Sosnet – trendsättare redan i 21 år

– Sosnet verkar för att specialsocialarbetarnas specialkunnande respekteras och tillvaratas. Framtidens arbetsmarknad inom social- och hälsovård ska vara attraktiv, säger Sosnets ordförande Ilse Julkunen. Foto: Kristiina Koskiluoma

De sex finländska universitet med samhällsvetenskaplig utbildning som utbildar socialarbetare samarbetar inom nätverket Sosnet.

Ilse Julkunen, professor i socialt arbete vid Helsingfors universitet är nyutnämnd ordförande för Sosnet. Hon för fram universitetsnätverkets betydelse som trendsättare för samarbete inom utbildning och forskning.

NCU, Nationella centret för utvärdering, beskriver Sosnet i sin färska utvärdering av den samhällsvetenskapliga utbildningen, som ett nätverk med lyckat samarbete kring utvecklandet av utbildning och forskning inom det sociala området i Finland och även internationellt.

Nätkurser och ”blended learning” möjliggör även internationellt samarbete

Med digitala hjälpmedel sker en del av undervisningen i dag i samarbete mellan olika universitet — ”blended learning”. En del av baskurserna kan vara nätkurser, men mest är det frågan om alternativa, mer specifika nätkurser som blir tillgängliga oberoende av studieort. De viktigaste undervisningsmomenten är fortfarande närundervisning, grupparbete, handledning och praktik. Men fördelarna med nätundervisningen är många, den möjliggör även internationellt samarbete på hemmaplan. Helsingfors universitet har t.ex online-kurser tillsammans med universitet i Nya Zealand och Singapore. Studerandena träffas online för seminarier och göra sina gruppuppgifter, till exempel med hjälp av slutna Facebook-grupper.

Kontionuerlig lärande och specialisering

Ilse Julkunen poängterar att till universitetens uppgift hör även det kontinuerliga lärandet, i nära samarbete med arbetslivet. Sosnet planerar tillsammans med universiteten att söka bidrag för att utveckla nätkurser, en form av fortbildning för praktiker/handledare inom praktiken. Kurserna stöder praktikers välmående och motivation i arbetslivet samtidigt som de ger ny kunskap om aktuell forskning i socialt arbete.

Specialiseringsutbildningar om barn och unga samt familjer, välfärdsservice, rehabilitering och strukturellt socialt arbete hör till det som Sosnet kontinuerligt erbjuder yrkesutbildade socialarbetare. En ny satsning blir troligtvis en specialiseringsutbildning inom gerontologiskt socialt arbete.

Karriärstigar och mentorskapet i socialt arbete

Till Sosnets kärnuppdrag hör att samarbeta kring att kvalitetssäkra utbildningen inom socialt arbete och på sikt råda bot på bristen på socialarbetare. Ute på fältet hör forskning och utveckling av praxis till socialarbetarens arbetsbild.

I Talentia-sammanhang passar det bra att betona Sosnets samarbete kring forskning om förbättrandet av arbetsmiljöerna. Utbrändhet, hög sjukfrånvaro och brister i arbetsvälbefinnandet tär allvarligt på arbetsglädjen.

– Det är ytterst viktigt att utveckla arbetsmiljöerna och göra arbetsplatserna attraktiva. Sosnet för fram betydelsen av att utveckla karriärstigar inom socialt arbete och värna om utvecklandet av mentorskapet på arbetsplatserna.

Sosnet främjar kvaliteten på utbildning och forskning med relevans för praktiken.

Ilse Julkunen, som är handledare för ett av doktorandseminarierna inom Sosnet, värnar om Sosnets stora betydelse som påverkare av utvecklingen av forskningsprogram inom socialt arbete. Sosnet har under otaliga år enträget pläderat för en nationell forskningsfinansiering för socialt arbete. Statsrådet har nyligen godkänt lagförslaget om finansiering av forskning i socialt arbete på universitetsnivå.

Sosnet och internationellt samarbete

Social och hälsovårdsministeriet skall årligen bevilja medel för forskningsprojekt förenliga med insatsområdena och målen för forskningen inom socialt arbete. Insatsområdena och målen bereds i en utvärderingsgrupp tillsatt av social- och hälsovårdsministeriet som också följer upp genomförandet av projekten.

Till Sosnets långvariga internationella samarbete hör samarbetet med Chinese Academy of Social Science. Just nu finns det två kinesiska doktorander i Finland, en i Helsingfors, en annan i Jyväskylä. Ilse upplever sin uppgift som handledare av doktoranden vid Helsingfors universitet som forskar i unga kinesers utbildning, karriär och familjeliv, som mycket meningsfull men också utmanande. I Kina håller det sociala arbetet först nu att byggas ut och det nordiska perspektivet på forskning och utveckling av praktiker i samhället är av speciellt intresse för det sociala området i Kina.

Till Sosnets nordiska samarbete hör metodologiska doktorandutbildningar på nordisk nivå. Nordic-Baltic doktorandkurser med aktuella och spännande teman attraherar cirka 20–30 doktorander varje sommar. Temat för i år är Experiences, Encounters and Engagement (erfarenhet, möten och engagemang).

Sunniva Ekbom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *