Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Sosiaalialan korkeakoulutetut järjestäytyvät Talentiaan saadakseen hyötyä ja turvaa työelämään sekä tukea ammattieettisten kysymysten käsittelyyn. Aktiivisesti toimivilla on myös vahva halu olla mukana ajamassa yhteisiä tavoitteita.
Talentian yhdistysten ja Talentian yhteinen tehtävä on ajaa jäsenten etuja, tuoda ratkaisuja ongelmatilanteisiin ja parantaa jäsenten asemaa yhteiskunnassa sekä vaikuttaa rakenteisiin. Talentian neuvottelutoiminnan ja palkkaedunvalvonnan rinnalla on aina ollut vahvana ammatillinen edunvalvonta, ammattien kehittäminen ja kollegiaalinen tuki sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen.
Edunvalvontatyön lisäksi yhdistysten ja Talentian tehtävänä on puolustaa ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta ottaen huomioon kestävän kehityksen periaatteet.
Lokakuussa Sosiaalitoimittajat ry:n järjestämässä seminaarissa Sosiaalialan sananvapaus vai vaientaminen tuli esille organisaatioiden monet tavat vaientaa ja käyttää valtaa silloin kuin alan ammattilaiset ottavat esille epäkohtia. Keskusteluissa tuli myös esille, että vaikenemisen kulttuuri on onneksi muuttumassa.
Jotta vaikenemisen kulttuurista päästään vaikuttamisen kulttuuriin tarvitaan lisää keskustelua epäkohtiin puuttumisesta ja ratkaisujen etsimisestä. Tämän keskustelun voi aloittaa ja käydä työpaikalla, sosiaalisessa mediassa, mutta myös Talentian alueyhdistyksissä, valtakunnallisissa yhdistyksissä ja kaikessa Talentian toiminnassa.
Ilman yhteistä keskustelua ja kollegiaalista tukea sekä ammattijärjestöä ei synny vaikuttavaa epäkohtiin puuttumista.
Tero Ristimäki