Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Joulukuun lopulla Kiinasta alkanut koronavirusepidemia, jonka WHO julisti maaliskuun puolivälissä pandemiaksi, on vaikuttanut merkittävästi meidän kaikkien elämään. Sillä on ollut suuri vaikutus myös Talentian toimintaan.
– Työehtosopimuskausi oli päättymässä maaliskuun lopulla, joten olimme ennakkoon valmistautuneet kevään osalta erilaisiin työtaistelutoimenpiteisiin, kuten mielenilmauksiin ja lakkoihin. Työaikaa oli siis varattu järjestövalmiuteen liittyviin asioihin ja muuta toimintaa oli karsittu. Vaan kuinkas sitten kävikään? Kaikki suunnitelmat menivät uusiksi koronaviruksen leviämisen myötä, kertoo Talentian työelämäasioiden päällikkö Marjo Varsa.
Koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehdyt toimenpiteet ovat herättäneet paljon huolta Talentian jäsenissä. Talentiasta on kysytty runsaasti toimintaohjeita koronavirustilanteissa.
Talentian koronavirussivusto on suosittu.
– Kysymysten määrä monikertaistui maaliskuun aikana. Saimme yhteydenottolomakkeen kautta noin 650 kysymystä, kun koko alkuvuoden aikana kysymyksiä on tullut 1 300. Sen lisäksi kysymyksiä tuli paljon myös suoraan Talentian yleisiin ja henkilökohtaisiin sähköposteihin, Varsa kertoo.
– Kysymysten perusteella voi todeta, että eri kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset työnantajat ovat ottaneet hyvin erilaisia ratkaisukeinoja käyttöön tässä kriisitilanteessa, hän summaa.
Alussa kysymykset painottuivat viruksen herättämiin huoliin: miten asiakkaat suojataan ja miten työnantajan tulee huolehtia työntekijöiden suojaamisesta virusta vastaan.
Moni sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen ammattilainen on ollut erityisen huolissaan riskiryhmään kuuluvien suojaamisesta.
– On hyvä muistaa, että poikkeusoloissakaan ei saa vaarantaa henkilöstön työturvallisuutta eikä työntekijöiden terveyttä, Varsa muistuttaa.
Jäsenkysymyksiä on tullut myös esimerkiksi karanteeni- ja eristämistilanteista, kuten niiden vaikutuksista palkanmaksuun ja etätyön tekemisen periaatteista. Vaikuttaa siltä, että etätyö ei sosiaalialalla ole vielä kovin laajasti käytössä.
Kun Suomen hallitus aloitti valmiuslain käyttöönoton valmistelut, Talentiaan alkoi tulvia kysymyksiä palvelusuhteen ehtojen muutoksista ja poikkeuksellisista työjärjestelyistä. Valmiuslain ensimmäiset käyttöönottoasetukset tulivat voimaan 18.3.2020.
– Kaikki tämä kiihdytti niin yksityisen kuin osittain julkisen sektorin työnantajien suunnitelmia erilaisista toimenpiteistä. Näin yt-neuvottelut ja lomautuksiin liittyvät asiat mietityttivät jäseniämme ja luottamusmiehiä.
Valmiuslain soveltamisessa tulee aina pohtia huolella, ovatko suunnitellut toimenpiteet todellisuudessa tarpeen. Miten koronatilanne vaikuttaa lomautuksiin ja millaisin toimenpitein niiltä voidaan välttyä?
– Kun jäsenten kysymykset lisääntyivät, päätimme jakaa tietoa keskitetysti, jotta voimme parhaalla mahdollisella tavalla tukea ja auttaa jäseniä tässä poikkeustilanteessa. Heti alusta asti julkaisimme sosiaalialalle ja varhaiskasvatukseen soveltuvaa tietoa mahdollisimman paljon netissä, Varsa kertoo.
Poikkeusoloissakaan ei saa vaarantaa henkilöstön työturvallisuutta eikä terveyttä.
– Laadimme kysymys-vastauspareja nettisivuille. Jaottelimme vastaukset aihealueittain ja työnantajan mukaan yksityiseen ja julkiseen sektoriin. Lisäksi laadimme omat kysymys-vastausparit valmiuslaista ja lomautuksiin liittyvistä kysymyksistä.
Talentian sivustolta löytyy myös kootusti viranomaisten ohjeita.
– Olemme kuulleet, että Talentian koronavirussivut ovat suosittuja ja monet etsivät tietoa juuri meidän sivuiltamme. Saamamme palautteen mukaan jopa viranomaiset ovat hyödyntäneet hyvin jäsenneltyä tietokokonaisuuttamme, Varsa hymyilee.
Koronavirussivusto löytyy osoitteesta talentia.fi/korona.
MInna Jerrman