Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Hyvinvointialuejohtajat on yhtä lukuun ottamatta valittu. He tulevat toimimaan alueensa ylimpänä viranhaltijana.
Tehtävä on varsin vaativa johtotehtävä isoilla budjeteilla. Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueella on töissä yli 19 000 työntekijää ja rahaa rällättäväksi pari miljardia vuodessa. Johtajan pitäisi siis tietää, mitä tekee ja mitä johtaa.
Tehtävästä myös palkitaan sosiaalialan palkkatasoon nähden mukavasti, jopa 17 000 euroa kuukaudessa.
Vertailun vuoksi pääministeri tienaa Suomessa 14 000 euroa. Hyvinvointialueiden johtajapalkkoja on perusteltu sillä, että tehtäviin on haluttu saada kaikkein osaavimmat hakijat.
Kiinnostava lisätieto on, että valtio-omisteisessa Alkossa toimitusjohtajan liksa bonuksineen on 488 000 euroa. Sillä hinnalla saanee varmasti erityisen osaavia hakijoita.
Osa potentiaalisista hakijoista on tosin pelattu ulos noillakin palkoilla. Esimerkiksi Mehiläisen toimitusjohtajan tilille pötkähtää ansiotuloa reilu 700 000 euroa vuodessa ja Terveystalon toimitusjohtajan ansio- ja kannustintulot ovat 640 000 euroa.
Hyvinvointialuejohtajan saappaissa tullaankin näkemään vahvasti julkisella sektorilla kannuksensa hankkineita. Harvempi haluaa laskea palkkaansa puolta miljoonaa.
Monet hyvinvointialuejohtajaksi hakeneista ovat olleet itse luomassa sote-uudistusta ja näin ollen myös omia pestejään. Valituista 20:sta on naisia 7 ja miehiä 13.
Peräti yhdeksän johtajan koulutus on joko lääkäri tai terveystieteiden maisteri tai tohtori. Sosiaalialan korkeakoulutettuja on yksi, Kainuuseen valittu Jukka Lindberg, ainoana alansa edustajana.
Kirvestä ei kannata kuitenkaan vielä heivata kaivoon. Sote-himmelin kaikkia johtajapaikkoja ei ole täytetty. Jäljellä on runsaasti portaita, jonne sosiaalialan korkeakoulutetut voivat vielä pyrkiä – ja päästä.
Lääkärit haluavat, että heitä johtaa lääkäri. Hoitajat haluavat, että heitä johtaa hoitotieteen asiantuntija.
Sopiiko sosiaalihuollon ammattihenkilöille, että heitä johtaa lääkäri tai hoitotieteilijä tai kenties diplomi-insinööri, joita on mukana peräti kolme?
So:n tulevaisuus on nyt vahvasti kiinni sosiaalihuollon ammattihenkilöistä itsestään. Omaa osaamista ja asiantuntemusta on tuotava esille, kerrottava so:sta alueen poliitikoille, tehtävä rakenteellista sosiaalityötä ja haettava niitä johtajanpaikkoja.
Varmaa on, että kukaan ei niitä tule kotiin tarjoamaan.
Kaisa Yliruokanen