Turvallinen työ on oikeus

Lokakuun alusta lähtien laiton uhkaus työtään tekevää kohtaan on virallisen syyttäjän alainen rikos.

Päätoimittaja Kaisa Yliruokanen.
Kuva: Veikko Somerpuro

”Saan muuten helposti selville, missä asut.”

”Mulla on sellaisia suhteita, että sun kannattaa miettiä, mitä teet.”

”Saattaa olla, että ikäviä asioita tapahtuu.”

Nämä kaikki ovat eri ihmisten minulle sanomia lauseita urani alkuajoilta.

Niiden lisäksi olen myös kokenut tilanteen, jossa asiakkaan pöydälle kesken kotikäynnin ilmaantui suuri veitsi. Tilanteen, jossa huomasin olevani yksin tarkistuskäynnillä tyhjäksi luullussa asiakkaan entisessä asunnossa ja yhtäkkiä asuntoon rynni lauma uhkaavasti käyttäytyvää huumaantunutta nuorisoa.

Ja tilanteen, jossa viime hetkellä kykenin rauhoittamaan psykoosissa olleen nuoren samalla, kun valmistauduin hyppäämään ikkunasta alas karkuun toimiston toisesta kerroksesta.

Kertaakaan en saanut täysin suoraa uhkausta, mutta välillisiä uhkauksia ja vihjeitä kymmenittäin. Ja vain kahden kenttävuoden aikana.

Asiat ovat toivottavasti nykyään muuttuneet, mutta siihen aikaan kaikilla ammattilaisilla tuntui olevan kova nahka.

Paitsi minulla, johon tuo aika jätti vauriot.

Työntekijän ei enää tarvitse itse vaatia rangaistusta teosta, joka on loukannut hänen turvarajojaan.

Lokakuun alusta lähtien laiton uhkaus työtään tekevää kohtaan on virallisen syyttäjän alainen rikos. Ne kokemukset, jotka koin, voisivat tänä päivänä ylittää kynnyksen, jossa työnantajalla on oikeus tehdä tutkintapyyntö.

Jatkossa siis työntekijän ei enää tarvitse itse vaatia rangaistusta teosta, joka on loukannut hänen turvarajojaan. Uudistus on selkeä parannus, sillä työntekijä voi olla niin shokissa, uupunut tai myötätuntoinen, että hän ei pysty valvomaan oikeuksiaan.

Työväkivalta ja uhkaukset ovat sosiaalialalla yleisiä. Syyskuussa Hämeenlinnan sosiaali- ja kriisipäivystys joutui ampumavälikohtaukseen, eikä näin vakava tilanne ole Suomessa ensimmäinen.

Tuskin myöskään viimeinen. Valitettavasti.

On tärkeää, että väkivaltaan on myös sosiaalialalla nollatoleranssi ja selkeästi tiedossa, kuinka toimitaan, jos joku uhkaa väkivallalla tai toteuttaa sitä.

Lain mukaan työpaikoilla on oltava menettelytapaohjeet, jossa on kuvattu, kuinka väkivaltatilanteessa toimitaan ja mistä saa apua ja jälkihoitoa. Lisäksi ohjeeseen on kartoitettava uhat, joita työhön sisältyy ja kerrottava keinot, joilla uhkien toteutumista estetään.

Itse noin 20 vuotta sitten kuvittelin, että kokemani oli lähinnä ammatinvalintakysymys, jonka seuraukset on kestettävä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan meillä jokaisella on lakisääteinen oikeus turvalliseen työhön ja työsuojeluun.

Jos koet työssäsi uhkaa tai turvallisuuttasi loukataan, ota asia heti puheeksi esihenkilösi, työsuojeluvaltuutetun ja luottamusmiehen kanssa.

Jos kokisin nyt saman kuin aikanaan, en suostuisi siihen.

Pidä siis huolta oikeuksistasi ja muista, että tukenasi on myös Talentia.

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *