtosopimukseen otettu kirjaus esimerkiksi ylitöistä on tarkoittanut työsopimuslain mukaista vanhentumisaikaa ylityöhön liittyvissä riidoissa.

Korkein oikeus päätyi nyt toiseen lopputulokseen. Ratkaisussaan se totesi, että työaikalain mukaista kahden vuoden vanhentumisaikaa sovelletaan työaikalain työaikaa koskevaan sääntelyyn. Sillä ei ole merkitystä, onko asiasta sovittu jotain työehtosopimuksessa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työntekijän mahdollisuus vaatia työnantajalta työaikaan perustuvia maksamattomia palkkasaatavia lyhenee kolmella vuodella, ja on nyt kaksi vuotta.

Muista myös, että tällä KKO:n päätöksellä ei ole vaikutusta muiden palkkasaatavien vanhentumiseen. Esimerkiksi paljon esillä olleet virheellisesti tehdyt palkanalennukset epäpätevyyden perusteella eivät vanhene kahdessa vuodessa.

Vanheminen voidaan katkaista kanteella

Saatavien vanheneminen voidaan myös katkaista, mutta se onnistuu enää vain toimittamalla kanne tuomioistuimeen.Aikaisemmin saatavien vanhentuminen pystyttiin keskeyttämään vapaamuotoisesti vaatimalla korvauksia työnantajalta esimerkiksi paikallisneuvottelupyynnöllä. Tästä muistutuksesta alkoi uusi viiden vuoden vanhentumisaika.

Jäsen ei voi toimittaa itse kannetta tuomioistuimeen, vaan se tapahtuu työmarkkinamenettelyn kautta. Kanteen vireille tulo työtuomioistuimeen edellyttää, että asiasta on ensin käyty paikallisneuvottelut ja sitten keskustason neuvottelut. Tämä menettely vie aikaa ja kahden vuoden vanhenemisaika hupenee nopeasti.

Tuomas Hyytinen
työmarkkinalakimies
ammattijärjestö Talentia

Juttua päivitetty 20.2.2019, lisätty tiedolla kanteen nostamisesta.

Tarkkana palkanmaksupäivänä

1. Seuraa ja tarkista työaikakirjanpitosi ja maksetut korvaukset.
2. Jos huomaat virheitä, selvitä epäselvät asiat heti.
3. Muutos koskee vain työaikaan sidottujen palkkasaatavien vanhenemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *