
Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Etelä-Savon hyvinvointialue otti ensimmäisenä käyttöön sosionomin tehtävänimikkeen sosiaalipalveluiden toimialalla. Pohjanmaan hyvinvointialue seuraa perässä kevään aikana.
Etelä-Savon hyvinvointialueella työskentelee noin sata sosiaalialan ammattilaista, joiden tehtävänimike on vuoden alusta alkaen ollut sosionomi.
– Näimme tarvetta yhtenäistää nimikkeitä, kertoo hyvinvointialueen jukolainen pääluottamusmies Sini Hintikainen, joka on itsekin koulutukseltaan sosionomi.
Hintikainen edustaa Etelä-Savon hyvinvointialueella kaikkia jukolaisia liittoja, joihin myös Talentia kuuluu. Etelä-Savo on ensimmäinen hyvinvointialue, joka otti käyttöön sosionomin tehtävänimikkeen.
Sosiaalihuollon ammattihenkilölain mukainen nimike on siellä käytössä sosiaalipalveluiden toimialalla järjestämisvastuun tehtävissä.
– Hienoa, että meillä oli rohkeutta ottaa tehtävänimike käyttöön ensimmäisenä. Toivottavasti saamme tähän muutosta myös muilla hyvinvointialueilla, Hintikainen sanoo.
Hän ehdotti tehtävänimikkeiden yhdenmukaistamista jo kolme vuotta sitten Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän aikaan. Tuolloin kuitenkin päätettiin palata asiaan, kun hyvinvointialue on aloittanut toimintansa. Ajankohta oli varsin otollinen.
– Hyvinvointialueelle siirtyi henkilöstöä eri organisaatioista, jotka olivat käyttäneet erilaisia nimikkeitä. Sosiaalihuollossa samaa tehtävää hoitavilla saattoi olla kolmekin eri nimikettä.
Päätös kirkastaa sosionomien ammatti-identiteettiä.
Sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden tehtävänimikkeiden kirjo on laaja. Työelämässä on arvioitu olevan käytössä jopa sata erilaista nimikettä.
Hintikaisen mukaan tehtävänimikkeitä oli tarpeen selkiyttää myös siksi, että työntekijän koulutustausta tulisi entistä paremmin esiin. Etelä-Savon hyvinvointialueella esimerkiksi ohjaajana saattoi eri palveluissa työskennellä sekä lähihoitajan että sosionomin koulutuksella.
– Nimikkeet eivät kuvanneet tehtävien sisältöä eivätkä ne olleet yhteneviä sosiaalihuollon ammattihenkilölain kanssa lukuun ottamatta sosiaalityöntekijää, joka on ollut käytössä pitkään.
Tehtävänimikkeiden yhdenmukaistaminen alkoi viime vuonna huolellisella suunnittelu- ja kartoitustyöllä, joka kohdistui kaikille toimialoille.
– Kartoitimme sähköisellä kyselyllä, millä tehtävänimikkeellä ja koulutuksella työntekijät työskentelevät niissä tehtävissä, jotka edellyttävät sosionomin pätevyyttä, Hintikainen kertoo.
Nimikkeiden yhdenmukaistaminen päätettiin aloittaa sosiaalipalveluiden henkilöstöstä, koska valtaosa sosionomeista työskentelee siellä. Työskentely oli HR-vetoista ja sitä koordinoi sosiaali- ja integraatiojohtaja Marika Huupponen. Palvelualuepäälliköillä ja esimiehillä oli keskeinen rooli henkilöstön suuntaan, Hintikainen kertoo.
– Asiaa prosessoitiin paljon sosiaalipalveluiden johtotiimissä. Kaikilla osapuolilla oli yhteneväinen näkemys asian tärkeydestä, ja keskusteluyhteys työnantajan kanssa oli tiivis.
Marraskuussa Etelä-Savon hyvinvointialue järjesti nimikkeiden yhdenmukaistamisesta edustuksellisen kuulemistilaisuuden, johon osallistuivat kaikki pääluottamusmiehet. Sen jälkeen sosiaalipalveluiden toimialajohtaja Saara Tavi teki sosionomin tehtävänimikkeen käyttöönotosta viranhaltijapäätöksen.
– Yhtenäinen nimike vahvistaa sosionomien ammatti-identiteettiä ja työn tunnettuutta sekä parantaa asiakasturvallisuutta ja helpottaa rekrytointia, Hintikainen sanoo.
Aivan kaikkia sosionomin pätevyyttä edellyttävien tehtävien nimikkeitä ei Etelä-Savossa lähdetty muuttamaan.
– Kuraattorin ja palveluohjaajan nimikkeet ovat niin vakiintuneita, ettei niiden muuttamiselle nähty tarvetta. Geronomin nimike on meillä jo käytössä, mutta kuntoutuksen ohjaajan nimikkeestä ei ole vielä keskusteltu.
Etelä-Savon hyvinvointialueella on tarkoitus ottaa käyttöön sosionomin tehtävänimike myös ikääntyvien ja terveydenhuollon toimialoilla tämän vuoden aikana.
Myös Pohjanmaan hyvinvointialueella on päätetty ottaa sosionomi-nimike laajasti käyttöön kevään aikana.
– Se on merkittävä muutos. Nimike tuo esiin sosionomien koulutusta ja osaamista ja selkeyttää sosiaalityöntekijän ja sosionomin tehtävänjakoa, sanoo kehittäjäsosionomi Pauliina Taipalus.
Sosionomi-nimikkeen saa Pohjanmaan hyvinvointialueella noin 200 työntekijää. Esimerkiksi sosiaaliohjaajan nimikkeellä työskentelevät ovat jatkossa sosionomeja. Johtavista sosiaaliohjaajista tulee puolestaan johtavia sosionomeja.
– Päätös kirkastaa sosionomien ammatti-identiteettiä ja luo me-henkeä. Lisäksi nimikkeen käyttöönotto vahvistaa opiskelijoiden mielikuvaa siitä, mihin tehtäviin he voivat sijoittua.
Sosionomi-nimikkeen käyttöönotto oli ollut esillä Pohjanmaan hyvinvointialueella useissa eri foorumeissa jo ennen kuin Taipalus aloitti työnsä kehittäjäsosionomina elokuussa 2023. Ajatus sai kuitenkin tuulta purjeisiin, kun hän keskusteli työnkuvastaan esihenkilönsä, sosiaalijohtaja Carina Nålsin kanssa.
– Esihenkilöni ehdotti, että alkaisin valmistella sosionomi-nimikkeen käyttöönottoa. Hän on ollut koko ajan sitä mieltä, että se on hyvä ja tarpeellinen uudistus, Taipalus kertoo.
Asiakkaan on tärkeää tietää, kuka ammattilainen häntä auttaa.
Tehtävä oli hänelle mieleinen.
– Sosiaaliohjaaja-nimikkeestä luopuminen on nykyaikaa. Sosionomi on laillistettu nimike, ja myös ammattijärjestö Talentia ajaa sen käyttöönottoa. Silläkin oli merkitystä.
Uuden nimikkeen käyttöönoton valmistelu sopi myös erinomaisesti Taipaluksen työnkuvaan.
– Yksi pääasiallisista tehtävistäni on sosionomien osaamisen varmistaminen ja sen kehittäminen. Huolehdin myös siitä, että heillä on etenemismahdollisuuksia.
Kesäkuussa 2024 sosiaalihuollon resurssilinjakokous päätti yksimielisesti, että sosionomi-nimike otetaan käyttöön Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Asiaa valmistelemaan perustettiin työryhmä, jonka toimintaa Pauliina Taipalus koordinoi. Työryhmä kokoontui kerran kuussa ja siihen kuului useita palveluiden järjestämisestä ja toteuttamisesta vastaavia päälliköitä. Henkilöstöä edusti talentialainen luottamusmies Tuija Kivioja.
– Työryhmässä ei tarvinnut käydä keskustelua siitä, onko nimikkeen käyttöönotto hyvä juttu vai ei. Kaikille oli selvää, että tämä on tärkeä päivitys, Taipalus sanoo.
Työryhmä punnitsi muutokseen liittyviä vahvuuksia, heikkouksia, uhkia ja mahdollisuuksia. Myös riskit analysoitiin tarkkaan. Esihenkilöillä oli mahdollisuus osallistua valmisteluun sosiaalihuollon työpajassa, Taipalus kertoo.
– Halusimme varmistaa, että meillä on oikeat ihmiset oikeilla paikoilla. Pyysin myös päälliköitä ja esihenkilöitä keskustelemaan muutoksesta henkilöstön kanssa ja tuomaan viestiä.
Taipalus myöntää, että uusi nimike voi aluksi tuntua asiakkaista vieraalta, mutta toteaa, että jos sitä ei oteta käyttöön, ei se tule koskaan tutuksi.
– Seuraava steppi on saada geronomin ja kuntoutuksen ohjaajan nimikkeet käyttöön tämän vuoden aikana.
Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio on tyytyväinen sosionomin tehtävänimikkeen käyttöönottoon Etelä-Savon ja Pohjanmaan hyvinvointialueilla.
– Tosi upea juttu. Talentia on tehnyt vuosia töitä tämän eteen. Nostan hattua hyvinvointialueille edelläkävijyydestä, hän sanoo.
Karsio toivoo, että muut hyvinvointialueet ottavat Etelä-Savosta ja Pohjanmaasta mallia.
– Sosiaalihuollon asiakkaan on tärkeää tietää, kuka ammattilainen häntä auttaa. Nimike parantaa myös kollegan osaamisen ja työroolien tunnistamista ammatillisissa tiimeissä.
Selkeiden, lainmukaisten tehtävänimikkeiden käyttöönotto helpottaa lisäksi rekrytointia ja palkkausjärjestelmän uudistamista tulevaisuudessa.
– Aina kun tapaan hyvinvointialueiden johtoa sosiaalihuollon ammattihenkilöiden nimikkeet ovat yksi teema, josta keskustelemme.
Talentian kanta on, että myös sosiaalialan opiskelijoiden, harjoittelijoiden ja laillistetun ammattihenkilön tehtävissä tilapäisesti toimivien nimikkeitä olisi syytä selkiyttää.
– Kyse on asiakasturvallisuudesta ja erehdyttämisen estämisestä.
Meeri Ylä-Tuuhonen