”Tätä velkaa maksamme pitkään”  

Poika huppu päässä nukkuu istualtaan portailla

Viimeaikaiset sosiaaliturvaleikkaukset ovat lisänneet pienituloisten ihmisten hätää, selviää Talentian, SOSTEn ja Kirkkohallituksen kyselystä. 

Noin 60 prosenttia sosiaalialan korkeakoulutetuista kertoo, että sosiaaliturvaleikkauksista johtuvat asiakkaiden toimeentulovaikeudet ovat johtaneet vuokrarästeihin ja häätöihin, ylivelkaantumiseen ja maksuvaikeuksiin.  

Samalla sosiaalipalveluiden kysynnän kasvu on lisännyt entisestään työntekijöiden kuormitusta.  

– Varoitimme jo yli vuosi sitten, että leikkaukset ajavat ihmisiä yhä suurempaan ahdinkoon. Ennakoimme sosiaalialan ammattilaisten työkuorman kasvavan. Pelot ovat nyt käyneet toteen, sanoo Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.   

Sosiaalialan työntekijöistä 95 prosenttia kertoo asiakkaidensa toimeentulon heikentyneen tänä vuonna. Sosiaalipalveluiden kysyntä on kasvanut jonkin verran tai selvästi, vastaa 85 prosenttia alan työntekijöistä.  

Talouden ahdinko vaikuttaa kaikkeen: psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen ja kodin ilmapiiriin.

Myös elinkustannusten nousu on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Vastaajista iso osa kertoo, että etenkin asumisen nousseet kustannukset kiristävät toimeentuloa. Myös ruuan kalleus on merkittävä syy toimeentulo-ongelmiin. 

Sosiaaliturvaleikkauksista vaikutusta on ollut erityisesti asumistuen leikkauksella ja toimeentulotuessa huomioitavien asumismenojen saantiehtojen kiristämisellä.  

Sosiaalialan työntekijöistä ja diakoniatyöntekijöistä noin 60 prosenttia katsoo, että asumistuen pienentyminen tai loppuminen on vaikuttanut paljon kohdattujen ihmisten toimeentulo-ongelmiin.  

Paine kasvanut

Sosiaalialan työntekijöiden paine on kasvanut, asiakasmäärät lisääntyneet ja asiakkaiden tilanteet ovat yhä vaikeampia.  

– Sosiaalityöllä ja perusturvalla ei ole enää riittäviä keinoja estää ihmisiä syrjäytymästä, koska sosiaaliturvan leikkaukset ovat olleet liian voimakkaita. Ihmisten avuntarve kasvaa, mutta siihen ei pystytä vastaamaan, Suominen sanoo.  

Työntekijät tuntevat voimavarojensa olevan loppu. Alanvaihtotoiveet ovat lisääntyneet.  

Tällä emme säästä, päinvastoin, tätä kertyvää velkaa maksamme pitkään.

Hallitus on arvioinut, että sosiaaliturvaleikkaukset parantavat kannustimia ja kohentavat työllisyyttä.   

– Niiden hallituksen toimien, joiden sanottiin johtavan työllistymiseen, näyttävät toimineen päinvastoin, Suominen toteaa. 

Työttömyys on kasvanut. Ihmiset yrittävät selviytyä kasvaneista elinkustannuksista, pienentyneistä etuuksista ja nousseista maksuista, kuten terveydenhuollon asiakasmaksuista.  

Useat kyselyn vastaajista vertaavat tilannetta 1990-luvun lamaan ja silloin tehtyjen päätösten kalliiseen hintaan. Moni alleviivaa, että leikkaukset sosiaalipalveluihin eivät tuo säästöjä, vaan tulevat lopulta kalliiksi.    

Nykytilanne on vaikea

Tilanne ei näytä paranemisen merkkejä, sillä 2025 etuuksien indeksijäädytyksiä jatketaan. Lisäksi muun muassa asumistuen, työttömyysturvan ja sairauspäivärahojen ehtoja kiristetään.  

Lisäksi sosiaaliala on entisestään kriisiytymässä, kun sosiaalityöntekijöiden sijaisten kelpoisuusehtoja heikennetään.  

Ihmisten ahdinko tulee kaikkialta vastaan kaikissa asiakaskohtaamisissa. Tämä kuormittaa myös työntekijää, kun on täysin voimaton inhimillisen hädän edessä.

– Nykytilanne on vaikea jopa alan koulutetuille ammattilaisille. Herää kysymys, miten työstä selviävät alalle kouluttamattomat, Suominen pohtii. 

Alan työ on muuttunut entistä vaativammaksi ja kuormittavammaksi. Talentia vaatii päättäjiä varaamaan sosiaalipalveluihin riittävästi rahaa ja pitämään kiinni koulutetuista, ammattitaitoisista työntekijöistä. Näin voidaan turvata ihmisten avunsaanti ja säästää yhteiskunnan kuluja.  

Syys-lokakuussa tehtyyn kyselyyn vastasi lähes tuhat sosiaalialan työntekijää, diakoniatyöntekijää sekä sosiaali- ja terveysjärjestöä ympäri maata. Vastaajista noin 600 oli Talentian jäseniä.  


Sosiaalialan ammattilaisista

60 % s kertoo asiakkaiden toimeentulovaikeuksista seuranneen vuokrarästejä tai häätöjä 

59 % kertoo toimeentulovaikeuksista seuranneen ylivelkaantumista tai maksuvaikeuksia 

44 % kertoo asiakkaiden tarvitsevan ruoka-apua 

40 % kertoo, että asiakkailla ei ole varaa lääkkeisiin 

95 % kertoo asiakkaidensa toimeentulon heikentyneen kuluvana vuonna 

85 % kertoo sosiaalipalveluiden kysynnän kasvaneen kuluvana vuonna.  

Johanna Merilä 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *