Soteen valinnanvapautta hallitusti ja järjellä

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Valinnanvapaus, yhtiöittäminen ja kilpailu on maakuntauudistuksessa mietitty ainoastaan terveydenhuollon näkökulmasta. Meillä ei ole vielä tiedossa, mitä palveluita valinnanvapaus koskee ja missä laajuudessa.

Yhtään riviä ei liioin ole kirjoitettu siitä, yhtiöitetäänkö ja avataanko kilpailulle lasten, nuorten ja perheiden tukeminen, lastensuojelu, päihde- ja mielenterveyspalvelut, kehitysvammaisten erityishuolto, aikuissosiaalityö tai etsivät, ehkäisevät ja varhaisen vaiheen tuen työmuodot. Yhtiöittämisessä, markkinoille viemisessä ja valinnanvapaudessa on sosiaalipalveluiden ja sosiaalihuollon näkökulmasta isoja kysymyksiä. Onko näissä palveluissa aidosti markkinoita? Eikö maan hallitus ole vielä tunnistanut näihin palveluihin kiinteästi kuuluvaa julkisen vallan käyttöä?
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on kuitenkin päätetty siirtää maakuntien järjestettäväksi. onnistuakseen tämä vaatii huolellista valmistelua ja palvelustrategisia päätöksiä. Yhtiöittäminen ei ole ainut ratkaisu eikä missään nimessä pakko.

Tulevissa maakunnissa sosiaali- ja terveyspalvelujen on muodostettava aito monituottajamalli, jota järjestäjäorganisaatio ohjaa. Palvelujen tuottajana voi olla maakunta, maakunnan yhtiö tai yksityinen yritys.

Valinnanvapaudessa voidaan edetä, mutta se on tehtävä hallitusti ja järki mukana.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden piiriin voidaan ottaa palveluita, joissa valinnanvapaus toimii ja joissa on aidot markkinat. Näihin palveluihin maakuntien yhtiöt sopivat.
Ne palvelut, joihin liittyy julkisen vallan käyttöä, pitää organisoida maakunnissa sosiaali- ja terveydenhuollon integroituina palveluina. Maakuntaan tarvitaan siis oma tuottajaorganisaatio, joka voi toimia myös viranomaistahona. Ei tarvita yhtiötä eikä tarvitse pilkkoa palvelua erikseen viranomaistoimintaan ja palveluun.

Edellä esitetty malli ei sulje pois millään tavalla monituottajamallia. On hyvä muistaa, että monituottajuuden toteutumisessa sosiaalihuolto on edellä terveydenhuoltoa. Julkinen sektori tuotti 2014 noin 66 prosenttia koko sosiaalipalvelualan tuotannosta. Järjestöt tuottivat noin 16 prosenttia ja yritykset noin 18 prosenttia. Yksityisen sektorin yhteenlaskettu osuus oli siis 34 prosentin luokkaa.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *