Toimintaohjeita lomautuksen uhatessa

On hyvä tietää, mitä lomautuksessa tapahtuu ja miten tulee toimia. Pidä Talentia ajan tasalla työpaikkojen lomautuskaavailuista.

Poikkeusolojen vuoksi yt- ja lomautusmenettelyyn on todennäköisesti tulossa väliaikaisia muutoksia 1.4.2020 lukien. Lue lisää Talentian verkkosivuilta.

Yleensä ennen lomautuksia, työpaikoilla yritetään etsiä muita säästökeinoja. Työnantaja saattaa ehdottaa lomarahojen vaihtamista vapaaksi, vapaaehtoisen palkattoman vapaan ”talkoovapaan” ottamista tai rahan lainaamista työnantajalle siten, että esimerkiksi lomarahat maksettaisiin vasta seuraavana vuonna. Toisinaan ehdotetaan työn tekemistä talkoilla, jolloin työntekijät työskentelisivät talkoilla yhden viikon palkatta työnantajalle.

Jos lomautusaika on kolme viikkoa, työttömyysturvaa saa mahdollisen omavastuuajan jälkeen vähintään kahdeksalta arkipäivältä. Jos ottaa talkoovapaata viikon ja lomautus kestää sen lisäksi kaksi viikkoa, työttömyysturvaa saa vähintään kolmelta arkipäivältä. Jos työntekijä on ollut lähiaikoina työttömänä ja pitänyt jo seitsemän arkipäivän omavastuuajan, ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa maksetaan koko lomautusajalta.

Yhteistoimintaneuvottelut ensin

Kun lomautuksen tarve tulee työnantajan tietoon, tulee sen yhteistoimintalain hengessä selvittää tilanne, perusteet ja vaihtoehdot myös työntekijöille ja kuulla heitä. Yhteistoimintaneuvottelut voidaan käydä kaikkien työntekijöiden kanssa tai työntekijöiden edustajien, luottamusmiesten kanssa.

Kunta-alalla työnantaja antaa lomautusilmoituksen kuukautta ennen lomautusjakson aloittamista ja muilla työnantajilla 14 päivää ennen. Lomautusilmoituksessa on mainittava lomautuksen peruste, alkamisaika ja kesto tai arvioitu kesto. Lisäksi työntekijä tarvitsee työttömyysturvan hakemista varten palkkatodistuksen.

Työnantaja on velvollinen antamaan todistuksen lomautuksesta esimerkiksi pankkilainan maksujärjestelyjä varten.

Työnantaja päättää ketkä lomautetaan ja milloin. Työntekijän ei tule ”sopia” mitään lomauttamisesta, vaikka suullisesti esimerkiksi lomautusajankohdasta voi keskustella. Kuntatyönantajilla lomautus ei voi alkaa tai päättyä työntekijän vapaapäivänä.

Määräaikaiset ja luottamusmiehet

Työntekijöistä erityisessä asemassa ovat määräaikaiset, luottamusmiehenä toimivat sekä työstä poissa olevat tai osa-aikatyötä tekevät. Työnantaja saa lomauttaa määräaikaisen työntekijän vain, jos tämä toimii vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantaja saisi lomauttaa vakituisen työntekijän, jos tämä olisi työssä. Määräaikainen viranhaltija saadaan lomauttaa vain, jos virkasuhde on jatkunut keskeytymättä vähintään kuusi kuukautta.

Jos työntekijä on osan vuotta poissa töistä esimerkiksi perhevapaalla tai hän tekee osaaikatyötä, hänen lomautusaikansa tulee olla tasapuolisessa suhteessa työssäoloaikaan. Jos esimerkiksi lomautusaika kaksi viikkoa ja työntekijä on lomautusvuonna töissä vain puoli vuotta, hänen lomautusaikansa olisi viikko.

Luottamusmiestä ei saa lomauttaa niin kauan kuin yksikin hänen edustettavistaan on työssä.

Lomausuhka ja työtarjoukset

Jos työnantajalla on tai hänelle lomautusten aikana ilmaantuu uutta työtä, tulee työtä ensisijaisesti tarjota lomautusuhassa oleville. Lomautusperustetta ei ole silloin, kun työntekijä voidaan sijoittaa ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden muihin työnantajan kokoaikaisiin tai osa-aikaisiin tehtäviin.

Ensisijaisesti tulee tarjota samanlaista työtä kuin mitä työntekijä on tehnyt, mutta jollei sellaista ole, myös muuta työtä. Tästä työstä maksetaan työn mukainen palkka. On hyvä myös muistaa, että työntekijän tulee vastaanottaa työnantajan tarjoamaa työtä tai hän voi menettää oikeutensa työttömyysturvaan.

Työnantajalle tulee ilmoittaa aina, että on valmis vastaanottamaan töitä lomautuksen välttämiseksi ja lomautusaikana. Monella työntekijällä on useampi ammattitutkinto, joista työnantajaa kannattaa informoida.

Kun lomautus alkaa

Jos lomautettavia työntekijöitä on alle kymmenen, työntekijän tulee ilmoittautua itse TE-keskuksen työvoimapalveluihin työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Jos lomautettavia on yli 10, työnantaja tekee työvoimapalveluihin niin sanotun ryhmäilmoituksen, jolloin henkilökohtaista käyntiä ei tarvita, ellei työntekijä halua muutoin keskustella työn hakemisesta.

Työttömyyskorvausta työntekijä hakee itse. Jos työssäoloehto on täyttynyt, työttömyyskorvausta haetaan Talentian työttömyyskassa Erkosta, ja muutoin Kelalta.

Jos työnantajalle ilmaantuu uutta työtä, voi se peruuttaa, siirtää tai keskeyttää lomautuksen. Jos lomautus perutaan, mahdolliseen uuteen jaksoon tarvitaan uusi lomautusilmoitus ilmoitusmääräaikoineen. Jos uutta tilapäistä työtä ilmaantuu lomautusilmoitusaikana, työnantaja saa siirtää lomautuksen alkamisajankohtaa kerran ilmoitettua myöhemmäksi ja enintään sen verran kuin ilmaantunut työ kestää.

Työnantaja ei voi yksipuolisesti määrätä työntekijää tilapäisesti kesken lomautuksen töihin niin, että lomautus jatkuisi tilapäisen työn päättymisen jälkeen. Tällaista voi ehdottaa, mutta työhön palaamiseen kesken lomautuksen lähtökohtaisesti tarvitaan työntekijän suostumus.

Lomautusaikana saa tehdä töitä toisille työnantajille.

Töihin toiselle työnantajalle

Lomautusaikana saa tehdä töitä toisille työnantajille. Lomautusaikana, lomautuksen viimeistä viikkoa lukuun ottamatta, työntekijä saa irtisanoa työsopimuksensa lomauttaneeseen työnantajaan ilman irtosanomisaikaa ja jäädä vaikka uuteen työpaikkaansa töihin. Jos lomautusilmoitusaikana esimerkiksi sairastuu, työntekijän työnteon esteen katsotaan johtuneen siitä syystä, joka on alkanut ensin.

Jos lomautusilmoitus on esimerkiksi annettu 1.11. ja lomautusaika on 15.–21.11. ja työntekijä on sairauslomalla 5.–25.11, sairasajan palkanmaksu keskeytyy lomautusajaksi, koska ensimmäisenä oli tiedossa lomautusaika, kertoo Oksanen.

Ilmoita Talentiaan lomautuksista

Talentia seuraa aktiivisesti jäsentensä lomautuksia ja niiden toteuttamista. Jos lomautusuhkaa on ilmassa, ilmoita siitä tyosuhdeneuvonta@talentia.fi. Laita viestiin

  • mikä työnantaja on lomauttamassa
  • missä kunnassa
  • miten pitkäksi aikaa
  • montaako työntekijää lomautus koskee
  • kuinka moni työntekijöistä on talentialainen.

Seuraa lomautusten aikana, tarjotaanko uutta työtä lomautetuille. Jos työnantaja palkkaa ulkopuolista työvoimaa työhön, joita lomautettu olisi voinut tehdä, lomautusperustetta ei ole.

Lomauttaminen ei oikeuta kuntaa rikkomaan lakia. Ilmoita, jos kunnassa ei pystytä antamaan lakisääteisiä palveluita, käsittelymääräajoissa ei pysytä, palvelusuunnitelmat eivät pysy ajantasaisina tai päivähoidon ryhmäkoot ylittyvät lomautusten takia.

  • Jos lomautusperusteita tai ‑käytäntöjä rikotaan, voi työntekijä tehdä oikaisuvaatimuksen lomautuspäätöksestä.
  • Jos lomautusperustetta ei ole ollut, työntekijälle kuuluu maksaa normaali palkka.
  • Jos lakia rikotaan, voi kuntalainen tehdä kunnallisvalituksen.

Ole työntekijänä solidaarinen kollegojasi kohtaan. Tee oma työsi ja työnantajan osoittama työ, mutta älä urakoi tai tee ylitöitä. Yksi työntekijä ei kykene tekemään kahden töitä. Lomautus on työnantajan valinta ja sen vaikutusten tuleekin näkyä.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *