Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Sipilän hallituksen ohjelmassa todettiin lakonisesti: toteutetaan perustulokokeilu. Kokeiluun kohdistui alusta alkaen monenlaisia toiveita. Sosiaaliturvan rakenteiden yksinkertaistaminen ja sen käsittelyn automatisoiminen ovat monien tavoitelistalla.
Jotkut haluavat poistaa kannustinloukkuja, toiset lisätä osallisuutta. Työmarkkinoihin kuten työn tarjontaan ja työn kannusteisiin halutaan vaikuttaa. Työllisyyttä halutaan parantaa. Moni haluaisi myös puuttua tulonjakoon ja kohentaa sosiaaliturvan minimitasoa, jonka alhaisuutta Suomessa Euroopan neuvostokin on kritisoinut.
Takkia tavoiteltiin, mutta ehkä saadaan edes kukkaro.
Kokeilumallia rakennetaan ja loppuvuodesta hallitus päättää, miten kokeilu lopulta toteutuu.
Ongelmaksi näyttää käyvän jälleen kerran se, että kokeiluun on varattu liian vähän rahaa. Rahat riittävät vain pieneen kokeilujoukkoon, jolloin kokeilun vaikutuksia ei pystytä luotettavasti arvioimaan. Kokeilu koskee vain vähimmäistoimeentuloa. Asumistuet ja ansiosidonnaiset
tuet jäävät ulkopuolelle. Perustulon taso uhkaa myös jäädä pieneksi, kun ehkä olisi haluttu tutkia, mikä vaikutus kannustavammalla tuella olisi.
Kokeilun yksityiskohdista riippumatta, sosiaalialan ammattilaisilla askarruttaa, miten sosiaalipalveluita ja toimintakykynsä tukemista tarvitsevat ohjautuvat palveluihin perustulokokeilussa. Vaarana on, että perustulo ei autakaan heitä, vaan heikentää heidän asemaansa. Takkia tavoiteltiin, mutta ehkä saadaan edes kukkaro.
Kristiina Koskiluoma